20 Ιουλίου 2025
Δημοσίευση: 16:07'

Ο πόλεμος φέρνει λιμό στα παιδιά της Γάζας – Αλλεπάλληλες εντολές εκκένωσης από τις IDF, 30 νεκροί για ένα καρβέλι ψωμί

Ο ισραηλινός στρατός διατάζει νέα εκκένωση στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ – εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι παγιδευμένοι, λιμός, θάνατοι και ο φόβος για τους ομήρους εντείνουν την τραγωδία.

Δημοσίευση: 16:07’
EPA/HAITHAM IMAD

Ο ισραηλινός στρατός διατάζει νέα εκκένωση στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ – εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι παγιδευμένοι, λιμός, θάνατοι και ο φόβος για τους ομήρους εντείνουν την τραγωδία.

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας καταρρέει μέρα με τη μέρα, η εντολή του Ισραήλ για εκκένωση μιας ακόμη περιοχής –της ήδη υπερφορτωμένης Ντέιρ αλ Μπάλαχ– βυθίζει τους αμάχους σε νέο εφιάλτη. Πάνω από 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την ώρα που περίμεναν για λίγη βοήθεια, ενώ τουλάχιστον 71 παιδιά έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από πείνα και υποσιτισμό. Οι δρόμοι γεμίζουν με λιπόθυμα σώματα και πατεράδες που φεύγουν για να μην αντικρίσουν την πείνα των παιδιών τους.

Ο ισραηλινός στρατός πέταξε φέιγ βολάν ζητώντας εκκένωση από τη Ντέιρ αλ Μπάλαχ — περιοχή που δεν είχε επιχειρηθεί ξανά. Ο φόβος για τη ζωή των 20 από τους 50 Ισραηλινούς ομήρους που ενδέχεται να κρατούνται στην περιοχή προκαλεί αναβρασμό στις οικογένειές τους.

Στην αλ Σίφα, τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς περίμεναν φορτηγά του ΟΗΕ. Οι γιατροί κάνουν λόγο για κατάρρευση της διανομής τροφίμων, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ολοκληρωτικό λιμό.

Πείνα και βόμβες σαρώνουν τη Γάζα – «Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», λέει ο ΟΗΕ

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας καταγράφει 71 νεκρά παιδιά από πείνα, ενώ 60.000 υποφέρουν από συμπτώματα υποσιτισμού. Η UNRWA προειδοποιεί: «Αφήνουν ένα εκατομμύριο παιδιά να λιμοκτονούν. Ανοίξτε τους διαδρόμους βοήθειας ΤΩΡΑ.»

«Ξυπνάω και περπατώ για ώρες, ψάχνοντας λίγο ψωμί για τα παιδιά μου. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Ό,τι δεν σκοτώνεται από τις βόμβες, πεθαίνει από την πείνα», λέει ο Ζιάντ, νοσηλευτής.

Συνεχίζονται έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς στην Ντόχα για 60ήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Το Ισραήλ αρνείται ότι εμποδίζει τη βοήθεια, κατηγορώντας τη Χαμάς για λεηλασία – η οποία το διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο ΟΗΕ πιέζει για απελευθέρωση των διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας, επιμένοντας πως υπάρχουν επαρκείς προμήθειες εκτός Γάζας που απλώς δεν επιτρέπεται να περάσουν.

Η Γάζα πνίγεται στο αίμα, στον φόβο και στην πείνα. Η εκκένωση δεν είναι πλέον σωτηρία – είναι απλώς μια ακόμη πράξη σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής.


TOP NEWS

uncached