20 Απριλίου 2026
Δημοσίευση: 09:49'

Νίκος Παπανδρέου: Τα κινητά στο σχολείο είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεσα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των ανηλίκων, με την Επίτροπο Ροξάνα Μινζάτου να εξετάζει την απαγόρευση χρήσης για παιδιά κάτω των 15 ετών

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 09:49’
Νίκος Παπανδρέου
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεσα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των ανηλίκων, με την Επίτροπο Ροξάνα Μινζάτου να εξετάζει την απαγόρευση χρήσης για παιδιά κάτω των 15 ετών

Στις Βρυξέλλες, η ανησυχία για την ανεξέλεγκτη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και τον εθισμό των νέων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, έφερε το ζήτημα στο επίκεντρο της συζήτησης, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Ροξάνας Μινζάτου. Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση: Τόνισε πως η ψηφιακή εξάρτηση των παιδιών αποτελεί έναν πραγματικό «ελέφαντα στο δωμάτιο» που η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να αγνοεί.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη για τα ευρωπαϊκά σχολεία, προσέγγισε το θέμα όχι μόνο πολιτικά αλλά και προσωπικά. Μιλώντας με την ιδιότητα του πατέρα, χαρακτήρισε το πρόβλημα δραματικό και προειδοποίησε πως το μέλλον της νέας γενιάς διαγράφεται ζοφερό εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση. Το κύριο ερώτημα που έθεσε στην Επίτροπο αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να θωρακίσει τους ανήλικους και να υποστηρίξει τους γονείς: Οι τελευταίοι, όπως σημείωσε, ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια καθώς νιώθουν αβοήθητοι μπροστά στην κυριαρχία των social media στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη για έναν πιο ασφαλή και ελεγχόμενο ψηφιακό χώρο.

Η απάντηση της Επιτρόπου και το μοντέλο της Αυστραλίας

Η Ρουμάνα Επίτροπος Ροξάνα Μινζάτου εμφανίστηκε σύμφωνη με την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων. Στην τοποθέτησή της, παραδέχθηκε πως η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανήλικους κάτω των 14 ή 15 ετών αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της λύσης: Ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ήδη πυρετωδώς μαζί με ειδικούς για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης δέσμης πρωτοβουλιών που θα παρουσιαστεί σύντομα. Μάλιστα, η κ. Μινζάτου αποκάλυψε πως παρακολουθεί στενά τα αποτελέσματα των αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται στην Αυστραλία, προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα εφαρμογής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ψυχική υγεία και κίνδυνοι για τη δημοκρατία

Η συζήτηση στις Βρυξέλλες δεν περιορίστηκε μόνο στις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά επεκτάθηκε και στις πολιτικές. Η Επίτροπος υπογράμμισε πως ο εθισμός στα ψηφιακά μέσα δεν πλήττει μόνο την ψυχική υγεία των νέων, αλλά υπονομεύει και τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι πλατφόρμες φέρουν τεράστια ευθύνη για τον σχεδιασμό των αλγορίθμων τους, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η ανάγκη για σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους κρίνεται πλέον επιτακτική: Η Ευρώπη αναζητά μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογική πρόοδο και την προστασία της παιδικής ηλικίας. Η Επιτροπή CULT αναμένεται να επανέλθει στο ζήτημα με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς η πίεση από τα κράτη-μέλη αυξάνεται διαρκώς εντός του 2026.


TOP NEWS

uncached