current views are: 20

3 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση21:00

Rafale VS Viper…με τους Τούρκους να παρακολουθούν σοκαρισμένοι- «Απαγορευμένη ζώνη» το Αιγαίο για τις απειλές Ερντογάν 

Τόσο οι ιπτάμενοι των Viper όσο και των Rafale στέκονται εμφατικά στις τεράστιες δυνατότητες των ραντάρ σταθερής ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa. 

Δημοσίευση 21:00’
Rafale

Τόσο οι ιπτάμενοι των Viper όσο και των Rafale στέκονται εμφατικά στις τεράστιες δυνατότητες των ραντάρ σταθερής ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa. 

Έως τα τέλη του 2022 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της δέκα Γαλλικά μαχητικά Rafale-τα τέσσερα από αυτά καινούργια-και τουλάχιστον τέσσερα αναβαθμισμένα F-16 Viper. Με τους αντίστοιχους αριθμούς εντός του 2023 να εκτινάσσονται στα ύψη αφού οι ‘’ριπές’’ θα φτάσουν τις 18 ενώ όλα τα μαχητικά της 343 Πολεμικής Μοίρας ‘’Αστέρι’’ αναμένεται να είναι ‘’οχιές’’.

Ήδη η 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ έχει περάσει την πρώτη αξιολόγηση με άριστα. Ο αριθμός των ιπτάμενων αλλά και τεχνικών συνεχώς αυξάνεται όπως και το επίπεδο εκπαίδευσης με τη Μοίρα να είναι ήδη ετοιμοπόλεμη ενώ δεν έχει συμπληρωθεί καν χρόνος από τότε που παρέλαβε τα πρώτα έξι Rafale. Οι ώρες πτήσεις αγγίζουν αν δεν έχουν ήδη ξεπεράσει τις 1500 ενώ οι ‘’ριπές’’ σταδιακά περνούν στο επόμενο εκπαιδευτικό στάδιο.

Σύνθετες ασκήσεις με συμμετοχή μαχητικών τόσο από άλλες Πολεμικές Μοίρες της HAF όσο και με Συμμάχους μπαίνουν στο πρόγραμμα όπως την περασμένη εβδομάδα όταν οι Ελληνικές ‘’ριπές’’ πέταξαν και συνεκπαιδεύτηκαν με Γαλλικά Rafale του Marine Nationale τα οποία απονηώθηκαν από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Σε αντίστοιχους όμως ‘’after burner’’ εκπαιδευτικούς ρυθμούς κινείται και η 343 Πολεμική Μοίρα, η πρώτη Viper Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Με το σύνολο των ιπτάμενων της να έχουν ήδη πετάξει με τα αναβαθμισμένα F-16 και όπως έχει ήδη αναφέρει το Newpost να μεταφέρουν άριστες εντυπώσεις από τις πρώτες τους πτήσεις με τις ‘’οχιές’’.

Τόσο οι ιπτάμενοι των Viper όσο και των Rafale στέκονται εμφατικά στις τεράστιες δυνατότητες των ραντάρ σταθερής ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa που διαθέτουν και τα δύο μαχητικά όσο και στα πανίσχυρα ηλεκτρονικά  τους συστήματα όσο αλλά και στον απόλυτα δικτυοκεντρικό χαρακτήρα τους που τα κάνει να λειτουργούν σαν ομάδα σε υπερθετικό βαθμό. Η έως τώρα εμπειρία των Ελλήνων ιπτάμενων στις ‘’ριπές’’ όπως αποκωδικοποιείται καθημερινά στα debriefing έπειτα από τις πτήσεις δείχνει ότι τα Rafale αποτελούν πράγματι ‘’game changer’’ μαχητικά αφού ο συνδυασμός radar και πυραύλων Meteor δείχνει ασυναγώνιστος.

Όμως και η εμπειρία ειδικά των δύο πρώτων εκπαιδευτών Viper φαίνεται να δείχνει ότι τα αναβαθμισμένα μαχητικά ‘’βλέπουν’’ πλέον πολύ πιο μακριά, συνδέονται πολύ πιο καλά και στοχοποιούν άριστα εκμεταλλευόμενα ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα. Έτσι οι εκπαιδευτικές ‘’μάχες’’ που έρχονται μεταξύ Rafale και Viper σε κάθε μορφή αεροπορικού πολέμου όχι απλά αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον αλλά όπως τονίζουν έμπειροι ιπτάμενοι θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα εκτιναχθεί η επιχειρησιακή αξιοποίηση και των δύο τύπων μαχητικών. Ενώ επιπλέον θα δοθούν στο Αεροπορικό Επιτελείο χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα προκειμένου να σχεδιάσει νέες αποστολές και φυσικά να ‘’στήσει’’ μια αδιαπέραστη ‘’ασπίδα’’ άμυνας πάνω από το Αιγαίο απέναντι στην Τουρκική αεροπορία.

Και όσο θα περνά ο χρόνος και οι ‘’μάχες’’ Rafale  vs Viper θα κορυφώνονται αφού το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα γεμίζει με πανίσχυρα μαχητικά τόσο θα ανεβάζουν επίπεδο οι Έλληνες ιπτάμενοι και θα ανοίγουν την ‘’ψαλίδα’’ απέναντι στους Τούρκους πιλότους. Και ενώ ήδη το χάσμα είναι μεγάλο. Άλλωστε το εμφατικό 9-0 την περασμένη Τρίτη όταν και στις εννιά εμπλοκές οι ιπτάμενοι της TuAF βρέθηκαν σε κατάσταση ‘’lock’’ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας.


σχετικα αρθρα