Σενάριο πολέμου από τον τουρκικό Τύπο: Το Ισραήλ θα προκαλέσει ελληνοτουρκική σύγκρουση – «Θα πέφτουν πύραυλοι στο Αιγαίο»
Από τις μυστικές βάσεις στο Ιράκ στους «πυραύλους αγνώστου ταυτότητας» στο Αιγαίο
Από τις μυστικές βάσεις στο Ιράκ στους «πυραύλους αγνώστου ταυτότητας» στο Αιγαίο
Ένα έντονα συνωμοσιολογικό και εμφανώς υπερβολικό σενάριο για τον ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε άρθρο του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, το οποίο συνδέει τη φερόμενη ύπαρξη μυστικής ισραηλινής βάσης στο Ιράκ με τον κίνδυνο πρόκλησης ελληνοτουρκικού πολέμου.
Το άρθρο ξεκινά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ φέρεται να είχε δημιουργήσει μυστική στρατιωτική εγκατάσταση στην ιρακινή έρημο, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του κατά του Ιράν. Αυτό είναι το μόνο σημείο που πατά σε διεθνές ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Ισραήλ φέρεται να έστησε μυστικό στρατιωτικό φυλάκιο στο Ιράκ, με γνώση των ΗΠΑ, για να υποστηρίξει την αεροπορική εκστρατεία του κατά του Ιράν. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εγκατάσταση σχεδόν αποκαλύφθηκε όταν ένας Ιρακινός βοσκός ειδοποίησε τις αρχές για ύποπτη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Από εκεί και πέρα, όμως, η Yeni Safak προχωρά σε μια πολύ πιο βαριά και πολιτικά φορτισμένη ερμηνεία. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η υπόθεση της βάσης στο Ιράκ αποδεικνύει πως το Ισραήλ μπορεί να κινείται επιχειρησιακά όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει τις αμερικανικές βάσεις ως πιθανή «βιτρίνα» για ισραηλινές επιχειρήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Από το Ιράκ στο Αιγαίο
Το πιο προκλητικό σημείο του άρθρου είναι η μεταφορά του σεναρίου από το Ιράκ στο Αιγαίο. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι, εφόσον το Ισραήλ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μυστική βάση σε ιρακινό έδαφος, θα μπορούσε θεωρητικά να έχει παρόμοιες δυνατότητες και σε άλλα σημεία της περιοχής.
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν τέτοιες βάσεις υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία, στο Μπαχρέιν, στον Καύκασο ή στην Κεντρική Ασία. Στη συνέχεια, όμως, πάει ακόμη πιο μακριά, συνδέοντας το Ισραήλ με το ενδεχόμενο πρόκλησης κρίσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τη yeni safak, το Ισραήλ δεν μπορεί να στοχοποιήσει απευθείας την Τουρκία, αλλά θα μπορούσε να επιδιώξει την πρόκληση ελληνοτουρκικού πολέμου. Το άρθρο γράφει χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο σχέδιο, αυτή τη φορά, βρίσκεται «στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσαν να γίνουν πεδίο προβοκάτσιας.
WSJ: Το Ισραήλ έστησε μυστική βάση στο Ιράκ για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στο Ιράν
Οι «πύραυλοι αγνώστου ταυτότητας»
Κεντρικό στοιχείο του τουρκικού αφηγήματος είναι οι λεγόμενοι «πύραυλοι αγνώστου ταυτότητας». Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν υπήρξαν πυραυλικές επιθέσεις που δεν μπορούσαν να αποδοθούν με βεβαιότητα σε συγκεκριμένη πλευρά.
Πάνω σε αυτό χτίζει το σενάριο ότι τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προκληθεί σύγχυση και να ενοχοποιηθεί η μία ή η άλλη πλευρά. Στην πιο ακραία εκδοχή του άρθρου, ο αρθρογράφος φαντάζεται ένα σενάριο στο οποίο «άγνωστοι» πύραυλοι εμφανίζονται αύριο στο Αιγαίο, πλήττουν τουρκικούς στόχους και παρουσιάζονται είτε ως ελληνικοί είτε ως τουρκικοί. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη υπερβολή του κειμένου. Η τουρκική εφημερίδα περνά από ένα υπαρκτό και σοβαρό θέμα —τις μυστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ιράκ— σε μια αλυσίδα υποθέσεων για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Αιγαίο και το Ισραήλ, χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία που να στηρίζουν αυτό το σενάριο.
Η βάση στο Ιράκ και οι αμφισβητήσεις
Ακόμη και για τη φερόμενη βάση στο Ιράκ, η εικόνα παραμένει σύνθετη. Το Reuters σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ το Ισραήλ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.
Παράλληλα, ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας διέψευσε, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι υπάρχει ενεργή μυστική ισραηλινή βάση στην ιρακινή έρημο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τον Μάρτιο υπήρξε ένα «μυστηριώδες» περιστατικό στην περιοχή, όταν ιρακινές δυνάμεις δέχθηκαν βαρά πυρά από αέρος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν δύο.
Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα πραγματικό υπόβαθρο αβεβαιότητας και έντασης. Δεν υπάρχει όμως δημόσια τεκμηρίωση που να συνδέει αυτόματα την υπόθεση με σχέδιο αποσταθεροποίησης του Αιγαίου ή με πρόκληση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Η πολιτική στόχευση του άρθρου
Το άρθρο εντάσσεται στο ευρύτερο τουρκικό αφήγημα περί περικύκλωσης της Τουρκίας από τη Δύση, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εφημερίδα παρουσιάζει την Ελλάδα όχι ως αυτόνομο δρώντα, αλλά ως πιθανό εργαλείο σε ένα σχέδιο που, κατά την άποψή της, εξυπηρετεί το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ανάγνωση αγνοεί σε μεγάλο βαθμό την πολυπλοκότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις διπλωματικές ισορροπίες στο ΝΑΤΟ και την πραγματικότητα ότι μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Συμμαχία.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Yeni Safak παίρνει ένα πραγματικό γεωπολιτικό γεγονός, τη συζήτηση για μυστική ισραηλινή παρουσία στο Ιράκ, και το επεκτείνει σε ένα πολύ πιο ακραίο σενάριο για το Αιγαίο. Η ανησυχία για μυστικές επιχειρήσεις στην περιοχή είναι θεμιτή. Η παρουσίασή τους όμως ως σχεδόν βέβαιου σχεδίου πρόκλησης ελληνοτουρκικού πολέμου μοιάζει περισσότερο με πολιτική υπερβολή παρά με τεκμηριωμένη ανάλυση.
ολες οι ειδησεις
- Champions League: Σήμερα το «δεύτερο πιάτο» με σπουδαίες αναμετρήσεις
- Αντώνης Ρέμος: Η πρώτη απάντηση στις αντιδράσεις για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- Πρίγκιπας George: Η πρώτη του εμφάνιση με τη στολή του Eton – Τα επίσημα πορτρέτα
- Το ελληνικό Box Office στους κινηματογράφους – To top 10 των εισιτηρίων από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr