Περιορίστηκαν οι τηλεφωνικές απάτες με παραποιημένους αριθμούς: Μηδενικά τα περιστατικά Caller ID Spoofing – Πώς έδρασαν οι Αρχές
Για την αντιμετώπιση των τηλεφωνικών απατών, στις 2 Απριλίου 2025 τέθηκε σε σταδιακή εφαρμογή η φραγή εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό
Για την αντιμετώπιση των τηλεφωνικών απατών, στις 2 Απριλίου 2025 τέθηκε σε σταδιακή εφαρμογή η φραγή εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό
Απόλυτα αποτελεσματική αποδείχθηκε η κοινή δράση των τραπεζών, της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην αντιμετώπιση της απάτης Caller ID Spoofing, οδηγώντας στον πλήρη μηδενισμό των σχετικών περιστατικών από τις αρχές Ιουνίου. Το Caller ID Spoofing είναι μια μορφή τηλεφωνικής απάτης κατά την οποία αλλοιώνεται ο εμφανιζόμενος αριθμός κλήσης, ώστε ο αποδέκτης να πιστεύει ότι καλείται από αξιόπιστο φορέα, όπως η τράπεζά του. Στην πράξη, οι κλήσεις προέρχονταν από κακόβουλους τρίτους που υποδύονταν τραπεζικά στελέχη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μετά την εφαρμογή του μέτρου φραγής εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό που εμφάνιζαν τηλεφωνικούς αριθμούς τραπεζών – μελών της, τα φαινόμενα απάτης εξαλείφθηκαν πλήρως. Οι δράστες, αξιοποιώντας ειδικό λογισμικό και χωρίς να έχει προηγηθεί παραβίαση τραπεζικών συστημάτων, επιχειρούσαν να αποσπάσουν ευαίσθητα στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών, PIN και κωδικούς μίας χρήσης (OTP), με πρόσχημα την υποτιθέμενη προστασία των λογαριασμών των πελατών.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στις 2 Απριλίου 2025 τέθηκε σε σταδιακή εφαρμογή η φραγή εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό, όταν αυτές εμφανίζονταν με τηλεφωνικούς αριθμούς ελληνικών τραπεζών. Αρχικά καταγράφηκε σημαντική μείωση των περιστατικών, ενώ από τον Ιούνιο και μετά δεν σημειώθηκε κανένα νέο συμβάν της συγκεκριμένης μορφής απάτης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη επιτυχία του μέτρου. Η ρύθμιση πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω από τις 19 Μαΐου 2026 και θα αφορά όλες τις εισερχόμενες κλήσεις από το εξωτερικό στις οποίες εμφανίζεται ως αριθμός καλούντος εθνικός αριθμός που ξεκινά με +302.
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο μέτρο ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ η σχετική Κανονιστική Απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Δεκεμβρίου 2025.
ολες οι ειδησεις
- Μαντόνα: Αποκάλυψε ότι έκανε με τον Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ το καλύτερο σεξ της ζωής της
- Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Στη Δημοκρατία κανείς δεν στερείται το δικαίωμα επιστροφής – Οι πολίτες όμως έχουν μνήμη»
- Φενέρμπαχτσε: Σοβαρές αιχμές για Ολυμπιακό, EuroLeague και διαιτησία στο Final Four – Πληθαίνουν οι αναφορές για «ευνοϊκή μεταχείριση» των ερυθρόλευκων
- Το «Σωσίβιο» της Εμμηνόπαυσης: Γιατί το λίπος επιμένει στην κοιλιά & Πώς να το αντιμετωπίσετε!
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr