5 Νοεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 22:40'
Τελευταία ενημέρωση: 22:55'

Politico: «Γκρίνια» στον Λευκό Οίκο μετά τις ήττες – «Ο Τραμπ δεν ασχολείται με την ακρίβεια που καίει τους ψηφοφόρους»

Σύμμαχοι του Προέδρου των ΗΠΑ ανησυχούν ότι επαναλαμβάνει το «σφάλμα του Μπάιντεν», εστιάζοντας σε λάθος θέματα

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 22:40’
Τελευταία ενημέρωση: 22:55’
Τραμπ
EPA/AARON SCHWARTZ / POOL
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Σύμμαχοι του Προέδρου των ΗΠΑ ανησυχούν ότι επαναλαμβάνει το «σφάλμα του Μπάιντεν», εστιάζοντας σε λάθος θέματα

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί έντονος προβληματισμός μετά την «άθλια επίδοση» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο, το οποίο οι αξιωματούχοι του κόμματος προβάλλουν πρόθυμα, είναι ότι η ποιότητα των υποψηφίων έχει τεράστια σημασία.

Ωστόσο, το δεύτερο και ίσως πιο υπαρξιακό ζήτημα, είναι η αυξανόμενη ανησυχία ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ δεν εστιάζει αρκετά στα θέματα που έχουν πραγματική σημασία για τους ψηφοφόρους που χρειάζεται το κόμμα.

Το Politico, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως η πραγματική ανησυχία είναι ότι ο Τραμπ αγνοεί τα καθημερινά, «οικονομικά ζητήματα τσέπης» (pocketbook issues).

«Ο κόσμος δεν αισθάνεται ότι έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του», φέρεται να είπε ένας σύμμαχος του Λευκού Οίκου. «Κέρδισες υποσχόμενος μείωση του κόστους, επιστροφή χρημάτων στις τσέπες των ανθρώπων. Και οι άνθρωποι δεν το αισθάνονται αυτό αυτή τη στιγμή».

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Politico, επισήμανε παραλληλισμούς με τον πρώην Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως είπε, «επέμενε ότι η Αμερική βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι άνθρωποι πάλευαν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα που είχε ο Μπάιντεν».

Η ανησυχία αυτή εντείνεται καθώς ο Τραμπ φαίνεται να εστιάζει αλλού –στους πολέμους που «έλυσε», στους «καθαρούς δρόμους» της Ουάσινγκτον ή στην υπόθεση των δασμών στο Ανώτατο Δικαστήριο– την ώρα που οι Αμερικανοί παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος των αγαθών και την επικείμενη λήξη των επιδοτήσεων υγειονομικής περίθαλψης.

«Ο Πρόεδρος δεν έχει μιλήσει για το κόστος ζωής εδώ και μήνες», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο.

Η «στροφή» του επιτελείου

Το επιτελείο του Τραμπ, ωστόσο, φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα και υπόσχεται αλλαγή πορείας.

Ο Τζέιμς Μπλερ, Αναπληρωτής Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, παραδέχτηκε ότι οι υποψήφιοι σε Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσεϊ δεν εστίασαν αρκετά στην ακρίβεια, αλλά προανήγγειλε ότι ο Πρόεδρος θα το κάνει. «Θα δείτε τον πρόεδρο να μιλάει πολύ για το κόστος ζωής καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος», δήλωσε ο Μπλερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στιβ Μπάνον, μιλώντας στο Politico, τόνισε ότι ο Τραμπ πρέπει να «διπλασιάσει και να τριπλασιάσει» την λαϊκιστική και εθνικιστική ατζέντα του, εστιάζοντας στην οικονομική προσιτότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος JD Vance φάνηκε να υιοθετεί τη γραμμή, δηλώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «πρέπει να εστιάσουν στο εσωτερικό μέτωπο». Παραδέχτηκε ότι «κληρονομήσαμε μια καταστροφή από τον Τζο Μπάιντεν και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα».

Ο Τραμπ ρίχνει το φταίξιμο αλλού

Το Politico σημειώνει ότι αυτή η εσωτερική κριτική για την έλλειψη εστίασης στα οικονομικά δεν είναι καινούργια (η Marjorie Taylor Greene προειδοποιούσε εδώ και μήνες), αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του, απέδωσε τις ήττες σε δύο άλλους παράγοντες: «Ο ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ΚΑΙ ΤΟ SHUTDOWN, ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ». (σ.σ. Η σύνταξη και ορθογραφία έμεινε ως έχει).

Άλλοι στο κόμμα, ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, ρίχνουν το φταίξιμο στους ίδιους τους υποψηφίους. Ο γκουρού των εκλογών του Τραμπ, Κρις ΛαΤσιβίτα, έγραψε στο Χ: «Ένας κακός υποψήφιος και μια κακή καμπάνια έχουν συνέπειες – η κούρσα του Κυβερνήτη της Βιρτζίνια είναι το νούμερο 1 παράδειγμα».

Το Politico κλείνει σημειώνοντας ότι, παρά τις εσωτερικές αναταράξεις, το επιτελείο του Τραμπ πιστεύει ότι «καλύτεροι υποψήφιοι και ένα πιο εστιασμένο μήνυμα» μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2026.


TOP NEWS

uncached