current views are: 458

22 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση12:00

Ο πόλεμος για το νερό μόλις ξεκίνησε. Πρώτο επεισόδιο: Σκρέκας εναντίον ΣτΕ!

Το ΣτΕ επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό.

Δημοσίευση 12:00’
water nero diakopi

Το ΣτΕ επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό.

Μιλάω με τον Θανάση (ας τον πούμε Θανάση), παλιό συμμαθητή από Τρίκαλα και σήμερα μεγαλομάνατζερ στο Λονδίνο. Μου λέει ο Θανάσης ότι αποφάσισε να επιστρέψει οικογενειακώς στην πατρίδα γιατί θέλει να μεγαλώσουν τα παιδιά του εδώ, μάνεϊ ιζ νο πρόμπλεμ, έχουμε κονομήσει.

Κι όπως συζητάμε τα υπέρ και τα κατά, με ρωτάει ο φίλος το εξής παράδοξο:
«Πώς είναι το νερό στην Αθήνα;»
«Μια χαρά είναι», του απαντάω, «τι σε νοιάζει;»
«Εκείνος ο πιτσιρικάς ο γιός μου», εξηγεί, «μου βγήκε μπάκακας και θέλει τρία λίτρα την ημέρα. Έχω βαρεθεί να στέλνω μπουκάλια στην ανακύκλωση και δεν καν αν ανακυκλώνεται το πλαστικό…»
«Το θυμάμαι», του λέω, «ότι το νερό στο Λονδίνο είναι μόνο για να πλένεις το μαλλί».
«Και αν», μου λέει. «Εδώ είσαι σίγουρος ότι είναι καλό;»
«Πιο καλό δε γίνεται», του λέω και το κλείνω:
«Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, καλύτερο νερό από την Αθήνα δεν έχει»!

Όντως δεν έχει, το λέω και το υπογράφω και όντως έχω ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και καλύτερο δεν βρήκα. Ιδίως από εκείνο του Λονδίνου, που είναι σαν να πίνεις τα ούρα του Κθούλου. Κι έρχεται σήμερα ο γίγαντας ο Σκρέκας να θέσει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, γιατί κάπως πρέπει να κονομήσουν και οι επενδυτές τώρα που είδαν τις μετοχές τους στην Credit Suisse να γίνονται στάχτη και μπούρμπερη. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, ψυχούλα έχουν που λέει κι ο φίλος μου ο Τραπεζιώτης. Να μην τους δώσουμε μια ευκαιρία να κάνουν μουαγέν και να ισοφαρίσουν τις απώλειές τους;

Τι να σας πω παιδιά κι εγώ με τον Σκρέκα είμαι, πατρίδα μου είναι και τον στηρίζω. Έλα όμως που ήρθαν αυτοί οι μυστήριοι του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάζουν φραγμό στα σχέδια του υπουργού για ταχεία ανάπτυξη τύπου βζιιιιν.

Διαβάστε και φρίξτε:

Με δύο αποφάσεις του (7 και 8/2023) το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τη νομική τάξη και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο λεγόμενο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ΣτΕ επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό και με τις αποφάσεις του το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Και κοίτα να δεις τάιμινγκ σατανικό οι δικαστές, που δημοσιοποίησαν την απόφασή τους τώρα που ψηφίστηκε στη Βουλή η μεταρρύθμιση Σκρέκα. Αυτό το υπερονομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα ύδατα θα τα ελέγχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, υποθέτω όπως έλεγξε και η αλησμόνητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα καουμποϊλίκια στο ρεύμα και φτάσαμε να πουλάμε τα νεφρά μας για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς.

Άσε που ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι όλες οι συμπράξεις ιδιωτικού τομέα και δημοσίου για το νερό θα αφορούν μόνο στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Σώπα ρε φιλάνθρωπε, δίνεις δηλαδή στους επανδυτές το 70 % του πληθυσμού και τους αποκλείεις από την Τζούρτζιανη, το Ροπωτό και την Παραπράσταινα; Τέτοιον ηρωισμό είχα να δω από την εποχή που ο Στίβ Ριβς πλάκωνε τη μισή Τσινετσιτά στο ξύλο!

Y.Γ. 1: Ρωτάω τον κουμπάρο μου Δημήτρη Δεληολάνη, επί δεκαετίες ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αιώνια Πόλη:
«Τι πληρώνατε στη Ρώμη για το νερό, Δημητράκη;»
«Ένα μικρό τέλος στο δήμο για συντήρηση του δικτύου», μου απαντάει. «Η κατανάλωση ήταν δωρεάν»!

Y.Γ. 2: Η ρητορική Σκρέκα επικεντρώθηκε στις «μεγάλες απώλειες των δικτύων». Όπως καταλαβαίνετε, από εκεί θ’ αρχίσει το κόλπο με τα ΣΔΙΤ. Και έπεται συνέχεια…