current views are: 1077

16 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση09:30

Τέμπη – Το newpost αποκαλύπτει τα τηλεγραφήματα: Στον Εφέτη Ανακριτή τρεις νέοι κατηγορούμενοι – Οι επικοινωνίες του σταθμάρχη

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης από την πρώτη στιγμή που οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας μεταφέρθηκε σε χώρο με τουλάχιστον 40 άτομα

Δημοσίευση 09:30’
Σταθμάρχη

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης από την πρώτη στιγμή που οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας μεταφέρθηκε σε χώρο με τουλάχιστον 40 άτομα

Νέες εξελίξεις αναμένονται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη  καθώς ο Επιθεωρητής Λάρισας και οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες Κ.Π και Π.Χ  πήραν το πρωί της Τετάρτης στα χέρια τους τις κλήσεις όπου καλούνται για απολογία ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί.

Θα παρουσιαστούν ως κατηγορούμενοι καθώς εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σοβαρά αδικήματα ανάμεσά τους και το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών που φέρει ποινή ως και ισόβια κάθειρξη.

Μαζί με τους δικηγόρους του θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου  να λάβουν γνώση της δικογραφίας και να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις αρχές έχει καταθέσει μόνο ο Επιθεωρητής Δ.Ν και όχι οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες, που όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος σταθμάρχης Β.Σ, τον άφησαν μόνο του.

Στο μικροσκόπιο του δικαστικού λειτουργού μπαίνουν όλα όσα έγιναν στο σταθμαρχείο της Λάρισας αλλά και εβδομάδες πριν καθώς  υπάρχουν καταγγελίες για  γλέντια εντός σταθμαρχείου και βάρδιες που δεν τηρούνταν.

Επιπλέον θα διερευνήσει αν ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν στο πόστο του αλλά και το πόσο ήταν κατάλληλος να διαχειριστεί μόνος του τα δρομολόγια μετά τις έντεκα που έμενε μόνος του.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ θα έπαιρνε την πιστοποίηση στις 24 Ιανουαρίου τοποθετήθηκε από τέλη Δεκεμβρίου που εκδόθηκε το πρόγραμμα να κάνει νύχτα στο σταθμό της Λάρισας δίπλα σε άλλο στις 26 Ιανουαρίου.

Πως γνώριζαν ότι είναι κατάλληλος; Ένα μήνα μετά τον έβαλαν μόνο του στον ίδιο σταθμό.

Το ωράριο ήταν μόνο για τα λόγια ενώ τίποτα δεν καταχωρούνταν τηλεγραφικά. Όπως αποκαλύπτει το newpost τηλεγραφήματα γράφονταν χειρόγραφα, ενώ την επίμαχη ημέρα ο προφυλακισμένος σταθμάρχης γράφει στο βιβλίο κυκλοφορίας το τηλεγράφημα με αριθμό 47 χωρίς να γράψει και στο βιβλίο τη γραμμή.

Με τον αριθμό 49 σημειώνει την αναχώρηση από τη Λάρισα της μοιραίας αμαξοστοιχίας και στον αριθμό 50 την αναχώρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το σταθμό των Νέων Πόρων. Επιμένει να μην αναφέρει τις γραμμές όπου κινούνται τα δύο τρένα ενώ δεν είχε επιδώσει ούτε γραπτό υπόδειγμα στον άτυχο μηχανοδηγό του τρένου.

TEMPI1 2

Οι επικοινωνίες του σταθμάρχη στη φυλακή

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης από την πρώτη στιγμή που οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας μεταφέρθηκε σε χώρο με τουλάχιστον 40 άτομα, ενώ στο δικό του αυτοσχέδιο δωμάτιο βρίσκεται με άλλα 4 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει κρατουμένους που κάνουν μεροκάματα και δεν αντιμετωπίζουν βαριά ποινικά αδικήματα .

Ο λόγος που δεν απομονώθηκε είναι γιατί πρέπει να εποπτεύεται νύχτα και μέρα υπό το φόβο μην βάλει τέλος στη ζωή του. Από την πρώτη στιγμή έχει εξεταστεί από ψυχολόγο και κοινωνιολόγο ενώ μαζί του μίλησαν ο διευθυντής των φυλακών και  αρχιφύλακας.

Ο σταθμάρχης δέχεται τις επισκέψεις των δικηγόρων του αλλά και της οικογένειας του ενώ μιλά συνεχώς στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής στις ώρες που επιτρέπεται. Οι επικοινωνίες του γίνονται κυρίως με τους δικηγόρους του οι οποίοι τον ενημερώνουν για τα νέα στοιχεία που μπαίνουν στη δικογραφία .

Οι καταγραφείς, η άρση των επικοινωνιών θα δώσουν ξεκάθαρη εικόνα αν γύρισε ή όχι το κλειδί.

Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι …εικάζει ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση σε συνάδελφό του, στον οποίο είπε: «Τελευταίο βράδυ και να μου συμβεί αυτό».

Το κατηγορητήριο είναι βέβαιο ότι θα διερευνηθεί ενώ ο Εφέτης ανακριτής θα καταθέσει και μάρτυρες προκειμένου να φωτίσει όλες τις πτυχές της αδιανόητης τραγωδίας. Το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων θα  δώσει απάντηση και στο αν ο  πίνακας κυκλοφορίας είχε βλάβη τη μοιραία βραδιά ή όχι.

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης πιθανόν να κληθεί σε συμπληρωματική απολογία όταν μπουν στη δικογραφία όλα τα στοιχεία της υπόθεσης .


σχετικα αρθρα