Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Ο Μητσοτάκης έβαλε Ανδρουλάκη και Τσίπρα στο ίδιο «νόμισμα», ο Φλωρίδης έγινε η «ανθοδέσμη» της Βουλής, στο ΠΑΣΟΚ άνοιξαν «δεύτερη» πόρτα συνεργασιών σε 24 ώρες και Κασιδιάρης–Σαμαράς στριμώχνουν ακόμη περισσότερο τη δεξιά πολυκατοικία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. στο ίδιο πολιτικό κάδρο.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Black Book

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. στο ίδιο πολιτικό κάδρο.

Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υποτίθεται ότι θα ήταν η μεγάλη θεσμική στιγμή της Βουλής. Τελικά εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο γνώριμο, πρόβα της προεκλογικής σύγκρουσης του 2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. στο ίδιο πολιτικό κάδρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε στον πρωθυπουργό τον Γιώργο Φλωρίδη ως… ανεπιθύμητο δέμα, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη δεύτερο στέλεχος μέσα σε δύο ημέρες άνοιξε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Και στα δεξιά, η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη μετά την αποφυλάκιση Κασιδιάρη, ενώ παραμένει η προετοιμασία νέου φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Μητσοτάκης βρήκε το προεκλογικό του δίλημμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να περιγράφει με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια το δίλημμα με το οποίο θέλει να φτάσει στις εκλογές. Από τη μία η κυβέρνηση: «σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια». Από την άλλη, κατά τον πρωθυπουργό, Ανδρουλάκης και Τσίπρας ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», με «ακοστολόγητες και αντιφατικές υποσχέσεις» και στο βάθος ένα «εφιαλτικό σενάριο αναταραχής και ακυβερνησίας».  Αυτό θα το ακούμε πολύ. Γιατί το Μαξίμου φαίνεται να έχει καταλήξει ότι η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα κερδηθεί μόνο με το «τι κάναμε». Θα επιχειρήσει να κερδηθεί και με το, «φανταστείτε τι θα γίνει αν φύγουμε». Το «Μητσοτάκης ή χάος» απλώς άλλαξε κοστούμι. Τώρα λέγεται «ελπίδα ή περιπέτεια».

Ο Ανδρουλάκης και ο Τσίπρας στο ίδιο νόμισμα

Η επίθεση δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη γραμμή Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ λογική του «πάρε κόσμε», ενώ για τον Τσίπρα επανέφερε το γνωστό λογοπαίγνιο ότι η παλιά «αυταπάτη» επιστρέφει σήμερα ως «απάτη». Πολιτικά, το σχέδιο είναι ενδιαφέρον. Το Μαξίμου δεν θέλει να επιτρέψει στον Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και στον Τσίπρα ως η «ριζοσπαστική» αντιπολίτευση. Θέλει να τους ενώσει. Να τους φορτώσει τον ίδιο δημοσιονομικό λογαριασμό. Και τελικά να πει στον κεντρώο ψηφοφόρο, «Μην κοιτάς τη συσκευασία. Μέσα έχει το ίδιο προϊόν».

Μόνο που ο Ανδρουλάκης του γύρισε τον Φλωρίδη

Και κάπου εκεί μπήκε στη συζήτηση ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει μετατρέψει το παλιό δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» σε **«Μητσοτάκης ή Ερντογάν»**, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις Φλωρίδη περί κινδύνων από πιθανή ακυβερνησία. Ο Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα. Χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνη» την τοποθέτηση και ζήτησε από τον Ανδρουλάκη να την ανακαλέσει, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ελληνοτουρκικά στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Και τότε ο Ανδρουλάκης έκανε την κίνηση της ημέρας, αφού, είπε ουσιαστικά, αποδοκιμάζετε αυτό το δίλημμα, εκλαμβάνω τα λεγόμενά σας ως πρόσκληση προς τον Φλωρίδη να παραιτηθεί.  Και κάπως έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης κατάφερε να είναι πρωταγωνιστής της συζήτησης χωρίς να είναι αρχηγός κόμματος.

