23 Οκτωβρίου 2025
Δημοσίευση: 10:20'
Τελευταία ενημέρωση: 10:21'

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κινηματογραφική άφιξη των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ (Βίντεο)

Σε λίγη ώρα θα γίνει η μεταγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα.

Δημοσίευση: 10:20’
Τελευταία ενημέρωση: 10:21’

Σε λίγη ώρα θα γίνει η μεταγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα.

Με κινηματογραφικό τρόπο, ένα κονβόι 25 αυτοκινήτων, έφτασαν στην Αθήνα οι συλληφθέντες για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρώτη στάση ήταν η ΓΑΔΑ, ενώ σε λίγη ώρα θα γίνει η μεταγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα, που βρίσκεται επί της Λουκάρεως.

Μέχρι τα ξημερώματα οι καταθέσεις

Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, γύρω στις 3:00, στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης οι καταθέσεις 34 από τους 37 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άρχισε η μεταγωγή τους στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν ενώπιον της Ευρωπαίας εισαγγελέως.

Περιουσία 2,5 εκατομμυρίων και πολυτελή οχήματα στον «Φραπέ»

Την ίδια ώρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος εντόπισε αδικαιολόγητη περιουσία ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και οκτώ πολυτελή οχήματα —μεταξύ των οποίων και μία Jaguar— στην κατοχή γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή από την Κρήτη, που φέρεται να είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Φραπές».

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστής δήλωνε εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας για να λαμβάνει παράνομα επιδοτήσεις. Λίγο πριν τη λήξη κάθε αγροτικής χρονιάς, κατέθετε διορθωτικές δηλώσεις ισχυριζόμενος ότι οι περιοχές είχαν δηλωθεί «εκ παραδρομής». Έτσι εισέπραττε τα χρήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων χωρίς να τα δηλώνει στο Πόθεν Έσχες. Ο φάκελος του θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για περαιτέρω έλεγχο και καταλογισμό προστίμων. Ο ίδιος αρνείται κάθε παρανομία.

«Πάρτι» εκατομμυρίων με αγροτικές επιδοτήσεις

Αποκαλύψεις σοκ έφερε η έρευνα της ΑΑΔΕ στα 170 Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Όπως γνωστοποίησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, διαπιστώθηκε ότι δεκάδες άτομα λάμβαναν παράνομες επιδοτήσεις δηλώνοντας ανύπαρκτα χωράφια και ζώα.

Ανάμεσα στους 37 συλληφθέντες βρίσκονται σερβιτόροι, μάγειρες, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, φυσικοθεραπευτές, πωλητές, ακόμα και DJ, οι οποίοι εμφανίζονταν ως «αγρότες» για να εισπράττουν τα χρήματα. Εγκέφαλοι φέρονται δύο υπάλληλοι ΚΥΔ —ο ένας στο Ηράκλειο και ο άλλος στα Γιαννιτσά— που θεωρούνται οι οργανωτές του κυκλώματος.

Η δράση της οργάνωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αδιάθετα αγροτεμάχια και βοσκοτόπια, τα οποία δήλωναν με ψεύτικα συμφωνητικά σε συνεργούς τους. Παράλληλα, φούσκωναν τον αριθμό των ζώων για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις που λάμβαναν.

Τα παράνομα χρήματα διακινούνταν μέσα από πολλαπλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, εικονικά τιμολόγια και εταιρικά σχήματα βιτρίνα, προκειμένου να αποκρυφθεί η προέλευσή τους. Μέρος των χρημάτων φέρεται να επενδύθηκε σε πολυτελή αυτοκίνητα, ταξίδια και ακίνητα, ώστε να φαίνονται ως νόμιμα εισοδήματα.

Η ζημία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται σε 19,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο σε μία υπόθεση τα παράνομα ποσά ξεπερνούν τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.


TOP NEWS

uncached