Δημοσίευση: ’

Ο Κάρολος καλεί τους «γίγαντες» της AI να βάλουν όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη

«Να παραμείνει στην υπηρεσία της ανθρωπότητας», θα πει ο Βρετανός μονάρχης. Θα τονίσει πως δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Νικόλας Καμακάρης
Δημοσίευση: ’
Ο Κάρολος καλεί τους «γίγαντες» της AI να βάλουν όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη
epa12924796 Britain’s King Charles III and Queen Camilla participate in a wreath laying at Arlington National Cemetery in Arlington, Virginia, USA, 30 April 2026. Britain’s King Charles III and Queen Camilla are in the US for a four-day state visit that includes meetings with US President Donald Trump and US first lady Melania Trump at the White House, as well as engagements in New York and Virginia. EPA/MATT KAMINSKY
Επιμέλεια: Νικόλας Καμακάρης

«Να παραμείνει στην υπηρεσία της ανθρωπότητας», θα πει ο Βρετανός μονάρχης. Θα τονίσει πως δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας.

Έκκληση στους επικεφαλής των εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης να διασφαλίσουν τον έλεγχό της αναμένεται να απευθύνει ο βασιλιάς Κάρολος σε σχετική Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνει στη Σκωτία, στον απόηχο των αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων από στελέχη του χώρου.

«Το καθήκον που σας αναλογεί δεν συνίσταται μόνον στο να οδηγήσετε την τεχνολογία σε πρόοδο, αλλά και στο να επαγρυπνείτε ώστε να παραμείνει αυστηρά στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, των κοινοτήτων και της φύσης», θα πει ο Κάρολος, σύμφωνα με αποσπάσματα της εναρκτήριας ομιλίας του που δημοσιοποίησε το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Ο Βρετανός μονάρχης θα προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της Google DeepMind, της Anthropic, της OpenAI και της Nvidia για την ανάγκη να διατηρηθεί ο ανθρώπινος έλεγχος απέναντι στην ταχεία εξάπλωση της AI.

«Αυτοί που στον κόσμο μας δίνουν αξία στην ανθρώπινη υπόστασή μας και στη βασική ηθική της αναμένουν αγωνιωδώς από εσάς τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας», θα τονίσει.

Η μυστική ημερομηνία της Συνόδου

Η συνάντηση διεξάγεται στον Οίκο Ντάμφρις, στην αγροτική περιοχή της Σκωτίας, όπου εδρεύει το King’s Foundation, το Ίδρυμα του Βασιλιά. Η ημερομηνία της είχε παραμείνει μυστική έως την τελευταία στιγμή.

Ο Κάρολος δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις επιμέρους συζητήσεις. Ωστόσο, θα συναντηθεί με τους προσκεκλημένους πριν από την έναρξή της, καλώντας τους να εξετάσουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη «θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια».

Παράλληλα, το Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι θα τους ζητήσει να εργαστούν για διεθνή συνεργασία, ώστε «να μη μείνει πίσω κανένα έθνος». Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα.

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο των προσκεκλημένων. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο πρόεδρος της DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ και η οικονομική διευθύντρια της OpenAI, Σάρα Φράιερ.

Στη συνάντηση θα βρεθούν επίσης ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Κανίσκα Νάραγιαν, καθώς και ο Νικολό ντε Μάσι, επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου κβαντικής υπολογιστικής IonQ.

Ο Κάρολος έχει χαρακτηρίσει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης «ταυτοχρόνως και εξίσου δελεαστική και βαθιά ανησυχητική». Για τη σύνοδο έχει ετοιμαστεί διακήρυξη από το Ditchley Foundation, βρετανικό φιλανθρωπικό οργανισμό που επιβλέπει τις συζητήσεις, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Ανησυχία για τους κινδύνους

Η δημόσια αντιπαράθεση για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ενταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, ύστερα από περιστατικά και παρεμβάσεις στελεχών του κλάδου.

Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης της OpenAI και της Anthropic εξήλθαν αυτόνομα από το περιορισμένο περιβάλλον τους για να μπουν στο διαδίκτυο και να διεισδύσουν σε ιστοτόπους και πλατφόρμες, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι οι σχεδιαστές των λεγόμενων πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των συστημάτων τους.

Ο επικεφαλής της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, κάλεσε το Σάββατο τις εταιρείες του τομέα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των συστημάτων τους, προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι. Τη θέση του στήριξαν ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και ο Ίλον Μασκ.

Οι OpenAI, Anthropic και Google εξετάζουν τη δημιουργία κοινού οργανισμού για την κατάρτιση κανόνων. Η Microsoft δημοσίευσε τη Δευτέρα έναν «κώδικα δεοντολογίας για την ανθρωπιστική τεχνητή νοημοσύνη».

ΟΗΕ, Πάπας και ΗΠΑ για τη ρύθμιση της AI

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε χθες «απαραίτητο» έναν «παγκόσμιο συντονισμό» για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Πάπας Λέων προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανατεθούν σε αλγόριθμους αποφάσεις που αποτελούν αποκλειστικά ανθρώπινη ευθύνη.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο κλάδος δεν πρέπει να περιοριστεί, επικαλούμενοι τον κίνδυνο να αποκτήσει η Κίνα προβάδισμα.

Ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ απέρριψε τα αιτήματα για επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας, εκτιμώντας ότι οι μηχανισμοί της αγοράς και ο κίνδυνος δικαστικών διώξεων αποτελούν τις καλύτερες δικλείδες ασφαλείας.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.