Και η ανθοδέσμη πάει στον Ανδρουλάκη

Ο Μητσοτάκης πάντως δεν άφησε την ατάκα να πέσει κάτω. Απάντησε ότι ο Φλωρίδης θα πρέπει να στείλει στον Ανδρουλάκη «μία ανθοδέσμη για την τσάμπα διαφήμιση».  Εδώ η πολιτική αποκτά σχεδόν ανθοπωλειακή διάσταση. Ο Ανδρουλάκης ζητά παραίτηση. Ο Μητσοτάκης στέλνει λουλούδια. Και ο Φλωρίδης, αν συνεχιστεί έτσι η συζήτηση, στο τέλος θα χρειάζεται βάζο στα υπουργικά έδρανα. Πίσω όμως από το χιούμορ υπάρχει πραγματικό κυβερνητικό ζήτημα, οι δηλώσεις Φλωρίδη έχουν δώσει στην αντιπολίτευση υλικό για να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την εξωτερική απειλή ως επιχείρημα εσωτερικής σταθερότητας. Και αυτό ακριβώς προσπάθησε σήμερα να κόψει ο πρωθυπουργός.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση έγινε προεκλογική πλατφόρμα

Η θεσμική συζήτηση πάντως είχε και ουσία. Ο πρωθυπουργός πίεσε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του σε αλλαγές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και κυρίως το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών. Κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι καταψηφίζει ακόμη και αλλαγές με τις οποίες συμφωνεί, μόνο επειδή τις προτείνει η κυβέρνηση. ([Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και εδώ κρύβεται ένα δεύτερο μέτωπο. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να πάρει από τον Ανδρουλάκη το χαρτί της θεσμικής υπευθυνότητας. Διότι αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να εμφανίζεται ως η σοβαρή ευρωπαϊκή εναλλακτική, το Μαξίμου θα το πιέζει διαρκώς να ψηφίζει μαζί του σε θεσμικές αλλαγές. Η παγίδα είναι καλοστημένη, αν ψηφίσει «ναι», η κυβέρνηση λέει «συμφωνεί μαζί μας». Αν ψηφίσει «όχι», λέει «αρνείται ακόμη και όσα πιστεύει». Πολιτικό VAR χωρίς εύκολη έξοδο.

Και ο Μητσοτάκης ξανάκλεισε την πόρτα στις πρόωρες κάλπες

Υπήρξε και μία σαφής εκλογική αναφορά. Ο πρωθυπουργός είπε ότι διαψεύδονται όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές και επικαλέστηκε μάλιστα τη διεθνή αβεβαιότητα, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Αυτό έχει σημασία. Γιατί η κυβερνητική γραμμή πλέον είναι, δύσκολος χειμώνας, αλλά όχι εκλογικός χειμώνας. Οι κάλπες παραμένουν για το 2027. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος θα ξαναγράψει ότι έρχονται πρόωρες. Δηλαδή περίπου μέχρι αύριο το πρωί.

Στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε δεύτερο παράθυρο μέσα σε δύο ημέρες

Και τώρα πάμε στο πραγματικό παρασκήνιο της ημέρας. Ο Απόστολος Πάνας άνοιξε συζήτηση για ενδεχόμενη προγραμματική συνεργασία με την ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα και η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του «άστοχες προσωπικές απόψεις». Χθες η Βάσια Αναστασίου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ενδεχομένως» είναι ένα κόμμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συζητήσει προγραμματικά. Προσέξτε τη διαφορά, ο Πάνας έδειξε Τσίπρα. Η Αναστασίου έδειξε ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή πλέον αυτά είναι δύο διαφορετικά μαγαζιά, στη Χαριλάου Τρικούπη κατάφεραν μέσα σε 48 ώρες να ανοίξουν πόρτα και στα δύο.

Ο Ανδρουλάκης είπε «αυτονομία» τα στελέχη άκουσαν «συνεργασίες»

Το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για τον Ανδρουλάκη. Μόλις στη ΔΕΘ επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, θέτοντας ως στόχο την πρώτη θέση. Και τώρα δύο στελέχη του επαναφέρουν το θέμα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάλιστα, αμέσως μετά τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, ο Ανδρουλάκης κατευθύνθηκε στην αίθουσα 111 για συνάντηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε μια συγκυρία όπου το θέμα των συνεργασιών έχει ξαναμπεί στο κέντρο της εσωκομματικής συζήτησης.

