7 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 19:22'

ΣΥΡΙΖΑ: «Κούφια λόγια και αναμάσημα υποσχέσεων οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αγρότες και κτηνοτρόφους»

Καμία δέσμευση για το εγγυημένο εισόδημα και καθυστερήσεις στο πετρέλαιο καταγγέλλει η Κουμουνδούρου

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 19:22’
ΣΥΡΙΖΑ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Καμία δέσμευση για το εγγυημένο εισόδημα και καθυστερήσεις στο πετρέλαιο καταγγέλλει η Κουμουνδούρου

Σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο για τον πρωτογενή τομέα. Η Κουμουνδούρου, μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της, αποδομεί πλήρως το αφήγημα των τεσσάρων υπουργών, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως ένα συνονθύλευμα από «κούφια» λόγια και «ανέξοδες» υποσχέσεις που δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στα μπλόκα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση (σημείωση: αν και τυπικά το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, εδώ μεταφέρεται η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να απαντήσει στα πιεστικά αιτήματα του κόσμου της υπαίθρου με αναμάσημα παλαιότερων προτάσεων και διαστρέβλωση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι παραγωγοί.

Το «αγκάθι» του εισοδήματος και οι εμβολιασμοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στην απουσία της παραμικρής δέσμευσης για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο αποτελεί πάγιο και βασικό αίτημα των αγροτών για να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Παράλληλα, στον κρίσιμο τομέα της κτηνοτροφίας, το κόμμα της αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει καμία σαφής επιστημονική δέσμευση αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών του ζωικού κεφαλαίου, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κτηνοτρόφους απέναντι στις ζωονόσους.

Σχετικά με την εξαγγελία για την αναδιανομή των αδιάθετων πόρων της Βασικής Ενίσχυσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τεχνικές και ουσιαστικές δυσκολίες. Τονίζει πως για να καταστεί αυτό εφικτό, προαπαιτείται ο γραμμικός επαναϋπολογισμός των δικαιωμάτων των δικαιούχων ανά Αγρονομική Περιφέρεια, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έδωσε διευκρινίσεις.

Ενέργεια, ΕΛΓΑ και Πετρέλαιο

Η ανακοίνωση αναλύει διεξοδικά τις ελλείψεις στα μέτρα για το κόστος παραγωγής:

  • Τιμολόγιο ΓΑΙΑ: Η μείωση της σταθερής τιμής στο ρεύμα κρίνεται ανεπαρκής σε σχέση με τα αιτήματα. Επιπλέον, στηλιτεύεται το γεγονός ότι η ένταξη στο πρόγραμμα προϋποθέτει την ανυπαρξία ληξιπρόθεσμων οφειλών, όρος απαγορευτικός για μεγάλη μερίδα των αγροτών.

  • ΕΛΓΑ: Για τον ασφαλιστικό φορέα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν δόθηκε απάντηση στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, απουσιάζει ο «οδικός χάρτης» για την αλλαγή του Κανονισμού ώστε να καλύπτει τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης.

  • Αγροτικό Πετρέλαιο: Η υπόσχεση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) «στην αντλία» παραπέμπεται ουσιαστικά για το μακρινό μέλλον, συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2026, και αφού υποβληθεί το νέο ΟΣΔΕ. Η ρύθμιση αυτή χαρακτηρίζεται ως πολύ κατώτερη του αιτήματος για πλήρη κατάργηση του φόρου στα καύσιμα.

Η «σιωπή» για τη Mercosur και οι επενδύσεις

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ζήτημα της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κρύβεται», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συμφωνία στα ελληνικά προϊόντα. Όσον αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων, το κόμμα σχολιάζει ότι πρόκειται κυρίως για δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που είχαν «παγώσει» με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το σύστημα ιχνηλασιμότητας, καθώς θεωρείται ανεφάρμοστο ενόσω έχουν απαξιωθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το «Επιτελικό Κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προδιαγράψει το τέλος του πρωτογενούς τομέα και την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Δηλώνει πως στέκεται στο πλευρό των αγροτών στον δίκαιο αγώνα τους και προκρίνει ως μόνη λύση την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.


TOP NEWS

uncached