Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αυξήσεων στα καύσιμα παρουσίασε στον Τραμπ ο Μακρόν
Μεταξύ άλλων, ο κ.Μακρόν πρότεινε ψήφισμα του ΟΗΕ για το Στενό του Ορμούζ και την προστασία τν σαουδαραβικών εγκαταστάσεων.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Μακρόν πρότεινε ψήφισμα του ΟΗΕ για το Στενό του Ορμούζ και την προστασία τν σαουδαραβικών εγκαταστάσεων.
Μέτρα για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου που πλήττει την παγκόσμια οικονομία παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Μακρόν πρότεινε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για το Στενό του Ορμούζ, την προστασία τν σαουδαραβικών εγκαταστάσεων, αλλά και μια «ενεργειακή εκεχειρία» στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
Να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την επιθυμία να ανοίξει το Ορμούζ», μέσω του οποίου -υπό κανονικές συνθήκες- διέρχεται το 1/5 των παγκόσμιων εξαγωγών υδρογονανθράκων και το οποίο έχει κλείσει μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.
«Αναφερθήκαμε σε πολλές λύσεις (…) που θα επέτρεπαν, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία, να βρεθούν οδοί και τρόποι να περάσουν περισσότερα φορτηγά πλοία και τάνκερ», είπε ο Μακρόν, σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
«Η Γαλλία επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους εταίρους της πάνω σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ», διευκρίνισε, αργότερα, διπλωματική πηγή.
Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια αποστολή για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στο στενό και να επιτρέψουν, έτσι, σε ΗΠΑ και Ιράν να επικεντρώσουν τις συνομιλίες σε άλλα ζητήματα, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν, ήδη, συγκροτήσει μια πολυεθνική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν περίπου 40 χώρες, με στόχο να προστατευτεί η ναυσιπλοΐα στο στενό, κυρίως μέσω επιχειρήσεων εξουδετέρωσης ναρκών. Ωστόσο η αποστολή εξαρτάται από την παύση των εχθροπραξιών, προοπτική που, μέχρι στιγμής, δεν είναι ορατή.
Οι ενεργειακές υποδομές της Σ.Αραβίας
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, το Παρίσι εμφανίζεται, επίσης, έτοιμο να εργαστεί για τη «διασφάλιση» των ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Χούθι, «με μια αυστηρά αμυντική προσέγγιση».
Στόχος θα ήταν να προστατευθούν το λιμάνι Γιανμπού, στην Ερυθρά Θάλασσα και ο αγωγός Ανατολής-Δύσης, μια κρίσιμη οδός εξαγωγής για το σαουδαραβικό αργό πετρέλαιο, την ώρα που οι σιτίτες αντάρτες Χούθι έχουν εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων.
Η βοήθεια στην Ουκρανία
Εξάλλου, ο Μακρόν είπε πως είχε μακρά συνομιλία με τον Τραμπ και για την «ανάγκη να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας ακόμη πιο γρήγορα και δυναμικά με πυραύλους αναχαίτισης».
«Βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι πρέπει να βοηθήσουμε το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και την κατάσταση σε όλη την περιοχή», είπε, σε δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει αν η εκεχειρία που προτείνει αφορά και τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης -μέσω του X- στην «προοπτική μιας ενεργειακής εκεχειρίας και ενός μορατόριουμ πληγμάτων στη Μαύρη Θάλασσα».
Dès mon arrivée à New York, j’ai rencontré le président Donald Trump.
Nous avons décidé d’agir ensemble pour résorber les tensions sur les marchés de l’énergie, en protégeant les infrastructures critiques au Moyen-Orient et la liberté de navigation dans le détroit d’Ormuz.… pic.twitter.com/1B3WyPWGH0
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 22, 2026
Τραμπ: Η Ρωσία έχει χάσει τον έλεγχο
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η Ρωσία «έχει χάσει τον έλεγχο της βιομηχανίας της ντίζελ εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία», ζητώντας εκ νέου να τερματιστεί η σύγκρουση.
ολες οι ειδησεις
- Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944
- Super League: Φωτιά στη μάχη της κορυφής μετά το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός – Η βαθμολογία
- Πέλλα: Συνελήφθη 63χρονος με 12 κιλά «φούντας»
- Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την πορεία των μισθών – Άνοδος κατά μ.ο. 30% από το 2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr