Πανεπιστημιακοί θύματα βίας: Επιθέσεις και βανδαλισμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο προπηλακισμός του αντιπρύτανη του ΑΠΘ και η νέα στοχοποίηση καθηγήτριας του ΕΚΠΑ από τον Ρουβίκωνα προκαλούν κύμα αντιδράσεων για την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο προπηλακισμός του αντιπρύτανη του ΑΠΘ και η νέα στοχοποίηση καθηγήτριας του ΕΚΠΑ από τον Ρουβίκωνα προκαλούν κύμα αντιδράσεων για την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση βίας, καθώς μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν δύο σοβαρά περιστατικά με στόχο πανεπιστημιακούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι επιθέσεις αυτές, που στρέφονται κατά μελών της διοίκησης και διδασκόντων, επαναφέρουν με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια εντός των ιδρυμάτων αλλά και την προστασία των καθηγητών στην προσωπική τους ζωή.
Σήμερα οι πρυτανικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές, κάνοντας λόγο για βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Η επίθεση στον αντιπρύτανη του ΑΠΘ και η διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη, το κλίμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φορτίστηκε επικίνδυνα όταν ομάδα φοιτητών και φοιτητριών επιτέθηκε στον αντιπρύτανη Ιάκωβο Μιχαηλίδη εντός του κτιρίου Διοίκησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας, ο κ. Μιχαηλίδης προπηλακίστηκε την ώρα που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με διεθνή αντιπροσωπεία από Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η ένταση προκλήθηκε από την αντίδραση των φοιτητών —με τη στήριξη και μελών ΔΕΠ— σε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για τον νέο Κανονισμό των Φοιτητικών Εστιών, ο οποίος προβλέπει την υπογραφή συμβάσεων ευθύνης για τυχόν φθορές.
Εξαιτίας της επιθετικότητας που δέχθηκε, ο αντιπρύτανης διακομίστηκε επειγόντως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παρά την αρχική ανησυχία, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ χαρακτήρισε την ενέργεια ως προσπάθεια επιβολής βούλησης μέσω εκφοβισμού, τονίζοντας ότι η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, ζήτησε τη στήριξη των αρχών στην προσπάθεια να μπει τάξη στις εστίες.
Ο Ρουβίκωνας και η διαρκής στοχοποίηση καθηγήτριας του ΕΚΠΑ
Στην Αθήνα, η καθηγήτρια φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου, βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο. Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας βανδάλισαν την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει, γράφοντας συνθήματα στους τοίχους. Η κ. Νικολαΐδου αποτελεί «μόνιμο» στόχο επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2025 είχε βανδαλιστεί το γραφείο της με αντισημιτικά συνθήματα, ενώ παλαιότερα είχε στοχοποιηθεί για τις θέσεις της σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές» και την πρωτοβουλία της για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ίδια η καθηγήτρια έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι δέχεται πιέσεις και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της στη Φιλοσοφική Σχολή. Η νέα επίθεση στην οικία της αναδεικνύει την επικινδυνότητα της μεταφοράς της πανεπιστημιακής έντασης στον ιδιωτικό χώρο των καθηγητών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι η έκφραση επιστημονικών ή διοικητικών απόψεων οδηγεί σε προσωπικές διώξεις και εκφοβισμούς, υπονομεύοντας τη θεσμική λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου.
ολες οι ειδησεις
- Μαξίμου σε «λειτουργία μπλακάουτ»: Aνάψτε κάνα φως… ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές… – Δείτε το βίντεο
- Η αλήθεια πίσω από το διαζύγιο της Σίας Κοσιώνη με τον ΣΚΑΪ – Ο Κουφοντίνας και ο Χατζηνικολάου
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ποιοι «κοιτούν» Τσίπρα, ποιοι Σαμαρά, ποιοι Καρυστιανού και τι λέει το νέο τοπίο για τον Μητσοτάκη
- Ferto ή δώστο; Ο Akylas εξηγεί σε βίντεο τι θέλει πραγματικά
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr