30 Ιουνίου 2025
Δημοσίευση: 20:16'

PKK: Τελετή αφοπλισμού και νέα σελίδα στο Κουρδικό ζήτημα – Μετωπική ειρήνευσης με εμπλοκή Άγκυρας και Οτσαλάν

Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Rudaw, θα περιλαμβάνει την επίσημη κατάθεση όπλων από 20–30 μαχητές.

Δημοσίευση: 20:16’

Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Rudaw, θα περιλαμβάνει την επίσημη κατάθεση όπλων από 20–30 μαχητές.

Μια ιστορική στροφή φαίνεται να διαμορφώνεται στο Κουρδικό, καθώς το ΡΚΚ — η οργάνωση που για πάνω από 40 χρόνια αποτέλεσε τον ένοπλο βραχίονα του κουρδικού αγώνα — ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία του αφοπλισμού του μέσα στον Ιούλιο, με μια συμβολική τελετή στη Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Rudaw, θα περιλαμβάνει την επίσημη κατάθεση όπλων από 20–30 μαχητές. Η ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζεται από στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM ως χειρονομία καλής θέλησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης — προπομπός μιας ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα καταθέσουν τα όπλα. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουμε εμείς;»
Σεζαΐ Τεμελί, αναπληρωτής πρόεδρος του DEM

Η στροφή Ερντογάν και η σιγή Οτσαλάν

Οι πληροφορίες φουντώνουν και γύρω από μια επικείμενη δήλωση του έγκλειστου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται εδώ και 25 χρόνια στη φυλακή του Ιμραλί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μήνυμα του Οτσαλάν αναμένεται να σφραγίσει πολιτικά το πέρασμα του ΡΚΚ από το αντάρτικο στην πολιτική σφαίρα.

Νέο μήνυμα Οτσαλάν από τη φυλακή: «Νέα συμφωνία βασισμένη στην έννοια της αδελφοσύνης».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει συνάντηση με αντιπροσωπεία του DEM — γεγονός που εκλαμβάνεται από αρκετούς ως κίνηση πραγματισμού και διαχείρισης της μεταβατικής φάσης. Το Κοινοβούλιο ετοιμάζει, παράλληλα, επιτροπή για το λεγόμενο σχέδιο “Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”, παρότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί νομικό πλαίσιο για την ομαλή ενσωμάτωση πρώην μαχητών.

Διάλυση PKK – αλλά με όρους Άγκυρας

Το PKK είχε ήδη ανακοινώσει την διάλυσή του στις 12 Μαΐου, μετά από 40 χρόνια πολέμου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Ωστόσο, η Άγκυρα — που ακόμα διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν — επιδιώκει να ελέγξει πλήρως τη μετάβαση, χωρίς τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ξεκαθαρίζουν ότι η επίβλεψη του αφοπλισμού θα γίνει από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τοπικές αρχές, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών θεσμών.

Μια σπάνια συγκυρία — και ένα δύσκολο αύριο

Η σημερινή συγκυρία — με τη σπάνια σύμπλευση δηλώσεων από το ΡΚΚ, τον DEM και την τουρκική προεδρία — διαμορφώνει ένα πεδίο πολιτικής μετάβασης, το οποίο όμως παραμένει εύθραυστο και γεμάτο αμφισημίες.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί έμπρακτα, με νομικές εγγυήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες, ή αν η διαδικασία θα εκτραπεί ξανά, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν.


TOP NEWS

uncached