Δημοσίευση:
Τελευταία ενημέρωση:

ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή – Η ανάρτηση Σιακαντάρη άναψε νέα φωτιά

Η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου για μη αντιπαράθεση με την ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα, όμως η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να κρίνει το μέλλον του κόμματος.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση:
Τελευταία ενημέρωση:
ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή – Η ανάρτηση Σιακαντάρη άναψε νέα φωτιά
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου για μη αντιπαράθεση με την ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα, όμως η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να κρίνει το μέλλον του κόμματος.

Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η γραμμή του Σωκράτη Φάμελλου επικράτησε στην Πολιτική Γραμματεία με ψήφους 15-9. Οι εσωκομματικές εντάσεις όχι μόνο δεν εκτονώθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ανάρτηση του Γιώργου Σιακαντάρη από το περιβάλλον της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, που μετά τις αντιδράσεις κατέβασε την ανάρτηση.

Η τοποθέτησή του, με την οποία χαρακτήριζε «πολύ θετική» την εισήγηση Φάμελλου και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση πρόσκληση πολιτικής ενσωμάτωσης της Κουμουνδούρου. Αν και η ανάρτηση αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα, οι αντιδράσεις είχαν ήδη πυροδοτηθεί.

Χαρακτηριστική ήταν η οργισμένη παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για σχέδιο «ρευστοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το στίγμα της σημερινής αναμέτρησης. Με τις καχυποψίες να μεγαλώνουν και τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να δοκιμάζονται, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκτά χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες προεκτάσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της εγκρίνοντας την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, για τη στάση απέναντι στη νέα πολιτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, την ΕΛ.Α.Σ. (Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη). Ωστόσο, η πραγματική πολιτική μάχη μεταφέρεται σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων και να καταγραφούν οι προθέσεις των κορυφαίων στελεχών για την επόμενη ημέρα της Κουμουνδούρου.

Τι αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία

Η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου κινήθηκε στη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κινηθεί ανταγωνιστικά απέναντι στον νέο φορέα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά να αναζητήσει πεδία πολιτικής σύγκλισης και προοδευτικής συνεργασίας. Η στρατηγική αυτή αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με καθοριστικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

Η απόφαση πέρασε από το κομματικό όργανο, ωστόσο οι αντιδράσεις δεν έλειψαν. Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, ενώ προβληματισμό διατύπωσαν και στελέχη που θεωρούν ότι μια τέτοια στρατηγική οδηγεί σταδιακά στην πολιτική απορρόφηση του ΣΥΡΙΖΑ από το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θεωρείται κρίσιμη

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν το εσωτερικό του κόμματος.

Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή των στελεχών. Μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε η ίδρυση της ΕΛ.Α.Σ. και τις μετακινήσεις στελεχών προς το νέο πολιτικό εγχείρημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιοι θα δώσουν το παρών, ποιοι θα απουσιάσουν και ποιοι θα επιλέξουν να τοποθετηθούν δημόσια για την πορεία του κόμματος.

Παράλληλα, η συνεδρίαση αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν τη γραμμή της πολιτικής σύγκλισης με τον Αλέξη Τσίπρα και σε εκείνους που ζητούν αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Υπάρχει θέμα με τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής;

Ένα ακόμη ζήτημα που βρίσκεται στο παρασκήνιο αφορά την ίδια τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στελέχη του κόμματος παρακολουθούν στενά αν έχουν ήδη κατατεθεί παραιτήσεις ή αν υπάρχουν μέλη που δεν προτίθενται να συμμετέχουν ενεργά στα όργανα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η εικόνα που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση θεωρείται ενδεικτική για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη συνοχή του ή αν εισέρχεται σε μια νέα φάση εσωτερικών ανακατατάξεων.

Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Στην Κουμουνδούρου συζητούνται πλέον ανοιχτά διαφορετικά σενάρια για το μέλλον του κόμματος. Από τη συνέχιση της προσπάθειας συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ή ακόμη και την αναδιάταξη του κομματικού χάρτη μέσα από έκτακτες εσωκομματικές διαδικασίες. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αποτυπώνουν και το βάθος της συζήτησης που έχει ανοίξει για την ταυτότητα και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αναμένεται απλώς να επικυρώσει αποφάσεις. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ συνοχής για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο και τη δημιουργία της ΕΛ.Α.Σ., σε μια περίοδο όπου το ερώτημα δεν είναι μόνο ποια θα είναι η στρατηγική του κόμματος, αλλά και ποια θα είναι η ίδια η φυσιογνωμία του τα επόμενα χρόνια.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.