23 Φεβρουαρίου 2025
Δημοσίευση: 04:30'

Σήμα κίνδυνου: Τρία δελφίνια νεκρά σε παραλία των Χανίων

Το φαινόμενο του εκβρασμού θαλάσσιων θηλαστικών δεν είναι σπάνιο, ωστόσο η επανάληψή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γεννά ερωτήματα

Δημοσίευση: 04:30’
Eurokinissi

Το φαινόμενο του εκβρασμού θαλάσσιων θηλαστικών δεν είναι σπάνιο, ωστόσο η επανάληψή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γεννά ερωτήματα

Τρία νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στο Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση των θαλασσών και των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Περιβαλλοντική ανησυχία

Το φαινόμενο του εκβρασμού θαλάσσιων θηλαστικών δεν είναι σπάνιο, ωστόσο η επανάληψή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γεννά ερωτήματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα δελφίνια επηρεάζονται από τη ρύπανση, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και τις ηχοβολιστικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, που μπορεί να τα αποπροσανατολίσουν.

Έκκληση για μέτρα προστασίας

Ο Φώτης Ποντικάκης, μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών, προτείνοντας την ανακήρυξή τους σε προστατευόμενες ζώνες. Παράλληλα, επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ώστε να περιοριστούν οι απειλές που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η μόλυνση και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αποτελούν διαρκή κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή. Το τριπλό περιστατικό στα Χανιά στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

πηγή: cretapost


TOP NEWS

uncached