21 Νοεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 07:02'

Σχέδιο Τραμπ–Ρωσίας για ειρήνη στην Ουκρανία: Οργή στο Κίεβο – Η Αθήνα στο στόχαστρο της Μόσχας

Ουκρανική οργή για την «ειρηνευτική» πρόταση: «Απολύτως παράλογη – Μοιάζει με παράδοση»

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: 07:02’
EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Ουκρανική οργή για την «ειρηνευτική» πρόταση: «Απολύτως παράλογη – Μοιάζει με παράδοση»

Η νέα ειρηνευτική πρόταση που διαμόρφωσαν ΗΠΑ και Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία απορρίφθηκε με οξύτατους τόνους από το Κίεβο, το οποίο κάνει λόγο για μια «προκλητική ενέργεια» με στόχο να δημιουργήσει διχασμό και σύγχυση στους συμμάχους της χώρας. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάχθηκε από τον Κιρίλ Ντμίτριεφ –στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν– και τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κρίσιμες συνομιλίες στο Κίεβο με τον υπουργό Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο «ειδικού εκπροσώπου» για την αποτίμηση του πολέμου και της παραγωγής ουκρανικών drones.

Η πρόταση που θυμίζει τα ρωσικά αιτήματα του 2022

Το προσχέδιο, που έφτασε στο γραφείο του Ζελένσκι και περιλαμβάνει 28 σημεία, έχει –όπως τονίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι– ξεκάθαρο «άρωμα» Μόσχας και θυμίζει τις απαιτήσεις που είχε θέσει η Ρωσία αμέσως μετά την πλήρη εισβολή της το 2022.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Παραχώρηση στη Ρωσία του βόρειου τμήματος του Ντονμπάς.

  • Μείωση του ουκρανικού στρατού στο μισό.

  • Παράδοση όπλων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία.

  • Απαγόρευση παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.

  • Επίσημο καθεστώς για τη ρωσική γλώσσα και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Κίεβο όχι μόνο δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, αλλά –όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης– έμαθε για το σχέδιο «όταν άνοιξε τις ειδήσεις».

Αξιωματούχοι: «Δεν είναι ειρηνευτική πρόταση, είναι σχέδιο παράδοσης»

Ο Ολεξάντρ Μερέζκο, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την πρόταση «απολύτως παράλογη», ξεκαθαρίζοντας ότι το Κρεμλίνο «δεν έχει καμία διάθεση για σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Κισλιτσίγια, μίλησε για μια «κλασική σοβιετικού τύπου επιχείρηση ενημέρωσης» με στόχο να δημιουργήσει πανικό και να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Για το Axios, που αποκάλυψε μέρος του σχεδίου, η πρόταση αποτελεί ένα πακέτο ευρύτερων ρυθμίσεων για «ειρήνη, εγγυήσεις ασφαλείας και μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας–Ουκρανίας».

Ωστόσο, στο Κίεβο η αντίδραση είναι σαφής: το έγγραφο ισοδυναμεί με «τελεσίγραφο παράδοσης» και εγκατάλειψη της ουκρανικής κυριαρχίας.

Η συνάντηση Ζελένσκι – Ντρίσκολ και το επόμενο βήμα

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές και αμερικανικές ομάδες θα εργαστούν πάνω στα σημεία ενός σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «ειλικρινή και άμεση δουλειά».

Ο Νταν Ντρίσκολ βρίσκεται στο Κίεβο με αποστολή να αξιολογήσει τις πολεμικές ανάγκες και τη βιομηχανία drones της Ουκρανίας, έναν κρίσιμο παράγοντα στον πόλεμο φθοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενίσχυση των γραμμών ανεφοδιασμού προς το Ποκρόβσκ

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την οργάνωση επιπλέον διαδρομών ανεφοδιασμού προς το Ποκρόβσκ και το γειτονικό Μιρνογκράντ. Στην περιοχή διεξάγονται «ερευνητικές και καταδρομικές επιχειρήσεις» και μάχες σε αστικό περιβάλλον, καθώς οι ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να συγκρατήσουν τη ρωσική πίεση.

Οι επιχειρήσεις, όπως τονίζεται από το ανατολικό επιχειρησιακό κλιμάκιο, στοχεύουν στην εξουδετέρωση δυνάμεων που επιχειρούν μέσα σε πυκνή αστική δομή, καθιστώντας την περιοχή ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα του φετινού χειμώνα.

«Η Μόσχα θα απαντήσει κατάλληλα στην Αθήνα»

Η Ρωσία θα απαντήσει κατάλληλα στην απόφαση της Ελλάδας να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μια  «συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας και προβαίνει σε ειλικρινά εχθρικές ενέργειες», υποστήριξε προκλητικά η Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Η Αθήνα ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες που έστειλαν στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά, τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν καθημερινά εναντίον αμάχων στο Ντονμπάς, στις περιοχές Ζαπορόζια, Χερσώνα, Κριμαία και σε άλλες νότιες περιοχές της χώρας μας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές ζουν από αμνημονεύτων χρόνων Έλληνες».

Στις δηλώσεις της που μετέδωσε το πρακτορείο ΤASS «Μια ακόμη επιβεβαίωση ήταν οι λεγόμενες συμφωνίες με το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου στις 17 Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη και χρήση θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πρόσθεσε η κ. Ζαχάροβα. «Αυτό το βήμα, όπως και πολλές άλλες αντιρωσικές ενέργειες του συλλογικού Δυτικού κόσμου με στόχο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, έλαβε την απαραίτητη αξιολόγηση από την πλευρά μας και θα ακολουθήσει η δέουσα αντίδραση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Ζελένσκι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Αθήνα, αναφέρεται πως «τα μέρη συμφώνησαν στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με επίκεντρο την ενίσχυση της ασφάλειας στον θαλάσσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην ανάπτυξη και χρήση θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων σχετικών με μη επανδρωμένα συστήματα θαλάσσης, καθώς και στην ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών για θαλάσσιες απειλές».


TOP NEWS

uncached