«Πόλεμος» Βαξεβάνη – Gutenberg – Τσίπρα για την «Ιθάκη»: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Documento
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά τη δημοσίευση αποσπάσματος του βιβλίου, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, κάνοντας «αυτοκριτική» για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους καναλάρχες
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά τη δημοσίευση αποσπάσματος του βιβλίου, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, κάνοντας «αυτοκριτική» για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους καναλάρχες
«Πόλεμος« έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δημοσιογράφο Κώστα Βεξεβάνη, τον εκδοτικό οίκο Gutenberg και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού με τίτλο «Ιθάκη». Η κριτική που άσκησε το Documento στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και η δημοσίευση αποσπάσματος από αυτό, οδήγησαν τον εκδοτικό οίκο να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας.
Όπως αναφέρει το Documento, «ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα Ιθάκη, οδηγεί αύριο το Documento ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συνοψίζονται στο εξής αίτημα: να κατεβάσουμε δημοσίευμα που κάνει κριτική σε όσα γράφει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του, παραθέτοντας μάλιστα το σχετικό απόσπασμα».
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά τη δημοσίευση αποσπάσματος του βιβλίου, στο οποίο ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, κάνοντας «αυτοκριτική» για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους καναλάρχες. «Στάθηκα επιθετικός απέναντί τους», σημειώνει στο σχετικό απόσπασμα, το οποίο αναδημοσίευσε το Documento συνοδεύοντάς το από εκτενή κριτική ανάλυση.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η δικαστική προσφυγή «δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα» και πως «εξυπηρετεί την προσπάθεια φίμωσης και ελέγχου του δημοσιογράφου». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «εδώ και μέρες Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν περιεχόμενο του βιβλίου που ευνοεί την ωραιοποιημένη εικόνα που επιθυμεί ο συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος».
«Ως Documento, εφημερίδα έρευνας, άποψης και διεισδυτικής ματιάς, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Αλέξη Τσίπρα ως κονφερασιέ ή influencer που θέλει να πουλήσει βιβλία. Τον αντιμετωπίζουμε ως ιστορικό πρόσωπο που καταθέτει την άποψή του και θα κριθεί εκ των πραγμάτων για αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η τοποθέτηση του μέσου ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος: «Ξέρουμε ότι ενοχλούμε. Ξέρουμε ότι χαλάμε το rebranding, όχι την πώληση. Αλλά έτσι πρέπει να είναι η δημοσιογραφία – σκύλος του δημοσίου συμφέροντος. Όχι Σκύλλα και Χάρυβδη σε ένα παραμύθι, για να περάσουμε εμείς καλά και αυτός καλύτερα».
Στην ανακοίνωση, ο εκδοτικός οίκος Gutenberg τονίζει ότι «επιφυλάσσεται να ασκήσει, κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση νέων δημοσιεύσεων ή τυχόν αναδημοσιεύσεων που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας», ενώ ξεκαθαρίζει ότι στο παρελθόν δεν έχει προβεί ξανά σε αντίστοιχες ενέργειες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Gutenberg έχει ως εξής:
Ο εκδοτικός οίκος Gutenberg βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσει το αυτονόητο προς όλους: Η απόφαση του πότε και πώς θα δημοσιευτεί ένα έργο ή μέρος αυτού, καθώς και η αναπαραγωγή του, αφορά αποκλειστικά τον δημιουργό του και τον εκδοτικό οίκο στον οποίο έχουν εκχωρηθεί τα σχετικά δικαιώματα.
Οι διατάξεις που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία για παράνομη κτήση, αναπαραγωγή και δημοσίευση είναι σαφείς και αυστηρές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκδοτικός μας οίκος ενημερώνει πως για πρώτη φορά, στη πολυετή διαδρομή μας στο χώρο του βιβλίου, αναγκαστήκαμε να προβούμε σε νομικές ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η κυκλοφορία δημοσιευμάτων που περιέχουν αποσπάσματα του βιβλίου «ΙΘΑΚΗ» του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία προφανώς έχουν παρανόμως αποκτηθεί μέσω υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων.
Δηλώνουμε ρητά ότι ο εκδοτικός μας οίκος επιφυλάσσεται να ασκήσει, κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση νέων δημοσιεύσεων ή τυχόν αναδημοσιεύσεων που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
ολες οι ειδησεις
- Σενάρια πρόωρων εκλογών και διαβεβαιώσεις για κάλπες το 2027
- Αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση ακόμη τριών ελληνικών νανοδορυφόρων
- Πάσχα με «φωτιά» στο τραπέζι: Στα ύψη αρνί και κατσίκι – Από το κρέας μέχρι τα λαχανικά – Το κύμα ακρίβειας σαρώνει το πασχαλινό καλάθι
- Πώς ένα σαρδάμ γίνεται τοξικότητα και πολιτικό μίσος
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr