6 Μαΐου 2026
Δημοσίευση: 22:37'
Τελευταία ενημέρωση: 22:45'

Ρωσία προς διπλωματικές αποστολές εν όψει της 9ης Μαΐου: Εκκενώστε το Κίεβο (Βίντεο)

Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν ενεργεί από θέση επιθετικότητας, αλλά από θέση αναπόφευκτης απάντησης.

Δημοσίευση: 22:37’
Τελευταία ενημέρωση: 22:45’
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν ενεργεί από θέση επιθετικότητας, αλλά από θέση αναπόφευκτης απάντησης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε νότα σε χώρες με διπλωματικές αποστολές στο Κίεβο, ζητώντας να εκκενώσουν τα κτήριά τους και να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα. Η κίνηση συνδέεται με τις ρωσικές προειδοποιήσεις για πιθανό πλήγμα αντιποίνων στο Κίεβο μετά τις δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς για τη Μόσχα.

 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ παρέθεσε το περιεχόμενο της νότας, η οποία αναφέρεται στις απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χτυπήσει τη Μόσχα την Ημέρα της Νίκης. Στο κείμενο περιλαμβάνεται η ακόλουθη διατύπωση από τη Ζαχάροβα:

«Στις 4 Μαΐου 2026, το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη δήλωση σχετικά με τις απειλές του καθεστώτος του Κιέβου να χτυπήσει τη Μόσχα την Ημέρα της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τις αρχές της χώρας σας/την ηγεσία του οργανισμού σας να εκλάβουν αυτή τη δήλωση με τη μέγιστη ευθύνη και να διασφαλίσουν την έγκαιρη εκκένωση του προσωπικού από διπλωματικές και άλλες αποστολές, καθώς και των πολιτών τους, από την πόλη του Κιέβου σε σχέση με το αναπόφευκτο πλήγμα αντιποίνων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων λήψης αποφάσεων»

Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν ενεργεί από θέση επιθετικότητας, αλλά από θέση αναπόφευκτης απάντησης. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να φιμώσει τις δημόσιες απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση της συλλογικής δυτικής μειοψηφίας απέναντι στην 9η Μαΐου: καταστρέφουν συστηματικά τη σοβιετική μνημειακή κληρονομιά, ξεθάβουν τις στάχτες των σοβιετικών στρατιωτών και ξαναγράφουν και διαστρεβλώνουν την ιστορία. Εξοπλίζοντας την Ουκρανία, είναι συνένοχοι στα εγκληματικά σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου».

Δηλώσεις Ζελένσκι και ρωσική απάντηση

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Ερεβάν της Αρμενίας. Η τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για την κλιμάκωση της ρωσικής αντίδρασης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε ότι τα στρατεύματα θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εορτασμών, διαφορετικά θα εξαπολύσουν μια μαζική πυραυλική επίθεση στο κέντρο του Κιέβου.

 


TOP NEWS

uncached