Ο κτηνοτρόφος‑ serial killer από τον Λαγκαδά που σκόρπισε τον θάνατο
Η διπλή ζωή του κτηνοτρόφου
Η διπλή ζωή του κτηνοτρόφου
Την άνοιξη του 2004 η ελληνική κοινωνία πάγωσε από τις αποκαλύψεις γύρω από έναν φαινομενικά «ήσυχο» κτηνοτρόφο από τον Λοφίσκο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπαλτάς, βοσκός από εύπορη οικογένεια, συνελήφθη για την απαγωγή της πρώην αρραβωνιαστικιάς του Θεοδώρας Κιρκινέζη. Λίγο αργότερα όμως ομολόγησε κυνικά ότι είχε σκοτώσει τρεις Αλβανούς εργάτες το 1995–1996 και τον αδελφό της πρώην αρραβωνιαστικιάς του το 2004. Η ιστορία του «κτηνοτρόφου‑serial killer» συγκλόνισε την περιοχή του Λαγκαδά και έφερε στην επιφάνεια τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου που έκρυβε πίσω από το χαμόγελο του τη βία και την απληστία.
Η διπλή ζωή του κτηνοτρόφου
Στον Λοφίσκο, ένα χωριό όπου ο τελευταίος φόνος είχε σημειωθεί στον εμφύλιο, ο Μπαλτάς θεωρούνταν «καλό παιδί» από πολλούς συγχωριανούς του. Μαρτυρίες κατοίκων στην εφημερίδα Volvipress υπογράμμισαν ότι ο νεαρός βοσκός ήταν απόμακρος αλλά δεν είχε δώσει σοβαρά δικαιώματα. Όταν όμως πούλησε το κοπάδι και άρχισε να συχνάζει στη Θεσσαλονίκη και στον Λαγκαδά, η ζωή του πήρε την «κάτω βόλτα»—η άστατη νυχτερινή ζωή του ήταν κοινό μυστικό στο χωριό. Στο δικαστήριο ο πατέρας του παραδέχθηκε ότι ο μικρότερος γιος μπορεί να παρασύρθηκε αλλά δεν πίστευε ότι είχε σκοτώσει.
Το χρονικό των εγκλημάτων
Η πρώτη δολοφονία (Δεκέμβριος 1995)
Στις 20 Δεκεμβρίου 1995 ο Μπαλτάς προσποιήθηκε ότι θα μεταφέρει δύο νεαρούς Αλβανούς εργάτες—τον Πετρίτι Λόσι (20 ετών) και τον Παουγίν Λεγκίσι (25 ετών)—στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να περάσουν τις γιορτές. Τους ακολουθούσαν ο μικρότερος αδελφός του Σταύρος και ο φίλος τους Δημήτρης Σαβελίδης. Πλησιάζοντας το χωριό Πετρωτό του Κιλκίς, υποδύθηκαν τους αστυνομικούς, λήστεψαν τους εργάτες για 800 000 δραχμές και ο Μπαλτάς τους πυροβόλησε και τους αποτελείωσε. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν σε παλιό τούνελ έξω από το Βαγιοχώρι και ο Μπαλτάς έβαψε τα νύχια των θυμάτων για να παραπλανήσει τις αρχές, ώστε να νομίζουν ότι επρόκειτο για γυναίκες που έπεσαν θύματα διακινητών. Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να ταυτοποιήσει τους νεκρούς και για χρόνια ο βοσκός παρέμενε ασύλληπτος.
Η δολοφονία του Έντουαρντ Χάκα (Μάιος 1996)
Λίγους μήνες αργότερα ο Μπαλτάς προσέλαβε τον 20χρονο Αλβανό Έντουαρντ Χάκα για να φυλάει το κοπάδι του. Αφού διαφώνησε με τον τρόπο που άρμεγε τις κατσίκες, τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο μαντρί και έθαψε το πτώμα κοντά στη στάνη του. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε οκτώ χρόνια αργότερα, όταν βρέθηκε ο σκελετός του εργάτη μετά την ομολογία του δράστη.
Η επίθεση στην οικογένεια Κιρκινέζη (Μάιος 2004)
Το 2004 ο Μπαλτάς είχε συνάψει θυελλώδη σχέση με την 33χρονη Θεοδώρα Κιρκινέζη. Όταν εκείνη τον εγκατέλειψε, έγινε ζηλόφθονος και κακοποιητικός. Την 3η Μαΐου 2004 ζήτησε να τη συναντήσει για να τα ξαναβρούν· η Θεοδώρα πήγε συνοδευόμενη από τους αδελφούς της Δημήτρη και Σάββα επειδή τον φοβόταν. Μια φραστική αντιπαράθεση ήταν αρκετή: ο Μπαλτάς πυροβόλησε εν ψυχρώ, σκοτώνοντας τον 29χρονο Δημήτρη και τραυματίζοντας σοβαρά τον Σάββα. Στη συνέχεια απήγαγε την 36χρονη και κρύφτηκε στα βουνά Βερτίσκου. Για τρία εικοσιτετράωρα ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Θεσσαλονίκης τον αναζητούσε, χρησιμοποιώντας ακόμη και ειδικό μηχάνημα εντοπισμού τηλεφώνου. Ο Μπαλτάς γνώριζε καλά την περιοχή, γυρνούσε σαν αγρίμι και κρατούσε σφιχτά το χέρι της ομήρου ακόμη και όταν κοιμόταν για να μην αποδράσει. Την τρίτη ημέρα την άφησε ελεύθερη και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα.
