Συναγερμός για την κακοκαιρία: Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Στο «κόκκινο» 7 περιοχές – Ήχησε το 112
Προειδοποίηση για μεγάλο όγκο νερού και κίνδυνο πλημμυρών – Από τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα στην Αθήνα, θυελλώδεις άνεμοι 9 μποφόρ και χιόνια.
Προειδοποίηση για μεγάλο όγκο νερού και κίνδυνο πλημμυρών – Από τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα στην Αθήνα, θυελλώδεις άνεμοι 9 μποφόρ και χιόνια.
Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς μπαίνει η χώρα από απόψε, Σάββατο βράδυ, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία να προειδοποιούν για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο 24ωρο. Η κακοκαιρία, η οποία κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική), αναμένεται να χτυπήσει με σφοδρότητα επτά περιφέρειες, ενώ στο «μάτι» του κυκλώνα θα βρεθεί και η Αττική λόγω του μεγάλου όγκου νερού που αναμένεται να πέσει.
«Κόκκινος Κώδικας» σε 7 περιοχές
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και του κινδύνου σοβαρών επιπτώσεων, η Πολιτική Προστασία έθεσε σε καθεστώς αυξημένης κινητοποίησης (Red Code) συγκεκριμένες ζώνες. Εκεί, οι βροχοπτώσεις θα έχουν μεγάλη ένταση αλλά και μεγάλη διάρκεια, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από το πρωί της Κυριακής έως το απόγευμα.
Το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε το Σάββατο 31/1 από την ΕΜΥ, επικαροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και πιο αναλυτικά κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Κυριακή (1/2)
α. Στην Πελοπόννησο από τις πρώτες ώρες της Κυριακής μέχρι αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
β. Στη Θεσσαλία και στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
γ. Στο Ανατολικό Αιγαίο από τις μεσημβρινές ώρες (κόκκινη προειδοποίηση).
δ. Στα νησιά του Ιονίου (κυρίως περιοχή Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου) από τις πρώτες ώρες της Κυριακής μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ε. Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια τμήματά της) από τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
στ. Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ζ. Στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
η. Στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στην Εύβοια από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
θ. Στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Τη Δευτέρα (2/2)
Στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη μέχρι τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση)
Μπαράζ μηνυμάτων του 112
Η Πολιτική Προστασία μάλιστα ενεργοποίησε το 112 για τις περιοχές που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στις Περιφερειακές Ενότητες #Αχαΐας #Ηλείας #Ζακύνθου & #Κεφαλονιάς, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από απόψε έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 01-02-2026.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) January 31, 2026
Λίγο αργότερα, εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους της Θεσσαλίας και των Σποράδων.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην Περιφέρεια #Θεσσαλίας & την Π.Ε. #Σποράδων περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 01-02-2026.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) January 31, 2026
Πότε ξεκινούν τα φαινόμενα στην Αττική
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Τσατραφύλλια, η επιδείνωση στην Αττική θα ξεκινήσει γύρω στα μεσάνυχτα (λίγο πριν ή λίγο μετά). Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βροχές θα δυναμώσουν, ενώ για την Κυριακή προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως, παρά τα όποια πρόσκαιρα «ανοίγματα» του καιρού, ο συνολικός όγκος υετού θα είναι μεγάλος, δημιουργώντας κινδύνους όχι μόνο στα νότια προάστια, αλλά σε ολόκληρο τον νομό.
Θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια
Το σκηνικό του καιρού συμπληρώνουν οι θυελλώδεις άνεμοι που στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Παράλληλα, από το απόγευμα της Κυριακής αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Υπό το βάρος των προγνώσεων, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Δήμοι και Περιφέρειες έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά σε περιοχές που έχουν ιστορικό κατολισθήσεων ή πλημμυρών.
ολες οι ειδησεις
- Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
- Τραγωδία στον Βόλο με δύο νεκρές γυναίκες- Φλόγες-παγίδα σε σπίτι: Μητέρα και κόρη κάηκαν ζωντανές – Μάχη ζωής για τον 40χρονο γιο (Βίντεο)
- Λίλι Άλεν: Το πορτρέτο του «West End Girl» κατακτά την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός στη Θεσσαλονίκη – Ευθύμης Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά θέλει προσοχή
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr