current views are: 1

1 Ιουνίου 2011
Δημοσίευση11:01

Σε κλοιό διαδηλωτών τρόικα- Παπακωσταντίνου

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ελεγκτών της τρόικας  πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με πλήθος διαδηλωτών να εμποδίζει την έξοδο της Τρόικας από το κτίριο.

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ελεγκτών της τρόικας  πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με πλήθος διαδηλωτών να εμποδίζει την έξοδο της Τρόικας από το κτίριο.

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ελεγκτών της τρόικας  πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με πλήθος διαδηλωτών να εμποδίζει την έξοδο της Τρόικας από το κτίριο. Οι είσοδοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αποκλειστεί από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προσληφθεί. Αν και τα στελέχη της Τρόικας εξέφρασαν την επιθυμία να βγουν από το κτίριο για μεσημεριανό φαγητό, δεν μπορούν να φύγουν.

Το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση ώστε τα νέα μέτρα-«φωτιά» του 2011 και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο να εγκριθούν από το υπουργικό που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί ήδη οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις (και για τις εργασιακές σχέσεις) και υπάρχει απόφαση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στον οποίο η συμμετοχή των ξένων θα είναι συμβουλευτική και σε τεχνικό επίπεδο. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός συναντήθηκε με κλιμάκιο της Deutsche Telekom στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ικανοποιητική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται, στην Αθήνα, μεταξύ του κλιμακίου της τρόικας και των ελληνικών αρχών, εξέφρασε σήμερα ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Ολι Ρεν.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου τόνισε ότι «δεν παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια» στις συζητήσεις, οι οποίες «αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες». Ο Α. Αλταφάζ αναγνώρισε, πάντως, ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», με τις διαβουλεύσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην αποστολή εμπειρογνωμόνων της τρόικας για την εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Επιθυμώ κατ’ αρχάς να λέει η έκθεση (της αποστολής) το είδος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, όμως ξέρετε ότι η σταθερότητα της ζώνης (του ευρώ) στο σύνολό της έχει κρίσιμη σημασία για τους Ευρωπαίους γενικά και προφανώς και για μας τους Γερμανούς».

Όλι Ρεν: Παράδειγμα για την Ελλάδα το Βέλγιο

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, δήλωσε χθες βράδυ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για ένα σχέδιο για την Ελλάδα στα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης.

«Η λύση, για να εξακολουθήσει να είναι αξιόχρεη η Ελλάδα, βρίσκεται στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της – αντίστοιχα με αυτή που έκανε το Βέλγιο τη δεκαετία του ΄90 – και τη βούληση των πιστωτών της να ανανεώσουν τα ελληνικά ομόλογα στη λήξη τους», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Το Βέλγιο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα» για να δείξει στην Ελλάδα τί είναι «εφικτό και πραγματοποιήσιμο» όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, και «η πρωτοβουλία της Βιέννης μας έδωσε κυρίως θετικά μαθήματα», είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «η βασική ιδέα είναι να διατηρήσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους σε εθελοντική βάση».

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο κ. Ρεν σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Αυτό είναι ένα πραγματικό τεστ αξιοπιστίας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση», συνέχισε, προσθέτοντας: «Θέλουμε όλοι να κάνουν αυτό που τους αντιστοιχεί». Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχουν κοινά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ του τριμηνιαίου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπουμε την κατάσταση της Ελλάδας σε συμφωνία, σε γενικές γραμμές, με το ΔΝΤ», δήλωσε.

Νέα γερμανικά δημοσιεύματα

Παράλληλα, το ΔΝΤ «φαίνεται» βέβαιο» ότι δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα, με το Ταμείο να προτίθεται να συμμετάσχει στη χορήγηση νέου δανείου προς τη χώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, την Τετάρτη, που αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα και κατά τη γερμανική εφημερίδα Siddeutsche Zeitung SZ «ενισχύονται οι εικασίες για ένα επιπρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».

Σταρκ: «Ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις, νέο «όχι» στην αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα οφείλει να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προωθώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelszeitung της Ελβετίας. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους δεν θα είχε ως αποτέλεσμα παρά την αύξηση του όγκου του χρέους, είπε ο κ. Σταρκ, σύμφωνα με τον οποίο, μία μερική αναδιάταξη του χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της Ελλάδας.

Η κρίση χρέους της Ελλάδας «επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό» και μπορεί να υπονομεύσει, αν δεν περιορισθεί, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής κυρία Τζιλ Μέρκους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Προβόπουλος: Γελοία τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ

Την ίδια ώρα, «γελοία» χαρακτήρισε τα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση έκθεσης για την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε ότι «όλοι οι υπολογισμοί που έχουν γίνει για τη σχέση κόστους ωφέλειας για τα επόμενα 50 χρόνια έχουν γίνει σε ευρώ».


σχετικα αρθρα