current views are: 17

23 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση19:21

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο- Χωρίς ρεύμα και η Μολδαβία

Δημοσίευση 19:21’

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σήμερα στο Κίεβο με αποτέλεσμα, να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα 17χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, το Κίεβο και το Λβιβ είναι χωρίς ρεύμα. Η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, μολονότι δεν δέχθηκε πλήγμα στο έδαφός της.

Ο δήμαρχος της Λβιβ κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ ο επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου είπε πως έχουν πληγεί κρίσιμες υποδομές, καθώς και κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στα ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ήχησε συναγερμός σε ολόκληρη την Ουκρανία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις. Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρίι Σάβοντι, τόνισε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε καταφύγια με τους δασκάλους τους – και προέτρεψε τους γονείς να μην τα πάρουν μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Μπλακ άουτ στη Μολδαβία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στη Μολδαβία δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας» έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών. «Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς) εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Η πάμφτωχη Μολδαβία καταφύγιο χιλιάδων προσφύγων

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Νεκρό βρέφος στη Ζαπορίζια

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ προειδοποίησε για «πολλές ρουκέτες» που χτυπούν από τα νότια και τα ανατολικά. Στη Ζαπορίζια νεογέννητο μωρό σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι σκοτώνοντας ένα νεογέννητο βρέφος, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Τη νύχτα οι εισβολείς εκτόξευσαν τεράστιες ρουκέτες στο μικρό μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι. Θλίψη κυριεύει τις καρδιές μας – ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε, σκοτώθηκε» ανέφερε στο μήνυμά του κ. Σταρούχ.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει κανένα από τα πλήγματα της Τετάρτης.

Πρόβλημα στην ενεργειακή επάρκεια

Τα προγραμματισμένα και μη μπλακ άουτ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα, την ώρα μάλιστα που οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε πτώση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν ακόμα και να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μειωθεί η ζήτηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου προέβλεψε ότι οι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές. «Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε στη γερμανική Bild.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας ότι προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο Βλ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση είπε ο δήμαρχος του Κιέβου.

«Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Ο Κλίτσκο ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος

Αψηφώντας προγνωστικά και εκτιμήσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να υποχρεώσουν τους Ρώσους εισβολείς σε ήττες και σε υποχωρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες.

Κι όμως, παρά τις επιτυχίες της, η Ουκρανία βρίσκεται υπό μία έννοια ακόμη στα μισά: Ο στρατός της έχει πλέον ανακτήσει περίπου το 55% των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους 960 χιλιομέτρων πολεμικού μετώπου.

Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, αμύνονται στα νότια και στα βορειοανατολικά, ενώ εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη Μπαχμούτ, την οποία αντιμετωπίζουν ως «τρόπαιο» οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως αναφέρουν οι NY Times.


σχετικα αρθρα