current views are: 20

19 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση12:02

Ρωσία: Στρατιωτικός νόμος στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα- Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
  

Δημοσίευση 12:02’

Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα.

Συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων.

Σε δηλώσεις του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συστήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους (…) Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Θεσπίζεται επίσης ένα καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας, που περιγράφεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου», στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Βάσει αυτού περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Κινήσεις πανικού

Oι κινήσεις αυτές, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ηττών από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου γίνεται την ίδια μέρα που ρώσοι αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, ζητώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό, εν αναμονή μιας επικείμενης ουκρανικής επίθεσης.

Στο μεταξύ εκρήξεις ακούσθηκαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, λίγο αφού ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Κίεβο έχει δεχθεί από τη Δευτέρα επανειλημμένες επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – καμικάζι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και στοχοθέτησαν κυρίως ενεργειακές υποδομές.

Φόβοι για ρωσική επέλαση στη Χερσώνα

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη της Χερσώνας, καθώς ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της περιοχής, δήλωσε ότι περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από εκεί στην άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Αναλυτικότερα, διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη (19/10) ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν απέναντι σε επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες».

«Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε ο Σάλντο.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να απωθήσουμε επιθέσεις και να αντεπιτεθούμε, εάν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Η πόλη θα κρατήσει, χρειάζεται απλά να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες και εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες.

Ο Σάλντο ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στην περιοχή της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο θα απαγορευθεί στους αμάχους για «επτά ημέρες».

Ο αναπληρωτής του, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε ότι σύντομα επίκειται ουκρανική επίθεση. «Σας ζήτω να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια μου και να θεωρήσετε ότι σημαίνουν: την ταχύτερη δυνατή εκκένωση», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram αργά χθες, Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ο Σουροβίκιν αναγνώρισε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι «τεταμένη», ειδικά γύρω από τη Χερσώνα. «Η κατάσταση στην περιοχή της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη», είπε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

 «Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», συνέχισε.

Σχεδόν 5 εκατ. κάτοικοι από Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια έχουν καταφύγει στη Ρωσία

Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία – του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας – βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

«Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Ντονμπάς και των περιφερειών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία», δήλωσε ο Πατρούσεφ στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


σχετικα αρθρα