5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση: 14:44'
Τελευταία ενημέρωση: 09:00'

Παραδέχεται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ και σε λαϊκές περιοχές ο Τσακαλώτος

Τι είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, χρέος, επιτήρηση

Δημοσίευση: 14:44’
Τελευταία ενημέρωση: 09:00’

Τι είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, χρέος, επιτήρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με στόχο την ενημέρωση των βουλευτών για τα προαπαιτούμενα και το μεσοπρόθεσμο. Ο υπουργός ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως δεν είναι επί της παρούσης να γίνει η συζήτηση για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός των Οικονομικών παραδέχτηκε πως θα υπάρχουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε λαϊκές περιοχές. Όπως, όπως είπε, σε αντίθεση με όσα έχουν ακουστεί αυξήσεις, θα υπάρχουν μόνο στο 15% των υπόχρεων νοικοκυριών, η οποία ειδικά σε λαϊκές συνοικίες δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ. Από κει και πέρα σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν αυξήσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά ένα ποσοστό 67% των υπόχρεων δεν θα δει μεταβολές ενώ ένα 18% θα κλείσει να πληρώσει λιγότερα.

Για χρέος και συντάξεις

Ο κ. Τσακαλωτος χαρακτήρισε μεγάλη νίκη την ένταξη στον εξωδικαστικο για τις οφειλές και εκείνες του 2017 πέραν του 2016.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι διακύβευμα είναι να μην μπει αιρεσιμότητα στην ελάφρυνσή του λόγω του ότι δίνει λάθος σήμα στις αγορές, ενώ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του αυτόματου μηχανισμού. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής να δανείων να κινείται στα 10 έτη, θέση με την οποία όπως είπε συμφωνούν όλοι εκτός της Γερμανίας. Η μόνη αιρεσιμότητα που φάνηκε πάντως να αποδέχεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος αναφερόμενος στην μεταμνημονιακη εποπτεία είπε πως το μοντέλο θα προσιδιάζει σε αυτά των υπολοίπων χωρών που βγήκαν από μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερωτήσεις βουλευτών για τις συντάξεις και την υποχρέωση μείωσής τους το 2019 ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν είναι της παρούσης να γίνει τέτοια συζήτηση.

Η αγωνία των βουλευτών είναι έκδηλη και αυτό φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα όταν 36 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έσπευσαν να ζητήσουν να γίνει πιο νωρίς η καθιερωμένη ενημέρωση με το βλέμμα στραμμένο σε μια σειρά από ζητήματα που τους θέτουν συνεχώς οι ψηφοφόροι τους. 

Οι «γραμμές έχουν μπερδευτεί» σε μεγάλο βαθμό γύρω από την περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου χρόνου, με τον κόσμο της τρίτης ηλικίας να έχει βγάλει ήδη τα κομπιουτεράκια προκειμένου να υπολογίσει την νέα μείωση που θα υποστεί.

Φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στους βουλευτές πως η επικείμενη ανάπτυξη δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο (το φαινόμενο της δημοσιονομικής άνωσης όπως είπε). Μάλιστα περιέγραψε τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για το πώς θα διανείμει το πλεόνασμα αυτό, λέγοντας πως το 2019 θα δοθούν μόνο φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2020 οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις θα καλύψουν το 75% του υπερπλεονάσματος, ενώ ένα 25% θα δοθεί σε κοινωνικές παροχές, ενώ το 2021 η αναλογία αυτή θα κινηθεί στο 50%-50%.

Πάντως σε ερώτηση του Newpost για το που θα κινηθεί φέτος η ανάπτυξη, απάντησε πως θα είναι της τάξης του 2% με 2,1%, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη αναθεώρησης του σχετικού στόχου (2,5%). Ακόμα, εκτίμησε πως οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% ως το 2022 θα επιτευχθούν με σχετική άνεση καθώς όπως εξήγησε η οικονομία κατάφερε να αγγίξει τα νούμερα αυτά τη διετία 16-17 όντας σε ύφεση (επομένως θα το καταφέρει άνετα όταν βρίσκεται σε ανάπτυξη).

Από τη πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε τους βουλευτές πως στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα δίνει στεγαστικό επίδομα σε 1.350.000 άτομα με εισόδημα ως 24.000 ευρώ το χρόνο το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 70 ευρώ ως 210 ευρώ.

Η θέσεις των βουλευτών – Η γκρίνια Φίλη

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην συνεδρίαση δεν ένιωσαν ότι βγήκαν από την αίθουσα της Γερουσίας σοφότερα. Και αυτό γιατί όλες οι «καυτές» ερωτήσεις για τη τύχη των συντάξεων και του αφορολόγητου αποκρούστηκαν από τους υπουργούς με το σκεπτικό πως τέτοιου είδους συζήτηση θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Ο Νίκος Φίλης πάντως πρόλαβε να εκφράσει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε Κοινοβουλευτική Ομάδα (αλλά ΕΠΕΚΕ) με τη παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού.


TOP NEWS

uncached