18 Σεπτεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 16:06'

ΟΟΣΑ: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Έκθεση διαπιστώνει ταχεία ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 16:06’
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Έκθεση διαπιστώνει ταχεία ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής.

Η  Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Αναφέροντας 19 παραδείγματα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι η χώρα μας έχει καταφέρει μέσω της χρήσης ΤΝ να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να ενισχύσει την διαφάνεια και να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στην έκθεση γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά:

  1. Στην ανάπτυξη του υπερ-υπολογιστή «Δαίδαλος», που αναμένεται να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη,  θα είναι προσβάσιμος από δημόσιους φορείς και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής της Ελλάδας και την υποστήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών ΤΝ.
  2. Στους έξυπνους βοηθούς «mAigov» και «mAiGreece» για την πλοήγηση και εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.
  3. Στην αξιοποίηση της ΤΝ από την ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους φορολογούμενους μέσω ενός ψηφιακού βοηθού.
  4. Στο εμβληματικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τη «Διακυβέρνηση Δεδομένων και τον Συντονισμό της Στρατηγικής ΤΝ», ένα εθνικό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της διακυβέρνησης δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το πρόγραμμα θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη για να αξιοποιήσει τα οφέλη της ΤΝ, ενώ παράλληλα θα μετριάζει τους πιθανούς κινδύνους και θα διασφαλίζει την ηθική και υπεύθυνη χρήση της.
  5. Στη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την Google για τη δημιουργία μαθημάτων εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη για δημοσίους υπαλλήλους.
  6. Στη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής  για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αποδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην προώθηση μιας ηθικής και υπεύθυνης προσέγγισης στην ΤΝ.
  7. Στην ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες καταγραφής και αξιολόγησης ακινήτων, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια των συναλλαγών ακινήτων.
  8. Στη δημιουργία ενός «Χώρου Δεδομένων για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό», που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε εφαρμογές ΤΝ, διατηρώντας και προωθώντας την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας.
  9. Στην εφαρμογή «DidaktorikaAI», μια πλατφόρμα που βασίζεται στην ΤΝ και στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην ακαδημαϊκή και επιστημονική γνώση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύτερο κοινό.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωτοπορήσει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ΤΝ, αλλά και στη δημιουργία ενός ασφαλούς και αξιόπιστου πλαισίου για την χρήση της, προς όφελος όλων», σημειώνεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


TOP NEWS

uncached