Τέμπη: Πως αποκαλύφθηκαν τα βίντεο πριν την μοιραία σύγκρουση; – Οι κλήσεις του ανακριτή και τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας
Η εταιρεία διευκρινίζει ότι «ήδη από το 2017 οπότε υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΣΕ τοποθέτησε τις κάμερες στις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα απ’ όπου και τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τη σύγκρουσή της με το Intercity 62».
Η εταιρεία διευκρινίζει ότι «ήδη από το 2017 οπότε υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΣΕ τοποθέτησε τις κάμερες στις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα απ’ όπου και τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τη σύγκρουσή της με το Intercity 62».
Με την ιδιότητα του «υπόπτου» για την απόκρυψη στοιχείων, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις τα στελέχη της εταιρίας που είχαν την ευθύνη βιντεοεπιτήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου, αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, και φαίνεται πω ς στάθηκε η αφορμή να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τελικώς, τα τρία βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Παρόμοιες εξηγήσεις είχε κληθεί να δώσει και η διοίκηση του ΟΣΕ, επίσης ως ύποπτη για απόκρυψη στοιχείων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Αφορμή για την κλήση της εταιρείας σεκιούριτι και της διοίκησης του ΟΣΕ, που έγινε στα τέλη του Νοεμβρίου του 2024, αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, διαπίστωσε ότι είχαν λανθασμένα διαβιβάσει, βίντεο από τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης και όχι από τον εμπορευματικό, παρότι η έρευνα αφορούσε το σκέλος φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία interstar, υποστήριζε σε ανακοίνωσή της ότι «… κατέβαζε και χορηγούσε εντός 15 ημερών, μόνο τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές και τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα (από τις 28/2/2023 και μέχρι και 15 μέρες μετά) αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο. Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε, εντός του ανωτέρου 15νθημέρου και συγκεκριμένα στις 2/3/2023 και 9/3/2023, χειριστής του επιχειρησιακού κέντρου της εταιρίας, κατέβασε 3 βίντεο από 2 σημεία τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούν σιδηροδρομικό σταθμό. (Διευκρινίζεται ότι όλα τα βίντεο τα οποία ζητήθηκαν από την εταιρία, αφορούσαν τα αποκλειστικά και μόνο σημεία των σιδηροδρομικών σταθμών και όχι άλλες εγκαταστάσεις.
Η διοίκηση της εταιρίας τόσο λόγω της επικαιρότητας όσο και σε συνέχεια λανθασμένης ονομασίας του σημείου που είχε περιληφθεί στην σχετική παραγγελία του Εφέτη-Ανακριτή, για τη χορήγηση των σκληρών δίσκων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης αντί του Εμπορευματικού Σταθμού (όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι εννοούσαν και όπως προκύπτει και από τη σχετική αλληλογραφία), έδωσε ρητή εντολή να ερευνηθούν όλοι οι υπολογιστές καθώς και οι 889 κάμερες του επιχειρησιακού κέντρου που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη λήψη αρχείων, μήπως τυχόν και υπάρχει κάποιο επιπλέον αρχείο καταγραφής σχετικό με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ζητηθεί από τις αρχές που διενεργούν την ανάκριση» Οι ελεγχόμενοι, δηλαδή η εταιρεία σεκιούριτι και η διοίκηση του ΟΣΕ, έδωσαν σχετικές έγγραφες εξηγήσεις στα μέσα Ιανουαρίου 2025, και αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα απαλλαχθούν με βούλευμα ή θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους. Με ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη εταιρία, την Τρίτη, απάντησε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι κάμερες στις σήραγγες τοποθετήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο του δυστυχήματος των Τεμπών και ως εκ τούτου τα τρία βίντεο που προστέθηκαν στην δικογραφία την περασμένη Τετάρτη είναι πλαστά. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι «ήδη από το 2017 οπότε υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΣΕ τοποθέτησε τις κάμερες στις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα απ’ όπου και τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τη σύγκρουσή της με το Intercity 62».
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που έχουν στην κατοχή τους τον κεντρικό server, έναν υπολογιστή, 11 σκληρούς δίσκους και 3 καταγραφικά συστήματα, κατεβάζουν όλο το υλικό για να το εξετάσουν, να γίνει αντίγραφο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και στη συνέχεια θα εντοπίσουν και εξετάσουν τα επίμαχα βίντεο αναφορικά με την ώρα και ημερομηνία καταγραφής των βίντεο, δηλαδή θα εξεταστεί η γνησιότητά τους.
ολες οι ειδησεις
- Ο καιρός της Παρασκευής: Βροχές σε ανατολικά και νότια, ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Λουτράκι: Έκρυβε σε ταράτσα σπιτιού 1 κιλό κάνναβης και ηρωίνη (Φωτό)
- Ρόδος: Ζευγάρι διακινούσε ναρκωτικά στο νησί – «Μπούκαραν» αστυνομικοί στο σπίτι 28χρονης
- Ποιος πληρώνει τις ζημιές σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr