14 Ιουνίου 2025
Δημοσίευση: 10:30'
Τελευταία ενημέρωση: 11:36'

Τανκς στην Ουάσινγκτον, διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική: Το show του Τραμπ και η «Ημέρα Ανυπακοής»

«Οι βροντερές μηχανές και τα αεροπλάνα θα κάνουν την πρωτεύουσά μας να δονείται», δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ.

Δημοσίευση: 10:30’
Τελευταία ενημέρωση: 11:36’
Ντόναλντ Τραμπ

«Οι βροντερές μηχανές και τα αεροπλάνα θα κάνουν την πρωτεύουσά μας να δονείται», δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για ένα υπερθέαμα που έχει ήδη προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού αλλά και οργής: ένα μεγαλοπρεπές στρατιωτικό παρέλασμα με περισσότερους από 7.000 στρατιώτες, δεκάδες τανκς, αεροπορικά flyovers και πυροτεχνήματα, για να γιορταστεί η 250ή επέτειος από την ίδρυση του Αμερικανικού Στρατού — και ταυτόχρονα τα 79α γενέθλια του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1.500 δήμοι και πόλεις στις ΗΠΑ προετοιμάζουν κάτι τελείως διαφορετικό: τις μαζικές κινητοποιήσεις του κινήματος «No Kings», που υπόσχεται μια «πανεθνική ημέρα ανυπακοής» απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «διαφθορά» της κυβέρνησης Τραμπ.

Τι θα δούμε στο στρατιωτικό υπερθέαμα

Η παρέλαση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Ιουνίου, στις 18:00 τοπική ώρα (01:00 ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα), και θα εκτυλιχθεί στον εμβληματικό χώρο του National Mall, ανάμεσα στο Καπιτώλιο και το Μνημείο Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

• 7.000 ένστολους στρατιώτες
• Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα
• Αεροπορικά show με flyovers
• Μπάντες, παρελάσεις και πυροτεχνήματα

Το κόστος της διοργάνωσης υπολογίζεται μεταξύ 25 και 45 εκατομμυρίων δολαρίων, με ένα μέρος του προϋπολογισμού να καλύπτει ζημιές στους δρόμους της πόλης, που δεν έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν το βάρος τανκς και στρατιωτικών οχημάτων.

«Οι βροντερές μηχανές και τα αεροπλάνα θα κάνουν την πρωτεύουσά μας να δονείται», δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ, υποσχόμενος «ένα θέαμα όπως κανένα άλλο».

Τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν φιλοξενήσει στρατιωτική παρέλαση αυτού του βεληνεκούς ήταν το 1991, μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, επί Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Τότε, 200.000 άνθρωποι είχαν γεμίσει τους δρόμους. Ανάλογα θεάματα είχαν πραγματοποιηθεί και το 1961 (επί Κένεντι), το 1953 (επί Αϊζενχάουερ) και στα μέσα της δεκαετίας του ’40, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πού θα γίνουν οι διαδηλώσεις «No Kings»

Το μήνυμα του κινήματος είναι ξεκάθαρο: «Ο πραγματικός λαός δεν χρειάζεται βασιλιάδες». Το κίνημα 50501 Movement —ο αριθμός συμβολίζει 50 Πολιτείες, 50 διαμαρτυρίες, 1 κίνημα— έχει ήδη καλέσει σε διαδηλώσεις από τον Απρίλιο και αυτή τη φορά έχει σχεδιάσει κάτι μαζικότερο.

«Ο Τραμπ θέλει τανκς στους δρόμους και ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα κυριαρχίας για τα γενέθλιά του. Θέλει να δείξει δύναμη. Αλλά η πραγματική δύναμη δεν βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Βρίσκεται παντού αλλού», αναφέρουν οι διοργανωτές στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Σύμφωνα με τον χάρτη δράσεων:

• Διαδηλώσεις θα γίνουν και στις 50 πολιτείες, από την Αλάσκα ως τη Φλόριντα
• Ιδιαίτερη κινητοποίηση υπάρχει στις μεγαλουπόλεις όπως Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Χιούστον, Ατλάντα και Φοίνιξ
• Πολλαπλές πορείες θα πραγματοποιηθούν ακόμη και σε παραδοσιακά φιλοτραμπικά προπύργια όπως το Τέξας και η Φλόριντα

Αφορμή για την έξαρση της δυσαρέσκειας στάθηκε, μεταξύ άλλων, η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (National Guard και Πεζοναύτες) στο Λος Άντζελες για να κατασταλούν μεταναστευτικές διαδηλώσεις — ενέργεια που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τον κυβερνήτη της Πολιτείας.

Παρέλαση ή πρόκληση;

Η διπλή αυτή εικόνα του Σαββάτου —στρατιωτικό θέαμα στην πρωτεύουσα και χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους πανεθνικά— αποτυπώνει τη βαθιά πόλωση της σημερινής Αμερικής.

Για άλλους, η παρέλαση αποτελεί ένδειξη υπερηφάνειας και τιμής προς τον στρατό. Για άλλους, ένα επικίνδυνο φλερτ με τον αυταρχισμό και μια προκλητική σπατάλη πόρων, με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 14η Ιουνίου θα γραφτεί στην αμερικανική πολιτική ιστορία — αν όχι για την ενότητα, τότε σίγουρα για τη σύγκρουση συμβόλων.


TOP NEWS

uncached