Δημοσίευση:

Πύρινος συναγερμός σε όλη τη χώρα: 45 φωτιές το τελευταίο 24ωρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος σε νησιά και Κρήτη

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει το Red Code στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Μαρία Σπυριδωνάκου
Δημοσίευση:
Πύρινος συναγερμός σε όλη τη χώρα: 45 φωτιές το τελευταίο 24ωρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος σε νησιά και Κρήτη
Πυρκαγιά στον προαύλιο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης, στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ στην Λάρισα.Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρεί για την κατάσβεση της, αλλά και για να μην επεκταθεί σε άλλες παρακείμενες επιχειρήσεις, Παρασκευή 10 ιουλίου 2026 (EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Μαρία Σπυριδωνάκου

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει το Red Code στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Τα βασικά σημεία
Η σύνοψη δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
  • Σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω και Κρήτη.
  • Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων Θεσσαλονίκης και Κρήτης.
  • Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Η πρόληψη είναι το κλειδί για την προστασία της ζωής και του φυσικού πλούτου.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρκετά μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ξηρές συνθήκες και οι αυξημένοι άνεμοι που επικρατούν σε αρκετές περιοχές δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο σκηνικό, με τις Αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για αυξημένη προσοχή και αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Μεγάλη επιχείρηση στο Αλιβέρι Ευβοίας

Ανάμεσα στα σημαντικότερα περιστατικά ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στο Αλιβέρι Ευβοίας. Για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 80 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, 12 εναέρια μέσα και drone επιτήρησης να συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Παράλληλα, μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 εστάλησαν δύο προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας και ενημέρωσης του πληθυσμού. Η πυρκαγιά πλέον έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Πολλά τα μέτωπα σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Χαλκιδική και Κρήτη

Σημαντική ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Ύπατο Βοιωτίας, στα Ψακούδια Χαλκιδικής, αλλά και στην περιοχή της Κνωσού στην Κρήτη.

Στην Κνωσό, για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν επισκέπτες από τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους σε περίπτωση που η φωτιά παρουσίαζε επιδείνωση. Την ίδια ώρα, πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Οινόφυτα Βοιωτίας, Μεσσηνία και Ροδόπη αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, περιορίζοντας τον κίνδυνο επέκτασής τους.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιοχές και την Κρήτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Τετάρτη 15 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Καλύμνου και Κω, καθώς και ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει το Red Code στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και να μπορούν να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση νέων πυρκαγιών.

Έκκληση για προσοχή από τις Αρχές

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες, στις υπαίθριες ψησταριές, στο κάπνισμα μελισσών, αλλά και στην απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε περιοχές με ξερή βλάστηση.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών και υπολειμμάτων καλλιεργειών, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Μια μικρή εστία μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη καταστροφή»

Η εμπειρία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή εστία φωτιάς μπορεί, μέσα σε λίγα λεπτά, να μετατραπεί σε επικίνδυνο μέτωπο όταν συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους.

Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο όπλο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί καπνό ή εκδήλωση πυρκαγιάς, καλείται να ενημερώσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω του 199 ή του 112 και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.