Δεν γνωρίζουμε ότι πήγε εκεί για να τους μοιράσει λεξικό απαγορευμένων λέξεων. Αλλά αν συνεχιστεί αυτό, ίσως χρειαστεί. Πρώτη λέξη, «συνεργασία».

Γιατί το θέμα πονάει τόσο πολύ τη Χαριλάου Τρικούπη

Η δυσκολία είναι στρατηγική. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει ταυτόχρονα, να πάρει ψηφοφόρους από τη ΝΔ, να ανακόψει τον Τσίπρα, να κρατήσει ανοιχτό τον προοδευτικό χώρο αλλά να μη δώσει την εντύπωση ότι λειτουργεί ως μελλοντικός εταίρος της ΕΛ.Α.Σ. Είναι πολιτική τετραγωνίσεως του κύκλου.

Και το Μαξίμου το γνωρίζει. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης δεν μίλησε απλώς για Ανδρουλάκη και Τσίπρα. Τους έβαλε στο ίδιο νόμισμα.  Η κυβέρνηση θέλει η συζήτηση για τις συνεργασίες να συνεχίζεται κάθε μέρα. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να τελειώσει χθες. Μέχρι στιγμής κερδίζει η κυβέρνηση.

Κασιδιάρης: Το Μαξίμου δεν θέλει νέο «μπλόκο» με φωτογραφία

Στα δεξιά, η αποφυλάκιση του Ηλίας Κασιδιάρης και η ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να επιστρέψει στην πολιτική δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η κυβερνητική γραμμή σήμερα είναι προσεκτικά θεσμική, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο παραμένει σε ισχύ και, όταν έρθει η ώρα, τα αρμόδια δικαστικά όργανα και τελικά το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνουν εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να συμμετάσχει σε εκλογές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ, το Μαξίμου δεν φαίνεται να εξετάζει νέα ειδική νομοθετική παρέμβαση.  Και αυτό έχει λογική. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μετατρέψει τον Κασιδιάρη σε πρωταγωνιστή μιας προσωπικής πολιτικής σύγκρουσης. Ούτε να του προσφέρει το αφήγημα ότι «το σύστημα αλλάζει τον νόμο για μένα».

Άρα, λιγότερο Μαξίμου, περισσότερο Άρειος Πάγος.

Δεξιά πολυκατοικία: Δεν χωράνε άλλες πινακίδες

Το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι όμως ευρύτερο. Ο Κασιδιάρης προαναγγέλλει νέο πολιτικό φορέα. Η προετοιμασία νέου φορέα από τον Αντώνης Σαμαράς παραμένει επίσης παράμετρος που απασχολεί το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το σημερινό ρεπορτάζ του «Βήματος» καταγράφει και τα δύο ως παράγοντες που περιπλέκουν τη στρατηγική του Μαξίμου στα δεξιά.  Και εδώ έχουμε μια σχεδόν σουρεαλιστική κατάσταση. Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το κέντρο. Αλλά κάθε φορά που κοιτάζει δεξιά, έχει εμφανιστεί ακόμη μία πόρτα.

Η δεξιά πολυκατοικία έχει πλέον περισσότερα κουδούνια από διαμερίσματα. Και ο θυρωρός στο Μαξίμου αρχίζει να χάνει τον λογαριασμό.

Η πραγματική λέξη της ημέρας: σταθερότητα

Αν βγάλουμε από τη σημερινή συζήτηση τις ατάκες, τις ανθοδέσμες και τους κοινοβουλευτικούς καβγάδες, μένει μία λέξη, σταθερότητα. Αυτή είναι πλέον η κεντρική επένδυση του Μητσοτάκη. Όχι μόνο «είμαι καλύτερος από τους άλλους». Αλλά, «οι άλλοι μαζί σημαίνουν αβεβαιότητα».

Η στρατηγική αυτή εξηγεί γιατί η κυβέρνηση θέλει να συζητά για συνεργασία ΠΑΣΟΚ–Τσίπρα, γιατί αναδεικνύει τις αντιφάσεις στα προγράμματα της αντιπολίτευσης και γιατί αντιμετωπίζει θεσμικά την επιστροφή Κασιδιάρη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο ψηφοφόρος του 2027 θα φοβάται περισσότερο την αστάθεια ή την καθημερινότητα του 2026. Και αυτό δεν θα το απαντήσει η Βουλή. Θα το απαντήσει το πορτοφόλι.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.