20 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 18:17'
Τελευταία ενημέρωση: 18:30'

«Πάγο» στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Η απάντηση για τη Γροιλανδία

Πλειοψηφικό μπλόκο από τις πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες – «Ισχυρό εργαλείο» το κλείσιμο της αγοράς, διχογνωμία για τη χρήση του «οικονομικού μπαζούκα»

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 18:17’
Τελευταία ενημέρωση: 18:30’
εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Πλειοψηφικό μπλόκο από τις πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες – «Ισχυρό εργαλείο» το κλείσιμο της αγοράς, διχογνωμία για τη χρήση του «οικονομικού μπαζούκα»

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσιαστικής οικονομικής πίεσης προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας στις επιθετικές κινήσεις της Ουάσιγκτον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, στον απόηχο των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία.

Την απόφαση επιβεβαίωσαν σήμερα οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, διαμορφώνοντας ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις αμερικανικές αξιώσεις.

Η «πλειοψηφική συμφωνία» και το περιεχόμενο του deal

Όπως δήλωσε η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, υπάρχει «πλειοψηφική συμφωνία» για το πάγωμα της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πέρυσι.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ευθυγραμμίστηκε πλήρως. Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία είχε κλείσει το περασμένο καλοκαίρι, προέβλεπε:

  • Επιβολή δασμών 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

  • Κατάργηση των δασμών για τις αμερικανικές εξαγωγές στην Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισε το πάγωμα ως ένα «πολύ ισχυρό εργαλείο», καθώς στερεί από τις αμερικανικές επιχειρήσεις την προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βαλερί Χάγιερ του κεντρώου Renew, η οποία σημείωσε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δύσκολα θα δεχτούν να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Νταβός: «Απασφάλισε» ο Μακρόν εναντίον του Τραμπ για τη Γροιλανδία – «Προτιμούμε τον σεβασμό από τους νταήδες»

Το ρήγμα στην Ακροδεξιά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίες εμφανίστηκαν διχασμένες:

  • ECR (Συντηρητικοί): Ο Νικόλα Προκατσίνι τάχθηκε κατά του παγώματος, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «λάθος».

  • Patriots (Πατριώτες): Η ομάδα του Ζορντάν Μπαρντελά διαφοροποιήθηκε, τασσόμενη υπέρ της αναστολής της συμφωνίας.

Το δίλημμα για το «οικονομικό μπαζούκα»

Αν και το πάγωμα της συμφωνίας συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επόμενα βήματα. Υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού καταστολής του καταναγκασμού (ACI).

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, γνωστός και ως «οικονομικό μπαζούκα», θα επέτρεπε σκληρότερα αντίποινα, όπως ο αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από δημόσιους διαγωνισμούς της Ε.Ε. Ενώ άλλες ομάδες στηρίζουν τη χρήση του, το ΕΛΚ και το ECR ζητούν «αποκλιμάκωση», αρνούμενοι προς το παρόν να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα.


TOP NEWS

uncached