30 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 17:31'

ΣτΕ: «Μπλόκο» στην ΕΛ.ΑΣ. για την άρνηση έκδοσης διαβατηρίου λόγω παλιάς ταυτότητας – Η απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο

Δικαίωση για πολίτη που προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – Οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να απορρίπτουν αιτήματα επειδή η φωτογραφία στην ταυτότητα είναι παλιά.

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 17:31’
ΣτΕ
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Δικαίωση για πολίτη που προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – Οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να απορρίπτουν αιτήματα επειδή η φωτογραφία στην ταυτότητα είναι παλιά.

Μια απόφαση-σταθμό, η οποία βάζει «φρένο» σε αυθαίρετες ερμηνείες των αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με την ισχύ των παλαιών δελτίων ταυτότητας, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δεν νομιμοποιείται να αρνείται την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου σε πολίτες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η αστυνομική τους ταυτότητα είναι παλαιού τύπου και η φωτογραφία δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή τους εμφάνιση.

Το χρονικό της υπόθεσης και η άρνηση της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση που προκάλεσε την παρέμβαση του ΣτΕ αφορά την περιπέτεια ενός πολίτη, ο οποίος το προηγούμενο έτος υπέβαλε αίτημα για την ανανέωση του διαβατηρίου του. Ως δικαιολογητικό προσκόμισε την αστυνομική του ταυτότητα, η οποία είχε εκδοθεί τον Μάιο του 1972, δηλαδή πριν από 54 χρόνια.

Η Διεύθυνση Διαβατηρίων απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενη ότι το δελτίο ταυτότητας έπρεπε να έχει αντικατασταθεί, καθώς είχε παρέλθει η 15ετία από την έκδοσή του. Το σκεπτικό της Αστυνομίας ήταν ότι λόγω της παλαιότητας, καθίστατο αδύνατη η ταυτοπροσωπία, καθώς η φωτογραφία του 1972 εμφάνιζε σημαντικές αποκλίσεις από τη σημερινή όψη του αιτούντος. Μάλιστα, μετά την απόρριψη και της ενδικοφανούς προσφυγής που κατέθεσε ο πολίτης, η ΕΛ.ΑΣ. του διαμήνυσε πως αν επιθυμεί διαβατήριο, οφείλει πρώτα να εκδώσει νέα ταυτότητα.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και οι λόγοι υγείας

Ο ενδιαφερόμενος δεν αποδέχθηκε την απόφαση και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή της απορριπτικής πράξης. Στην αίτησή του υποστήριξε ότι η απόφαση της Αστυνομίας στερείται επαρκούς αιτιολογίας και του προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Όπως εξήγησε, η ανανέωση του ταξιδιωτικού εγγράφου ήταν επιβεβλημένη για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, καθώς έπρεπε να ταξιδέψει άμεσα στο εξωτερικό για θέματα που σχετίζονται με την υγεία της συζύγου του.

Το σκεπτικό του ΣτΕ: «Ισχυρή η ταυτότητα και μετά τα 15 έτη»

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ηλία Μάζο και εισηγήτρια την πάρεδρο Χάιδω Ευαγγελίου, δικαίωσε τον πολίτη, υπενθυμίζοντας παλαιότερη κρίση του δικαστηρίου από το 2021.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης:

  • Ακόμη και αν έχει παρέλθει ο χρόνος ισχύος του δελτίου ταυτότητας (15 έτη), αυτό θεωρείται ισχυρό μέχρι την αντικατάστασή του.

  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πριν από τη χορήγηση διαβατηρίου, οφείλουν να ελέγχουν μόνο την πληρότητα των δικαιολογητικών.

  • Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις πλαστότητας, η Αστυνομία υποχρεούται να δεχθεί την ταυτότητα και δεν έχει αρμοδιότητα να διενεργεί έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.

Επιπλέον, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο πολίτη είχε χορηγηθεί διαβατήριο το 2015 με την ίδια ακριβώς ταυτότητα, χωρίς τότε να εγερθεί ζήτημα, ενώ δεν προέκυψαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογούν την άρνηση.

Κατόπιν τούτων, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, διατάσσοντας τη Διεύθυνση Διαβατηρίων να προχωρήσει στην εξέταση του αιτήματος, λαμβάνοντας υπόψη ως έγκυρο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του 1972.


TOP NEWS

uncached