Παύλος Σατολιάς στον Talk Radio 98.9: «Σταθερή η τιμή της φέτας εδώ και 1,5 χρόνο στα 12 ευρώ»
Ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όπου συζητήθηκε και αναμένεται να γίνει και πράξη η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο
Ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όπου συζητήθηκε και αναμένεται να γίνει και πράξη η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο
Διαχρoνικές ευθύνες προς την πολιτεία που αντιμετωπίζει με ελαστικότητα και ατιμωρησία τους μεσάζοντες που ευθύνονται για τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι άφησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νυν Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, μιλώντας στον Talk Radio 98,9 και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Ξεκάθαρη αιτία της διαφοράς της τιμής από το χωράφι στο ράφι αποτελεί η μη ύπαρξη ισχυρών συνεταιρισμών που να μπορούν να παρέμβουν στους μεσάζοντες και να διαμορφώσουν τις τιμές» δήλωσε .
Πρόσθεσε πως ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων ,είναι ισχυρός και παρεμβαίνει με τρόπο που να εξασφαλίζει καλή τιμή για τον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο ωστέ να διατηρεί εισόδημα που θα του επιτρέπει να συνεχίσει την παραγωγή του ενώ τόνισε πως είναι σημαντική και η παρέμβαση του συνεταιρισμού στη μεταποίηση γεγονός που περιορίζει το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων «αυτός θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα , είμαστε σε ελεύθερη οικονομία» δήλωσε ο κ. Σατολιάς.
Αναφορικά με το κόστος της φέτας είπε πως από τον παραγωγό φεύγει (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%) στην τιμή των 9-10 ευρώ και πωλείται στα 12 ενώ ξεκαθάρισε πως οι τιμές που κυμαίνονται στα 6-7 ευρώ δεν αφορούσαν σε φέτα αλλά σε λευκά τυριά.
Καταρρίπτοντας τους σχετικούς μύθους ο κ. Σατολιάς είπε « η κτηνοτροφία μας είναι πρώτη στον κόσμο σε πρόβειο γάλα ξέρετε τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν υπάρχει ταβάνι στις εξαγωγές, αρκεί να αναλογιστούμε ότι παράγουμε 130.000 τόνους και καταναλώνουμε μόλις 50.000».
Ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όπου συζητήθηκε και αναμένεται να γίνει και πράξη η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο «για να μην έχουμε φαινόμενα που πλήττουν παραγωγό και εξαπατούν τον καταναλωτή» τόνισε.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε «διαχρονικά έχουμε δείξει οι αγρότες -χωρίς κομματικές σκοπιμότητες -όταν διακυβεύεται το εισόδημα μας και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το μεροκάματο μας τι να κάνουμε; Θα πρέπει να μπορεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να παράγει ποιοτικό προϊόν και κυρίως να μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη γη. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε αγρότη με εισόδημα και όχι άλλοι να κερδίζουν από το μόχθο του» υπογράμμισε ο κ. Σατολίας και πρόσθεσε πως ένα επιπλεόν πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα είναι και η νέα ΚΑΠ την οποία χαρακτήρισε χειρότερη από το αναμενόμενο.»
Κάναμε προτάσεις στο υπουργείο για να πάνε τα χρήματα στον παραγωγό για να αντιμετωπίσει το κόστος παραγωγής (πετρέλαια, ζωοτροφές, αναλώσιμα φάρμακα κτηνιατρικά) ζητούμε στήριξη από την πολιτεία» σημείωσε.
Καταλήγοντας επανέλαβε για την τιμή της φέτας πως είναι ικανοποιητικό το ποσό των 12 ευρώ για τον κτηνοτρόφο και το λιανεμπόριο «προκαλώ οποιονδήποτε αν αμφιβάλλει να πει εάν εδώ και 1,5 χρόνο αν έχει πληρώσει ένα ευρώ παραπάνω» είπε ο κ. Σατολιάς.
ολες οι ειδησεις
- Μπακογιάννης για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: «Το θεωρούμε αυτό Δικαιοσύνη;»
- Παναθηναϊκός: Θέμα ωρών να κλείσει η συμφωνία με Νέστρουπ – Το «who is who» του Δανού τεχνικού
- Ιβάνκα Τραμπ: Η κόρη του Αμερικανού προέδρου στόχος τρομοκράτη των Φρουρών της Επανάστασης
- 7 τρόφιμα που αξίζει να υπάρχουν πάντα στο σπίτι για πιο εύκολη και ισορροπημένη διατροφή
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr