Τέλη Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι για 18.000 προσφυγόπουλα
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου. Μάλιστα, η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις 31 Αυγούστου, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που δίνει στον υπουργό Παιδείας τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την εκπαίδευση των προσφύγων.
Με την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ο ρόλος του Συντονιστή Εκπαίδευσης Κέντρου Φιλοξενίας και οι αρμοδιότητες του, ενώ θα περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς, κυρίως φιλόλογους και δασκάλους, για θέσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών με τα ανάλογα προσόντα υπολογίζεται στους 250 ανάμεσα στους περίπου 90.000 που έχουν κάνει αίτηση για αναπληρωτές. Ωστόσο, από το υπουργείο εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι 250 μέσα στους συνολικά 20.800 αναπληρωτές που θα προσληφθούν φέτος (καθώς θα έχουν λίγα μόρια λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας) και γι’ αυτό θα απευθύνουν ειδική πρόσκληση, με την οποία θα προκρίνονται τα ειδικά προσόντα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.
Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.
«Κλειδί», πάντως, στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του. Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομμυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.
ολες οι ειδησεις
- «ΕΛΑΣ» δεν είναι λογότυπο – Είναι Ιστορία – Το ατόπημα του Τσίπρα
- Το event της Allwyn για τους νικητές του Instant Win είχε τα πάντα: Πλούσια δώρα, μοναδικές εμπειρίες και έναν υπερτυχερό που έφυγε με 100.000 ευρώ
- Αγρίνιο: Δύο συλλήψεις μέσα σε κατάστημα για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή
- Hλεκτρονικό σύστημα ποτίσματος για τα χωράφια των τρικάλων
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr