Ο Πάπας προειδοποιεί για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δεν υπάρχουν ηθικά ουδέτερες τεχνολογίες, αναφέρει ο ποντίφικας, τονίζοντας πως κάθε εργαλείο ενσωματώνει επιλογές και προτεραιότητες των δημιουργών του.
Δεν υπάρχουν ηθικά ουδέτερες τεχνολογίες, αναφέρει ο ποντίφικας, τονίζοντας πως κάθε εργαλείο ενσωματώνει επιλογές και προτεραιότητες των δημιουργών του.
Στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο κομμάτι της πρώτης εγκυκλίου του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, με τον ποντίφικα να προειδοποιεί ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που τροφοδοτεί παγκόσμιες συγκρούσεις και να υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να παραμείνει ο έλεγχός της στα χέρια «λίγων».
Στο κείμενο ο Πάπας δεν τοποθετείται αφοριστικά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά επιδιώκει να διατηρήσει στο επίκεντρο του δημόσιο διαλόγου την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο τίτλος της, εξάλλου, είναι “Magnifica Humanitas” («Μεγαλοπρεπής Ανθρωπότητα»).
«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ηθικά ουδέτερη», γράφει ο Πάπας. «Κάθε τεχνικό εργαλείο ενσωματώνει επιλογές και προτεραιότητες μέσω όσων μετρά, όσων αγνοεί ή βελτιστοποιεί, και μέσω του τρόπου με τον οποίο ταξινομεί ανθρώπους και καταστάσεις».
Γι’ αυτό ζητεί τη συνεισφορά στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ομάδων που έχουν διαφορετικές απόψεις και οπτικές. Παραλληλίζοντας τη νέα τεχνολογία με τον Πύργο της Βαβέλ, σημειώνει ότι η βιβλική ιστορία προειδοποιεί για τους κινδύνους κάθε σχεδίου που αποσκοπεί στην κυριαρχίας μίας άποψης, το οποίο τελικά οδηγεί στην απανθρωποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάπας ασκεί κριτική στον «μετανθρωπισμό», την δημοφιλέστατη στο κύκλο των τεχνολιγαρχών ιδέα ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ξεπεράσει φυσικούς και βιολογικούς περιορισμούς όπως η γήρανση,, ακόμη και ο θάνατος.
Ο Λέοντας επιμένει ότι η τεχνολογία πρέπει να προστατεύει τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων και πρέπει να υπόκειται σε «ισχυρά νομικά πλαίσια, ανεξάρτητη εποπτεία, ενημερωμένους χρήστες και ένα πολιτικό σύστημα που δεν αποποιείται της ευθύνης του».
Με αφορμή την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις στρατιωτικές εφαρμογές της, μιλάει ακόμη μια φορά κατά των πολέμων και της θεωρίας του χριστιανικού εθνικισμού περί «δίκαιων πολέμων». Ο Πάπας κάνει λόγο για μια «πλέον ξεπερασμένη» θεωρία, συμπληρώνοντας ότι η στρατιωτική δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για «αυτοάμυνα με την αυστηρότερη έννοια».
«Η κατασκευή ενός κόσμου σε κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης είναι ένα κακό και πρέπει να ονομαστεί για αυτό που είναι», λέει και προσθέτε: «Η ανθρωπότητα διαθέτει πολύ πιο αποτελεσματικά και ικανά εργαλεία για την προώθηση της ανθρώπινης ζωής και την επίλυση συγκρούσεων, όπως ο διάλογος, η διπλωματία και η συγχώρεση».
ολες οι ειδησεις
- Τραγωδία στη Θάσο: «Λουκέτο» προσωρινά σε 11 γήπεδα – Ξεκινούν επανέλεγχοι ασφαλείας
- Ρωσία: Εικόνες Αποκάλυψης στο Σότσι ύστερα από ουκρανικό πλήγμα σε τάνκερ – Εντυπωσιακά πλάνα
- Πρωτιά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή παραγωγή βαμβακιού – Η παραγωγή φτάνει το 80%
- ΕΟΤ: Σαντορίνη και Μύκονος στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr