13 Μαρτίου 2026
Δημοσίευση: 15:30'
Τελευταία ενημέρωση: 15:58'

ΠΑΣΟΚ: Η διαγραφή Κωνσταντινόπουλου έφερε αναταραχή – Αντιδρούν Δούκας, Γερουλάνος, Κατρίνης, Παπανδρέου

Έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους ενόψει συνεδρίου.

Δημοσίευση: 15:30’
Τελευταία ενημέρωση: 15:58’
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους ενόψει συνεδρίου.

Η διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και η παραίτησή του από την έδρα προκάλεσαν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Στελέχη άσκησαν δημόσια κριτική στην ηγεσία, ενώ η υπόθεση φαίνεται να επηρεάζει τις ισορροπίες ενόψει συνεδρίου.

Η διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η απόφασή του να παραδώσει την έδρα του έχουν προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην παράταξη, με κορυφαία στελέχη να εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους και να μεταφέρονται μηνύματα δυσαρέσκειας προς την ηγεσία.

Εντονη κινητικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η αφορμή για τη διαγραφή ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο OPEN, όπου έκανε αναφορά στη δημοσκοπική πορεία του κόμματος και άσκησε κριτική στη διεύρυνση. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Η νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που αναδείχθηκε από τις προηγούμενες εκλογές, πρέπει να επαναξιολογήσει την κατάσταση, μαζί με τον πρόεδρο, για να δούμε τι φταίει και είμαστε 15 μονάδες πίσω». Παράλληλα σημείωσε «Το ερώτημα και το ζήτημα που θέτω είναι το εξής εάν έχουμε φοβερό πρόγραμμα, εάν έχουμε φοβερά στελέχη, εάν έχουμε τη χειρότερη Κυβέρνηση και είμαστε 17 μονάδες πίσω, τότε πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξουμε την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «είναι κατανοητό από όλους ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο ΠΑΣΟΚ».

Πηγές του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για τη διαγραφή, επικρίνοντας τον βουλευτή επειδή μιλούσε στα ΜΜΕ για εσωκομματικά ζητήματα και για τη στάση του απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με την επίθεση του Ιράν στην Κύπρο. Εσωκομματικές πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση είχε προταθεί από τη λεγόμενη γερουσία του κόμματος Κώστα Λαλιώτη, Πάνο Λάμπρου και Κώστα Σκανδαλίδη.

Η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε επίσης ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος «επέλεξε και πάλι τον μονόλογο της υπονόμευσης της παράταξης» την ώρα που η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ασχολούνταν με ζητήματα όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων και οι συμβάσεις υδρογονανθράκων. Όπως πρόσθεσαν «Ενότητα σημαίνει σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, ομοψυχία και σύγκλιση των δυνάμεων όλων στην μάχη απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την πολιτική αλλαγή».

Επανεμφάνιση Κωνσταντινόπουλου με αιχμές

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τη διαγραφή του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε «Η διαγραφή είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας φοβικής ηγεσίας. Μετά από 20 χρόνια συνεπούς πορείας στο ΠΑΣΟΚ και όντας από τους ελάχιστους που παρέμειναν στα πέτρινα χρόνια στην Παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης με διέγραψε γιατί είπα την αλήθεια αυτό που γνωρίζουν όλοι και ο ίδιος αρνείται να αποδεχτεί».

Λίγες ώρες αργότερα απέστειλε επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Στο μήνυμά του σημειώνει «Κύριε Πρόεδρε Μετά την χθεσινή αποφαση σας θεώρησα απαραίτητο να ενημερώσω πρώτα εσάς και την ΚΟ για την απόφασή μου να παραδώσω την έδρα μου στο κόμμα με το οποίο εκλέγομαι από το 2009 στην Αρκαδία και αμέσως μετά να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής» και συνεχίζει «Είναι βαθιά μου πεποίθηση όπως άλλωστε γνωρίζετε καλά ότι οι βουλευτές υπηρετούν τον λαό και την παράταξη με την οποία εξελέγησαν».

Η έδρα του περνά στον Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο οποίος είχε υπάρξει υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας στις εκλογές του 2023 και διαθέτει μακρά διαδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον χώρο της ιατρικής.

Αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών

Εντός του κόμματος, η αντίδραση υπήρξε άμεση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε «Με τις διαγραφές και τις απειλές διαγραφών, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και δε βελτιώνεται η εικόνα του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις». Επίσης τόνισε ότι «Η πορεία προς τις καθοριστικές για το κόμμα μας βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από αποκλεισμούς ή περιορισμούς του πολιτικού λόγου».

Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε «Λυπάμαι πολύ για αυτές τις εξελίξεις. Νομίζω θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό. Δεν είναι ώρα να γινόμαστε λιγότεροι, αλλά περισσότεροι – όποιες διαφωνίες και να έχουμε μεταξύ μας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «η κριτική, ο προβληματισμός ή η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιούνται» και υπογράμμισε ότι η ενότητα «δεν χτίζεται μέσα από διαδικασία διαγραφών».

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Παπανδρέου με δημόσια δήλωσής του αναφερόμενος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι «Η εσωστρεφεία είτε τροφοδοτείται μετά από δημόσιες τοποθετήσεις είτε αναπαράγεται μετά από πειθαρχικά μέτρα δεν βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου» και πρόσθεσε ότι «Νικηφόρο ΠΑΣΟΚ είναι το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη κρατούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, εκτιμώντας ότι η διαγραφή Κωνσταντινόπουλου ενδέχεται να επηρεάσει τις ισορροπίες ενόψει του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σε μια περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται ενότητα.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί σε άλλο κόμμα και θα συμμετάσχει στις εσωτερικές διαδικασίες, ενώ η ηγεσία προσπαθεί να περιορίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να επαναφέρει το βάρος στη στρατηγική της αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Το παρασκήνιο και οι επόμενες κινήσεις

Μετά τη διαγραφή, όπως μεταφέρουν στελέχη, τα τηλέφωνα κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ έχουν «πάρει φωτιά», καθώς όσοι θεωρούν ότι το συνέδριο είναι κομβικό για την πορεία του κόμματος αναζητούν τρόπο αντίδρασης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί σε άλλο κόμμα, εξέλιξη που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι θα συμμετάσχει στις προσεχείς διαδικασίες.

Το εσωτερικό πεδίο παραμένει σε αναβρασμό, με στελέχη να διατυπώνουν την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ενότητα και όχι αποφάσεις που εντείνουν την εσωστρέφεια ενόψει των εκλογών και του συνεδρίου.


TOP NEWS

uncached