4 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση: 10:01'
Τελευταία ενημέρωση: 04:25'

Σκυλακάκης στον Alpha 98,9: Ακόμα κι αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη, το 2021 θα είναι αρκετά πίσω

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δημοσιονομική χειροτέρευση αυτόν και τον επόμενο χρόνο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και ο επόμενος χρόνος, ακόμα κι αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη θα είναι αρκετά πίσω» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δημοσίευση: 10:01’
Τελευταία ενημέρωση: 04:25’

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δημοσιονομική χειροτέρευση αυτόν και τον επόμενο χρόνο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και ο επόμενος χρόνος, ακόμα κι αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη θα είναι αρκετά πίσω» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Πρέπει να καταλάβει η αγορά ότι το σχέδιο με το οποίο θα λαμβάνει χρήματα συνολικά, θα είναι από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον Δεκέμβριο κοντά στα 5 δισ. Είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο θα είναι 50% μη επιστρεπτέα. Αυτό το ποσό είναι το λειτουργικό τους κέρδος. Δηλαδή αυτό που τους λείπει αυτή τη στιγμή. Επίσης υπάρχει η μείωση του ενοικίου και η αναστολή εργασίας των εργαζομένων που θα καλύπτει το κράτος όλη αυτήν την περίοδο», τόνισε αρχικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε για τους φόρους και τα ταμεία:

«Η παρέμβαση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Δεν αφορά την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα. Αναφορικά με μια μικρομεσαία επιχείρηση, τότε υπάρχει ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ, που το 50% θα είναι δωρεάν και αυτό βοηθάει όλους. Μπορούν να το πάρουν με την είσοδό τους στην πλατφόρμα, βάζοντας τον τζίρο τους, για να ξέρουμε πόσο μειώθηκε. Άρα θα λαμβάνουν ανάλογα με την πραγματική μείωση του τζίρου τους. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δημοσιονομική χειροτέρευση αυτόν και τον επόμενο χρόνο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και ο επόμενος χρόνος, ακόμα κι αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη θα είναι αρκετά πίσω».

«Το ταμείο έχει χρήματα και έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς που είναι η βάση για να κρατηθούμε. Τα διαθέσιμά μας, όσο και να τα πολλαπλασιάσουμε δεν αυγατίζουν αν δεν μπορείς να δανιστείς», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα χρήματα που έχουν δοθεί ήδη στην Ελλάδα:

«Αυτά που έχουμε πάρει μόνο είναι 2,5 δισ από τη μετατροπή του ΕΣΠΑ σε μέτρα Covid, περιμένουμε 1,3 δισ στο τέλος Νοεμβρίου και μετά θα έρθουν 5 δισ. για το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης συν τα δάνεια. Είναι ένα σοβαρό ποσό αλλά πάμε με ρυθμούς Ευρώπης».

Για κουπόνια σε ταξί και λεωφορεία: «Αυτό έγινε κατά ένα τρόπο μέσω της στρατολόγησης 200 λεωφορείων για να κάνουν αστικές συγκοινωνίες. Πρέπει κάθε φορά να διαλέγουμε τι είναι αποτελεσματικότερο κάθε φορά. Στα τουριστικά λεωφορεία δίνουμε ενίσχυση 20 εκατομμύρια, ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι δεν μπορούν να έχουν μέσα σε αυτά πάνω από έναν αριθμό ατόμων. Επίσης τα περισσότερα είναι εκτός Αθηνών. Σε συζήτηση που είχα μαζί τους δεν είναι αυτό που μας ζητούν οι ιδιοκτήτες. Αυτό που μας ζητούν είναι να κρατηθούν όρθιοι μέχρι την επόμενη σεζόν».

Για το δημόσιο σύστημα υγείας: «Εγώ ήμουν πάντα υπέρ ενός εθνικού συστήματος υγείας αρκεί να δουλεύει αποτελεσματικά και να αποδίδει αυτά που μπορεί, χωρίς να είναι παγιδευμένο σε συντεχνιακές αντιλήψεις και να λειτουργεί ορθολογικά. Άπαξ και συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει υποκατάστατο. Γι αυτό βάλαμε 6.000 ανθρώπους και τώρα ο υπουργός Υγείας ζητά να αυξήσουμε τις αμοιβές αυτών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις ΜΕΘ».

Για τα βαρέα και ανθυγιεινά: «Ισχύουν στην υγεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σε ειδικό μισθολόγιο. Όλο αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε όταν τελειώσει η πανδημία. Εμείς δώσαμε ένα επιπλέον μισθό, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, για μια πρώτη ανταμοιβή της προσπάθειας που κάνουν, αλλά μόνιμα μέτρα δεν είμαι αρμόδιος να πάρω για τα μισθολογικά».

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις των νέων συντάξεων: «Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε μια εκκρεμότητα με το Eurogroup και γι’ αυτό πιέζουμε ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις το ταχύτερο, με δεδομένο ότι τα χρήματα τα βάζουμε στο έλειμμα ακόμα κι όταν δεν πληρώνονται».

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν κατ’ εντολή της κυβέρνησης: «Οι φόροι που αναστέλλονται είναι αυτοί που έχουν εισπραχθεί. Το ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί Σεπτέμβρη και Οκτωβρη. Στο εμπόριο και στην εστίαση εισπράττει μετρητά. Συνεπώς υπάρχει μια αναστολή φόρου. Όμως είναι ένα μέτρο γενικής εφαρμογής που δεν είναι αποτελεσματικό, δεν βοηθά τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις προτιμούν να πάρουν δωρεάν χρήμα, το μισό καλύπτει τη μείωση του τζίρου που έχουν πάθει. Αυτοί που έκαναν φοροδιαφυγή δεν θα πάρουν χρήματα γι αυτή».

Για τον πολιτισμό: «Σαν ΥΠΟΙΚ δεν παίρνουμε αποφάσεις για μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα. Όταν έρχεται το υπουργείο Μεταφορών, ή το Υγείας αξιολογούμε τις προτάσεις και τις χρηματοδοτούμε. Στον πολιτισμό, θα βγάλουμε ένα πακέτο με το οποίο θα δίνουμε κοινωνικά εισιτήρια, ύψους πάνω από 20-30 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει να σταθεί ο κλάδος».

Για τα ταξί: «Αυτό που έγινε με τα ταξί είναι ότι μπήκαν στην επιστρεπτέα 3,4 και 5, γιατί έχουν ταξίμετρο και έχουν καλυφθεί από αυτήν την άποψη. Τώρα θα υπάρχει μίνιμουμ ποσό για κάθε επιχείρηση που μπαίνει στο μέτρο».

Για το επίδομα των τυφλών και αν μπορεί να αυξηθεί: «Αυτήν την περίοδο υπάρχει η επιδοματική πολιτική που έχει το κράτος, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα εκτός Covid. Εκτός Covid, οι ευρωπαϊκοί κανόνες λένε ότι δεν μπορούμε να λαμβάνουμε μόνοι μας μέτρα».


TOP NEWS

uncached