30 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση: 05:38'
Τελευταία ενημέρωση: 20:20'

Οι «Πάτσηδες», οι βαριές παθογένειες και τα «ψηφουλάκια»

Η πολιτική ζημιά την οποία υφίσταται τώρα η ΝΔ και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές είναι μεγάλη.

Δημοσίευση: 05:38’
Τελευταία ενημέρωση: 20:20’

Η πολιτική ζημιά την οποία υφίσταται τώρα η ΝΔ και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές είναι μεγάλη.

Έπρεπε να έρθει η προεκλογική περίοδος για να βγει στη σέντρα και από το κόμμα του, ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης με την εισπρακτική εταιρεία που κυνηγούσε τους απελπισμένους που δεν είχαν να πληρώσουν το δάνειο τους, τις δουλειές που έπαιρνε με απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο και τις εταιρείες στην αλλοδαπή που αποτελούν καραμπινάτα ασυμβίβαστα με βάση στοιχειώδεις αρχές της πολιτικής ηθικής και του γράμματος του Συντάγματος και των νόμων.

Αυτή η συζήτηση γίνεται δημόσια τώρα εν μέσω άγριας προεκλογικής κόντρας ενώ εάν είχε γίνει εγκαίρως, στα κομματικά γραφεία, ο δικηγόρος Γρεβενών δεν θα έπρεπε καν να μπει στα ψηφοδέλτια. Εδώ δεν «δικάζεται» η επιχειρηματική του δραστηριότητα – αυτή θα ερευνηθεί και από τον οικονομικό εισαγγελέα που έχει αντικείμενο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εδώ κρίνεται το κατά πόσο τα κόμματα θα συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν αναφορικά με πρόσωπα που έχουν αμφιλεγόμενες δραστηριότητες αλλά είναι γνωστά σε μια τοπική κοινωνία και μπορούν να φέρουν ψηφουλάκια.
 
Για τον Πάτση αρκετοί στα Γρεβενά ήξεραν ότι είχε στο παρελθόν εισπρακτική εταιρεία, δεν έκανε την «δουλειά» στα κρυφά. Δεν ήταν στα αρχικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων της ΝΔ το 2019 για το νομό Γρεβενών. Παρενέβη «άνωθεν δάχτυλος» και με σχετική εισήγηση στο Μαξίμου στο παρά πέντε πήρε το χρίσμα.
 
Τελικά την κέρδισε την έδρα ο Πάτσης (το 2015 την είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ). Ο «δάχτυλος» δικαιώθηκε στην επιλογή του. Μόνο που ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα. Διότι η πολιτική ζημιά την οποία υφίσταται τώρα η ΝΔ και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές είναι μεγάλη.

Το λάθος δεν έμεινε μόνο στο ότι επιχειρήθηκε να μπει κάτω από το χαλί η εισπρακτική εταιρεία που ιδιαίτερα εκείνη την άγρια περίοδο της κρίσης κατατρόμαζε τους δανειολήπτες. Η πολιτική ασυλία συνεχίστηκε και μετά. Ο Πάτσης έπαιρνε απευθείας δουλειές από νοσοκομεία από τα οποία δεν ζητήθηκαν καν εξηγήσεις πως είχαν οικονομικό αλισβερίσι με βουλευτή αν και απαγορεύεται και έχουν ευθύνες και οι διοικήσεις τους. Στο κάδρο μπήκαν και τα ΕΛΤΑ, από τα οποία ο δικηγόρος Γρεβενών – βουλευτής έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με απευθείας αναθέσεις είτε ο ίδιος προσωπικά είτε ως εκπρόσωπος βέλγικης νομικής εταιρείας.

Και φτάνουμε στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής που αποτελείται από τρεις βουλευτές (δυο της ΝΔ και έναν του ΣΥΡΙΖΑ) και οχτώ δικαστικούς, η οποία αρχειοθέτησε το πόθεν έσχες του Πάτση του 2019 ενώ είχε τεράστιες «τρύπες». Ο ορκωτός λογιστής ο οποίος αμοίβεται αδρά από την Βουλή, απεφάνθη ότι είναι «οκ» αφού έφερε τις τροποποιητικές δηλώσεις που του ζητήθηκαν και τον εμφάνιζαν πλέον να συμμετέχει σε εταιρείες – στην αρχική δήλωση έβαλε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 2,94 ευρώ! Δεν …πρόσεξε όμως ότι οι εταιρείες αυτές ήταν αλλοδαπές που επίσης απαγορεύεται. Δεν έκαναν τον κόπο ούτε τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, να δουν τι εταιρείες ήταν, έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, στην αρχειοθέτηση, αν και έγινε και καταγγελία.

Δεν ξέρω αν είναι το όλο θέμα για γέλια ή για κλάμματα ή και για τα δύο…Και δεν αφορά μόνο τη ΝΔ. Ένα σύστημα αρρωστημένο και ανεύθυνο δημιουργεί μια αλυσίδα ανάμεσα στον τοπικό παράγοντα, με το τοπικό νοσοκομείο για παράδειγμα, με κουμπαριές και με άλλες «άκρες». Κενά και ελλείψεις σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί είτε στην ηθελημένη συγκάλυψη είτε στον ωχαδελφισμό!

Οι πρόθυμοι ηλίθιοι πρωταγωνιστούν στο παζλ των παθογενειών. Κι όσο αυτό δεν διαλύεται για να γίνει κάτι από την αρχή, απλώς θα αλλάζει το …ονοματεπώνυμο.


TOP NEWS

uncached