29 Αυγούστου 2025
Δημοσίευση: 21:20'
Τελευταία ενημέρωση: 22:57'

Στο ίδιο μήκος κύματος Τραμπ και Πούτιν: Πρόταση για κινεζικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πρότεινε την αποστολή κινεζικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Επιμέλεια: Νίκος Μπουφίδης
Δημοσίευση: 21:20’
Τελευταία ενημέρωση: 22:57’
putin trump
(Πηγή: ΑΠΕ)
Επιμέλεια: Νίκος Μπουφίδης

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πρότεινε την αποστολή κινεζικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να πρότεινε την αποστολή κινεζικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη μετά τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Η πρόταση αυτή φέρεται να ευθυγραμμίζεται με παλαιότερη θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να πρότεινε την εμπλοκή της Κίνας με αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων που θα επιτηρούν μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, μήκους περίπου 1.300 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διέψευσε τις πληροφορίες, δηλώνοντας στην εφημερίδα ότι «αυτό είναι ψευδές» και ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση για Κινέζους ειρηνευτές».

Η ιδέα της κινεζικής συμμετοχής έχει ήδη απορριφθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή πλευρά όσο και από τον πρόεδρο Ζελένσκι, εξαιτίας της στήριξης που έχει προσφέρει το Πεκίνο στη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια. Ανάλογη απόρριψη ήρθε και από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα «αναληθή».

Το θέμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαβουλεύσεων για ενδεχόμενη εκεχειρία, εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση προς την Ουκρανία και το μοντέλο μιας μελλοντικής μεταπολεμικής συμφωνίας. Αν και ο Τραμπ φέρεται να πιέζει για επίτευξη συμφωνίας, Ρωσία και Ουκρανία παραμένουν σε απόσταση στα κρίσιμα ζητήματα, ιδίως ως προς τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών.

Η πρόταση για κινεζική εμπλοκή δεν είναι νέα — είχε τεθεί από τη ρωσική πλευρά ήδη στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης το 2022, στο πλαίσιο ενός πλαισίου ασφαλείας για την Ουκρανία, με την Κίνα τότε να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής.

Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει εκφράσει μεγαλύτερη προθυμία για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια μελλοντική ειρηνευτική δύναμη. Την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, εκφράζοντας τη διάθεση της Άγκυρας να φιλοξενήσει νέες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης.

Κατά τους Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σε μια μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Πληθαίνουν οι νεκροί στο Κίεβο

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

«Αυτήν τη στιγμή, γνωρίζουμε πως 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά και ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η «απολύτως ποταπή» επίθεση δείχνει «τις πραγματικές προθέσεις» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Να συνεχίσει να σκοτώνει και να μην λαμβάνει μέτρα για την επίτευξη της ειρήνης», συμπλήρωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι


TOP NEWS

uncached