Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μήνα Απρίλιο!
Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται για τα καλά η Άνοιξη.
Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται για τα καλά η Άνοιξη.
Απρίλιος, ή Απρίλης, ή Απρίλτς (Ποντιακά), είναι ο τέταρτος μήνας του έτους και η λέξη Απρίλιος έχει καταγωγή από το λατινικό Aprillis – από το ρήμα aperire – που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται για τα καλά η Άνοιξη. Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα, περιλάμβανε 29 ημέρες οι οποίες κατόπιν έγιναν 30.
Το 65 μ. Χ. ο Νέρων προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius) σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του Σενέκας, που τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει τον εξευτελισμό. Πολλές, από τις γιορτές των αρχαίων Ρωμαίων γίνονταν τον μήνα Απρίλιο και ήταν αφιερωμένες σε διάφορους Θεούς τους, όπως στην Αφροδίτη και τον Απόλλωνα (την 1η Απριλίου), στην Κυβέλη, ενώ στις 22 Απριλίου γιορτάζονταν (με ανάλογες κρασοκατανύξεις) τα Vinalia priora, οι πρώτες γιορτές κρασιού του έτους. Στα τέλη του μήνα ξεκινούσαν επίσης και τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμήν της θεάς της βλάστησης και της Άνοιξης, της Flora.
Ο Απρίλιος στην Ελληνική παράδοση

Ο Απρίλιος του Γιάννη Τσαρούχη.
Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα Απρίλης, Απρίλες, και Λαμπριάτης από την συμπτωματικά μεγάλη θρησκευτική εορτή που τελείται συνήθως το μήνα αυτό. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης: «Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα». Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά κι από τον λαό μας: «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια. Για τις απριλιάτικες βροχές για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα».
Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν. Αναφέρεται, επίσης, και ως Αϊ-γεωργίτης λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου, η οποία γιορτάζεται με διάφορους αθλητικούς και ιππικούς αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι και οι Σαρακατσάνοι, θεωρούν τον Άγιο Γεώργιο προστάτη τους, ενώ στις παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια συνδέεται με τον αρχαίο μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας.
Πρωταπριλιά: Η «Πρωταπριλιά» (April Fools), με τα αθώα ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο ήρθε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός έφτιαχνε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια κλπ. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως το: «Έλα να πούμε ψέματα/ ένα σακί γιομάτο/ φόρτωσα ένα μπόντικα/ σαράντα κολοκύθια/ κι απάνου στα καπούλια του/ ένα σακί ρεβύθια».
Ο Απρίλιος περιλαμβάνει συνήθως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως επίσης την γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Ο Απρίλης είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας όπου γιορτάζεται το Πάσχα (που οι Έλληνες το λέμε Λαμπρή). Το Πάσχα είναι Εβραϊκή γιορτή έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιορτάζονταν η εαρινή ισημερία, κι από εκεί πέρασε στους Εβραίους ως «Πεσάχ», σε ανάμνηση της εξόδου τους από την αιχμαλωσία, και τέλος έφτασε και στους χριστιανούς αφού ταυτίστηκε με την σταύρωση του Ιησού Χριστού την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, το οποίο γιορταζόταν κατά την ημέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Τα παραδοσιακά κόκκινα αβγά τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πολύχρωμα.
Βλέπουμε λοιπόν πως πολλά από τα σημερινά έθιμα της γιορτής αυτής προέρχονται από την αρχαιότητα και τους γιορτασμούς των αρχαίων προς τιμήν του Άττι, του Διονύσου και του Άδωνι, που τελούνταν κι αυτές την Άνοιξη. Τα έθιμα αυτά της Λαμπρής περιλαμβάνουν τα κόκκινα αυγά, σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης, και τις κούνιες, έθιμο υγείας κι ευεξίας. Σε συνδυασμό με το Πάσχα έχουμε επίσης και τις εορτές της Κυριακής των Βαΐων, και την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο του Λαζάρου.
Οι ονομαστικές γιορτές του Απριλίου: Βάιος, Δάφνη, Τίτος, Αργυρώ, Αργυρή, Ρούλα, Ευτύχης, Ευτυχία, Αναστάσιος, Τάσος, Ανέστης, Αναστασία, Νατάσα, Πασχάλης, Λάμπρος, Μάξιμος, Δημοσθένης, Δήμος, Διονύσιος, Επαμεινώνδας, Νώντας, Ετεοκλής, Ζήνων, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Μίλτος, Ξενοφών, Φώντας, Περικλής, Σοφοκλής, Σωκράτης, Τιμόθεος, Φιλοποίμην, Φωκίων, Ειρήνη, Θεοχάρης, Ζώης, Ζήσης, Πηγή, Κρηνιώ, Θωμαΐς, Λεωνίδας, Θωμάς, Νέαρχος, Ναθαναήλ, Γεώργιος, Γεωργία, Αχιλλέας, Δούκισσα, Ελισάβετ, Μάρκος, Ιάσων, Ιάκωβος κ.α.
ολες οι ειδησεις
- Τίνα Μεσσαροπούλου: Αποχώρησε από το «Happy Day» για να βρεθεί στο πλευρό του Γιώργου Μυλωνάκη
- Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Η «σιωπηλή» απειλή – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
- ΔΥΠΑ: Νέα αξιολογημένα προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους
- Basketball Champions League: «Τελικός»… πρόκρισης στο φάιναλ φορ για την ΑΕΚ
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr