current views are: 597

24 Μαΐου 2023
Δημοσίευση18:38

«Άρχισαν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» Παππά και Δούρου κατά Παπαδημούλη, για τα περί επόμενης μέρας και διαδοχής Τσίπρα

Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνουμε μάρτυρες ενός μίνι-ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, δεδομένου πως οι αμφίσημες φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν

Δημοσίευση 18:38’
ΣΥΡΙΖΑ

Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνουμε μάρτυρες ενός μίνι-ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, δεδομένου πως οι αμφίσημες φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην τηλεόραση του Action24 περί διαδικασίας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αρνητικής επίδοσης του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι η μόνη.

Η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς επιτέθηκαν στον ευρωβουλευτή, ενώ την ίδια ώρα, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως «μία συζήτηση περί διαδοχής δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού».

Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνουμε μάρτυρες ενός μίνι-ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, δεδομένου πως οι αμφίσημες φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν.

Η επίμαχη δήλωση Παπαδημούλη

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει εμμέσως και ο Ανδρέας Ξανθός

Πρόωρη θεωρεί την αποτίμηση του αποτελέσματος της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καθώς «θέλει σοβαρή και συλλογική συζήτηση και αναστοχασμό. Το αφήγημα που είχαμε για τη διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό, δεν έδινε προοπτική συνεργατικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα για το εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει κλείσει ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. «Όλα θα τεθούν στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι «αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω»» .

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» πρόσθεσε.

«Όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευστούν»

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».

«Πληρωμένη» απάντηση Παππά σε Παπαδημούλη – «Ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες»

Νέες εσωκομματικές αντιδράσεις έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στις εκλογές πλαισιωμένος από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, με τον Νίκο Παππά να δηλώνει είπε ότι «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

Τόνισε επιπλέον ότι «είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που κρατά το τιμόνι σταθερά και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος». Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η δήλωση του κ. Παπαδημούλη δεν είναι αυτόνομη, είπε πως «όχι, είναι μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Εμείς φταίμε για την ήττα»

«Φταίμε κυρίως εμείς για την ήττα, γιατί εμείς είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής παράταξης της χώρας, εμείς είχαμε μια κυβερνητική πρόταση που είχε τραυματιστεί από την άρνηση των άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν φταίνε μόνο αυτά τα κόμματα, θα έπρεπε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα νωρίς υπό το φως αυτών των αρνήσεων» δήλωσε επιπροσθέτως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στο Naftemporiki TV.

«Έχουμε σκληρά διλήμματα μπροστά μας, δεν ξεκινήσαμε το 2019 να κάνουμε τα βήματα που έπρεπε, καθυστερήσαμε» σημείωσε. Ο κ. Παππάς σχολίασε πως «στόχος μας είναι να σπάσουμε την αυτοδυναμία Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος με διεθνή εμβέλεια και δεν τον προτιμούν ως αντίπαλο στη Ν.Δ.».

Τέλος ο κ. Παππάς σημείωσε: «Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, προοιωνίζονται δύσκολα πράγματα για την κοινωνία μας». «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι συγκυβερνήτης του κ. Σαμαρά, ο μόνος που χαίρεται από τον κατακερματισμό της ψήφου της Κεντροαριστεράς είναι ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε.

«Άστραψε και βρόντηξε» η Ρένα Δούρου

Πυρά κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου, η οποία εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21 Μαΐου μιλώντας στο Alpha Radio 989 και στην εκπομπή των Τάκη Χατζή και Γιώργου Ευγενίδη.

Για την απόσταση ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ: Δεν πρέπει απλά να επιχειρήσουμε, αλλά να βιαστούμε και να συζητήσουμε την αιτία αυτής ήττας. Αύριο έχουμε Κεντρική Επιτροπή για να ξεκινήσει η ανάλυση των αιτιών. Δεν είναι μία μακάρι να ήταν μία , είναι αρκετές, να δούμε τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, να δούμε την Ψήφο των νέων, την ψήφο μιας σειρά επαγγελματικών κατηγοριών, των κεντρώων ψηφοφόρων. Νομίζω αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην είμαστε αυτές οι κουβέντες οι επιδερμικές που γίνονται ως επί τω πλείστων, αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συζήτησης που θα πρέπει να κρατήσει.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ριζοσπαστικό κόμμα αριστερό ή θα είναι μια προοδευτική συμμαχία: Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν είμασταν ακόμα στο 7%, μιλάγαμε για κυβερνησιμότητα.  Δεν θα τα ξεχάσουμε όλα τώρα μετά το σοκ όπως είπε πολύ απλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει υποχρέωση να παραμείνει ισχυρός, να είναι κορμός δημοκρατικής παράταξης και αυτός δεν είναι ένας ευσεβής μου προσωπικός πόθος αλλά πρέπει αυτή τη στιγμή να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχει αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα να ξεκαθαρίσουμε γιατί το βλέπω τώρα τρεις μέρες και γυροφέρνει ακόμα και από αρκετά μας μέλη και στελέχη που αισθάνονται αυτή τη στιγμή εν άμυνα. Εμείς δεν πάμε απλά να ισχυροποιήσουμε ένα ρόλο αντιπολίτευσης καλύτερο από το ΚΙΝΑΛ. Από τότε που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μιλάμε για κυβερνησιμότητα και μιλάμε ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική δύναμη. Το ότι η ταυτότητά μας είναι αριστερή , το ότι πολλοί σοσιαλδημοκράτες που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις προηγούμενες φάσεις και περιόδους του ΚΙΝΑΛ έχουν έρθει σε εμάς είναι πολύ διαφορετικό πράγμα. Αλλά αν θέλετε κρατήστε από τη Ρένα Δούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα το οποίο είναι εδώ.

Για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό, και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός αλλα δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης.

Για δήλωση Παπαδημούλη για αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση):  Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά.

Για αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή (εκτός δήλωσης Παπαδημούλη): Το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για τό κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα. Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει. Όχι για να τα κρατάω κρυφά από τον Ευγενίδη και τον Χατζή για να μην κάνω παραπολιτικό αλλά για να σέβομαι τους ανθρώπους που με ψήφισαν στην Κεντρική Επιτροπή ή που με ψήφισαν τώρα στον Δυτικό Τομέα. Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά.

Για κριτική που ασκήθηκε σε Τσίπρα γιατί δεν κράτησε την διερευνητική εντολή: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ’ ότι και ο κ. Μητσοτάκης που επέστρεψε την εντολή μετά από τρεις ώρες. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά δεν είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του ασκεί κριτική. Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο και προκάλεσε τέτοια οργή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Είπε τέσσερα πράγματα που τον διαφοροποιούν από τον κ. Μητσοτάκη. Ότι ο ίδιος αναλαμβάνει χωρίς περιστροφές την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ακέραια, το δεύτερο είναι ότι ζήτησε και συγγνώμη, διότι αυτή τη μάχη δεν την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πέντε άλλοι, τη δώσανε εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι μαχητές και τους ζήτησε και συγγνώμη.

Για το αν θα ενδιαφερθεί στην περίπτωση που υπάρξει θέμα ηγεσίας: Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης , ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα , έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης

 


σχετικα αρθρα