current views are: 6

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση10:11

Νικολόπουλος: «Φαρμάκι» οι αλλαγές στα φάρμακα

Τις ανησυχίες της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς μεταφέρει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος 

Δημοσίευση 10:11’
αρθρο-newpost

Τις ανησυχίες της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς μεταφέρει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος 

Τις ανησυχίες της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς μεταφέρει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, παίρνοντας αφορμή από το νόμο που επιφέρει αλλαγές στα νέα φάρμακα. 

Ειδική αναφορά κάνει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής στα rebate που φαίνεται ότι έχει κλείσει στο 25%. Ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ωστόσο, ότι περιθώρια ευελιξίας φαίνεται να έχουν βρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το rebate εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι θα αποτελέσει το “αντίδοτο” σε πιθανή αύξηση του claw back που μπορεί να επιφέρει η είσοδος των νέων φαρμάκων. Αντίστοιχα, εκτιμήσεις θέλουν το ενοποιημένο rebate, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα, να αποτελεί το “αντίβαρο” στη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης του claw back κατά 30% για το τρέχον έτος (άλλο τόσο προβλέπεται για το 2018), ήτοι περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να περιέχει και κλειστούς προϋπολογισμούς, για τρεις παθήσεις. Το μόνο ανοικτό θέμα φαίνεται πως είναι το σύστημα HTA, ένα από τα ελάχιστα σημεία  που η Αριστοτέλους προχώρησε σε αλλαγές, καθώς περιόρισε σε 6 κράτη με HTA το προαπαιτούμενο για την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου. Ασαφές είναι, προς το παρόν, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη και αν ναι, με ποια μορφή.

Η φαρμακευτική αγορά, η οποία καθόταν έτσι και αλλιώς σε “αναμμένα κάρβουνα” περιμένοντας τις εξελίξεις, είναι τώρα “στα κάγκελα”, ενόψει της άμεσης θεσμοθέτησης των παραπάνω αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα αφήσουν εκτός Ελλάδας για 2 με 4 χρόνια νέες θεραπείες.

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο ΣΦΕΕ, που φοβάται ότι απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου του, με την υπογράμμιση πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει στο κράτος πάνω από 30% προ φόρων,  ούτε παρατηρείται κάτι ανάλογο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκφράζουν και την ανησυχία τους για την απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τη μείωση κατά 30% του claw back. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν και δομικές μεταρρυθμίσεις (οργανισμός HTA, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, συμφωνίες όγκου τιμής), απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, του συστήματος και της δημόσιας υγείας.  Θυμίζουν, δε, πως τα 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και για σπάνιες παθήσεις που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2014-2016, δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμα στους πολίτες της χώρας, εάν ίσχυαν τα προτεινόμενα μέτρα.

Τα ερωτήματα του Νίκου  Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας είναι τα ακόλουθα:

1) Συμμερίζεστε την άποψη του ΣΦΕΕ ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι εξοντωτικά και αν ναι, τι προτίθεστε να κάνετε; 

2) Ποια η θέση σας για τις προτεινόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις (οργανισμός ΗΤΑ, μητρώο ασθενών, πρωτόκολλο)  και ποια τα περιθώριά σας έναντι των θεσμών;
3) Όντως, παρατηρήθηκαν αστοχίες στην φαρμακευτική δαπάνη το 2016 και αν ναι, ποιο το ύψος της;  


σχετικα αρθρα