23 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 07:58'

Πώς θα επιλέξουμε θαλασσινά για το τραπέζι μας – Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για να τη… βγάλουμε καθαρή αυτή τη Δευτέρα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε μαλάκια και οστρακοειδή για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 07:58’
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε μαλάκια και οστρακοειδή για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα θαλασσινά δεν γίνεται να λείπουν από τα Κούλουμα και τη Σαρακοστή. Μπορούν όμως να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το στομάχι μας, καθώς είναι ευπαθή και αλλοιώνονται γρήγορα -ιδιαιτέρως αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Ο ΕΦΕΤ έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές για να επιλέξουμε με ασφάλεια τα θαλασσινά που θα βάλουμε στο τραπέζι  της Καθαρής Δευτέρας.

Κεφαλόποδα, όπως χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές

  1. Όταν είναι νωπά προσέχουμε  μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας.
  2. Η όψη τους πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  3. Η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή, ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
  4. Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
  5. Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύμα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει την οβάλ σφραγίδα της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Πρέπει υποχρεωτικά, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους, να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Πώς ξεχωρίζουμε το καλαμάρι από το θράψαλο

Δεδομένου ότι η τιμή των καλαμαριών είναι υπερδιπλάσια από εκείνη των θράψαλων, καλό θα ήταν να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε για να μην πέσουμε θύματα επιτήδειων.

  1. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και περισσότερο πλατύ.
  2. Τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο πλοκάμια πιο μακριά από τα υπόλοιπα οκτώ.

Οστρακοειδή, όπως μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια

  1. Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και να ισχύουν τα παρακάτω:
    1. Το κέλυφος στα νωπά οστρακοειδή πρέπει να είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό και με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός, να κλείνει μόνο του ερμητικά.
    2. Το περιεχόμενο να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
    3. Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος.
  2. Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας.

Μαλακόστρακα, όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια

  1. Όταν είναι νωπά, δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά μυρίζουν θάλασσα.
  2. Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  3. Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  4. Το κεφάλι και ο θώρακας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  5. Πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
  6. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές ότι οι κονσέρβες πρέπει να είναι σφραγισμένες και να μην έχουν χτυπήματα, βαθουλώματα ή διογκώσεις. Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, ενώ δεν πρέπει να καταναλώνεται αν παρουσιάζει ξηρότητα ή έχει πικρή ή ξινή γεύση.

Αλλεργίες

Τέλος, προειδοποιεί ότι τα ψάρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, όπως και οι σπόροι σουσαμιού και οι ξηροί καρποί που περιέχει ο χαλβάς είναι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Οι αλλεργιογόνες ουσίες πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στα προσυσκευασμένα τρόφιμα, είτε χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, είτε αν μπορεί να περιέχονται ίχνη τους από διασταυρούμενη επιμόλυνση.  Στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα και σε χώρους μαζικής εστίασης οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι σε θέση να μας παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες είτε μέσω του μενού, είτε μέσω πινακίδων, είτε προφορικά, εφόσον υπάρχει γραπτή ενημέρωση (σε μενού, σε καταλόγους ή σε πινακίδες) για την ύπαρξη αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.

Αν κάνουμε το τραπέζι σε συγγενείς και φίλους, δεν ξεχνάμε να τους ρωτήσουμε αν υποφέρουν από κάποια τροφική αλλεργία. Στην περίπτωση που κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.


TOP NEWS

uncached