current views are: 108

17 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση10:17

Παπαευαγγέλου: Στατιστική σύμπτωση τα ισχαιμικά εγκεφαλικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer

Ευθύνεται ο κορωνοϊός και το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το ισχαιμικό επεισόδιο;

Δημοσίευση 10:17’
εμβόλιο

Ευθύνεται ο κορωνοϊός και το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το ισχαιμικό επεισόδιο;

Καθησυχαστική σχετικά με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρίας Pfizer και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν την ανησυχεί το εμβόλιο αλλά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την 4η δόση, και δη από τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο, τα ίδια milligram, ίδια μεθοδολογία παρασκευής του RNA και του εμβολίου. Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είναι όλο το RNA από ένα στέλεχος, είναι μισό RNA από το παλιό στέλεχος και μισό από το καινούργιο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο σ΄ αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα μας δημιουργούσε ανησυχία», τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr

Στατιστική σύμπτωση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστοποίησαν ότι έχει εντοπιστεί ένα προκαταρκτικό «σήμα ασφαλείας» για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, κατά της Covid-19 και ερευνούν κατά πόσο δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα 65 ετών και άνω.

Προηγήθηκε ανάλυση στοιχείων από περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν την ενισχυτική δόση, οι 130 εκ των οποίων υπέστησαν όντως εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο κανένας από τους 130 ανθρώπους δεν κατέληξε σε θάνατο.

Η κ. Παπαευαγγέλου είναι κατηγορηματική: «Είναι πιθανότατα, μια σύμπτωση. Κανένα άλλο σύστημα επιτήρησης, όπως είναι τα μεγαλύτερα συστήματα της Αμερικής, δεν έχει βρει κάτι. Ούτε το σύστημα επιτήρησης της ίδιας της Pfizer, ούτε το νοσοκομείο των Βετεράνων, στο οποίο βρίσκονται μεγάλοι άνθρωποι. Αλλά ούτε και για το Moderna που είναι εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί κάτι. Άρα είναι ένα θέμα στατιστικής σύμπτωσης, και συνεπώς περιμένουμε να δούμε στο τέλος του μήνα, στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσουν ξανά και θα γίνει μια πραγματική ανάλυση των δεδομένων, να δούμε τι νέα αποτελέσματα θα υπάρξουν».

«Το σύστημα ενημέρωσης για τα εμβόλια δουλεύει…»

Σύμφωνα με την ίδια οι επισημάνσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών είναι η καλύτερη απόδειξη, πώς το σύστημα «προειδοποίησης» για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων «δουλεύει».

«Μην ξεχνάμε ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Και παλιότερα είχαν βγει ιστορίες τέτοιες και λέγαμε για αυξημένη συχνότητα εμφράγματος ή θρομβώσεων, και δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα τελικά. Και όλα αυτά, ακριβώς μας δείχνουν πόσο όλα τα «ψειρίζουμε», για να το πω λαϊκά. Πραγματικά δεν κρύβεται τίποτα. Και τελικά το προτιμάμε έτσι.

«Ό,τι καινούργιο προκύπτει, πρώτα βγαίνουμε και το λέμε στον κόσμο και μετά το κοιτάμε βαθύτερα. Κι αυτό θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι καλύτερο να το λέμε έγκαιρα, παρά εκ των υστέρων».

Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την 4η δόση

Και μπορεί τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο να μην έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, τους ανησυχούν όμως όπως λένε, τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Πάρα πολύ με ανησυχούν αυτά τα ποσοστά. Είναι σχετικά χαμηλά και είναι μεγάλο λάθος», σχολίαζει η Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει:

«Ίσως φταίμε κι εμείς, γιατί στην επικοινωνία μας με τον κόσμο, ίσως δεν το έχουμε τονίσει αρκετά. Όλοι χαλαρώσαμε. Αλλά εμείς που είμαστε κάτω των 65 καλά κάνουμε και χαλαρώνουμε. Οι άνω των 65 όμως οφείλουν να μην χαλαρώσουν και να κάνουν το εμβόλιο».

Όσον αφορά την προστασία που μπορεί να πετύχει κάποιος με την δεύτερη αναμνηστική δόση, δεν είναι καταγεγραμμένη αλλά υπάρχει, τονίζει η Καθηγήτρια.

«Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία επαρκή για την κάλυψη της Kraken από τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σίγουρα, όμως, τους πρώτους έναν με δυο μήνες που κάνεις το επικαιροποιημένο, έχεις πολύ ενεργοποιημένη την κυτταρική σου ανοσία, οπότε και την παραλλαγή να έχεις, θα πιάσει το εμβόλιο. Αλλά σε ποιο βαθμό θα πιάσει τώρα το εμβόλιο και σε ποιο βαθμό θα πιάσει τρεις μήνες μετά και πόσο θα βοηθήσει ένα καινούργιο booster, δεν το ξέρουμε. Αυτά είναι υπό μελέτη και αν δεν έχουμε αποτελέσματα, δεν μπορούμε να λέμε πράγματα», σημειώνει.

«Σίγουρα αυτός που κάνει τώρα τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχει πολύ καλύτερη προστασία απ’ ότι έχει κάποιος άλλος συνομήλικός του ο οποίος  έκανε, όπως είχαμε πει τότε, τον Οκτώβριο, τη δεύτερη αναμνηστική»,επισημαίνει η καθηγήτρια.


σχετικα αρθρα