Οριστικά εκτός του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ η Ιταλία και η Πολωνία
Οι υπερεξουσίες που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν κρατούν μακριά από τον νέο οργανισμό τις δύο ευρωπαϊκές χώρες.
Οι υπερεξουσίες που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν κρατούν μακριά από τον νέο οργανισμό τις δύο ευρωπαϊκές χώρες.
Την απόφαση τους να μη συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης», το όργανο υπό Ντόναλντ Τραμπ που φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Πολωνίας.
«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στο Συμβούλιο Ειρήνης διότι υπάρχει ανυπέρβλητο συνταγματικό εμπόδιο», ξεκαθάρισε στον ειδησεογραφικό σταθμό Sky TG24 ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι. «Ωστόσο, εάν χρειαστεί να εργαστούμε επί των προσπαθειών ανοικοδόμησης που στόχο έχουν να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.
Το ιταλικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους τα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν επί ίσοις όροις. Το καταστατικό του «Συμβουλίου Ειρήνης» δίνει διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες στον Τραμπ.
Όσον αφορά στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης πως «λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες εθνικές αμφιβολίες για τη μορφή του συμβουλίου, υπό αυτές τις συνθήκες η Πολωνία δεν θα συμμετάσχει». Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι μελλοντικά η χώρα θα επαναξιολογήσει τη στάση της. «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ υπήρξαν και θα παραμείνουν προτεραιότητά μας, άρα εάν οι συνθήκες αλλάξουν που θα καταστήσουν δυνατή τη συμμετοχή στο έργο του Συμβουλίου Ειρήνης, δεν αποκλείσουμε ένα τέτοιο σενάριο», είπε.
Ανάμεσα στους λόγους που οι ευρωπαϊκές χώρες είναι επιφυλακτικές απέναντι στην πρωτοβουλία του Τραμπ είναι και η πρόσκληση συμμετοχής στη Ρωσία.
ολες οι ειδησεις
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 13χρονη κόρη του οδηγεί άρμα μάχης και προετοιμάζεται για τη διαδοχή
- ΟΑΚΑ: Στη φυλακή οπαδοί του Παναθηναϊκού και υπάλληλοι που άνοιξαν παράνομα τα τουρνικέ
- Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες μουσουλμάνοι γιόρτασαν τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανιού
- Πάτρα: Ανήλικοι έκλεψαν ταξί εν κινήσει
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr