9 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 10:48'

Στις Βρυξέλλες ο Πλεύρης για το Μεταναστευτικό

Διμερείς επαφές του υπουργού Μετανάστευσης με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 10:48’
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Διμερείς επαφές του υπουργού Μετανάστευσης με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σειρά επαφών με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε μετά τις συναντήσεις, η Ελλάδα  στηρίζει σθεναρά μια κοινή, συνεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, αλλά και στην αναγκαία ισορροπία με την ευθύνη των κρατών-μελών πρώτης γραμμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για  τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές προκλήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα:

  1. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών μηχανισμών προστασίας.
  2. Η ενεργητική αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, ως βασικού εργαλείου για την αποτελεσματική διαχείριση των πιέσεων προς τα κράτη-μέλη.
  3. Η εντατικοποίηση των επιστροφών με αξιοποίηση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων επιστροφής, στο πλαίσιο του υπό διαπραγμάτευση νέου Κανονισμού Επιστροφών.
  4. Η υποστήριξη για τη δημιουργία “return hubs” εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, με στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των διαδικασιών επιστροφής μέσω συνεργασιών με τρίτες χώρες.
  5. Η διερεύνηση εναλλακτικών διαδρομών επιστροφής Αφγανών υπηκόων προς την Καμπούλ, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, στο πλαίσιο της ανάγκης διασφάλισης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
  6. Η προώθηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου «clean slate» για τις παλαιές υποθέσεις Δουβλίνο, που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τον χρόνιο βραχνά της πιθανής επιστροφής ατόμων που βρίσκονται σήμερα σε άλλα κράτη-μέλη, αλλά για τα οποία μέχρι πρόσφατα η χώρα ήταν αρμόδια να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

TOP NEWS

uncached