Η αποκάλυψη των παλιών φόνων
Μετά τη σύλληψή του ο Μπαλτάς ομολόγησε χωρίς ίχνος μεταμέλειας ότι είχε σκοτώσει κι άλλους δύο Αλβανούς εργάτες στα μέσα της δεκαετίας του 1990 γιατί του ζητούσαν δεδουλευμένα ή «δεν άρμεγαν καλά τις γίδες». Οι συνεργοί του αδελφός Σταύρος και ο φίλος Δημήτρης Σαβελίδης δήλωσαν στο δικαστήριο ότι εκείνος έδινε τη χαριστική βολή στα θύματα Οι αλλοδαποί εργάτες στην περιοχή του Λαγκαδά ψιθύριζαν για χρόνια ότι ο βοσκός ευθυνόταν για τις εξαφανίσεις συμπατριωτών τους, αλλά οι αρχές δεν είχαν στοιχεία. Η ζήλια για την Θεοδώρα Κιρκινέζη ήταν η αιτία που αποκάλυψε το μέγεθος των εγκλημάτων του.
Η δίκη και η ποινή
Η δίκη του Μπαλτά ξεκίνησε στις αρχές του 2005. Στο δικαστήριο περιέγραψε κυνικά ότι σκότωσε τρεις ανθρώπους επειδή δεν του αρμέγαν καλά τις κατσίκες ή ζητούσαν τα λεφτά τους. Αξιωματικοί της Αστυνομίας τον χαρακτήρισαν «σκληρό άτομο χωρίς συναισθήματα για την ανθρώπινη ζωή». Στις 24 Φεβρουαρίου 2005 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε τέσσερις φορές ισόβια και κάθειρξη 19 ετών για τη δολοφονία των τριών Αλβανών και του Δημήτρη Κιρκινέζη. Ο αδελφός του Σταύρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, και ο Δημήτρης Σαβελίδης σε δύο φορές ισόβια και εννέα χρόνια. Το Εφετείο το 2007 επιβεβαίωσε τις ίδιες ποινές.
Πίνακας θυμάτων και γεγονότων
| Θύμα | Χρονολογία & τόπος | Συντομη περιγραφή |
|---|---|---|
| Πετρίτι Λόσι (20 ετών) & Παουγίν Λεγκίσι (25 ετών) | 20 Δεκεμβρίου 1995, ερημική τοποθεσία κοντά στο Πετρωτό Κιλκίς | Λήστεψαν τους Αλβανούς βοσκούς για 800 000 δραχμές και ο Μπαλτάς τους πυροβόλησε, μεταφέροντας τις σορούς σε τούνελ στο Βαγιοχώρι |
| Έντουαρντ Χάκα (20 ετών) | Μάιος 1996, μαντρί στο Λοφίσκο | Ο Μπαλτάς διαφώνησε για τον τρόπο που άρμεγε τις κατσίκες, τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και έθαψε το πτώμα κοντά στη στάνη του |
| Δημήτρης Κιρκινέζης (29 ετών) | 3 Μαΐου 2004, Λαγκαδάς | Μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τα αδέρφια της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, ο Μπαλτάς πυροβόλησε θανάσιμα τον Δημήτρη και τραυμάτισε τον Σάββα |
| Θεοδώρα Κιρκινέζη (36 ετών) – όμηρος | 3–6 Μαΐου 2004, ορεινή περιοχή Βερτίσκου | Ο Μπαλτάς απήγαγε την πρώην αρραβωνιαστικιά του και κρύφτηκε στα βουνά. Την κρατούσε σφιχτά για να μην αποδράσει, αλλά την απελευθέρωσε μετά από τρεις ημέρες προτού συλληφθεί |
ολες οι ειδησεις
- Η Αθήνα το 1961: Το Παγκράτι όπως ήταν τότε – Δείτε το βίντεο
- Ο πανέμορφος τόπος που είναι το «άγνωστο Βατερλώ» των Οθωμανών στη Μάνη
- Η Ζέτα Μακρυπούλια «πηγαίνει Eurovision» για χάρη του Γιώργου Καπουτζίδη
- Netflix: Είστε έτοιμοι για μια ληστεία; Έρχεται η «Nemesis» για να σας κρατήσει ξάγρυπνους
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr