Τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα – Από που ξεκινάει η εφαρμογή (Βίντεο)
Η διοίκηση του ομίλου θέτει σε πιλοτική εφαρμογή νέο πλαίσιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Η διοίκηση του ομίλου θέτει σε πιλοτική εφαρμογή νέο πλαίσιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Σε πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ευέλικτων μορφών εργασίας προχωρά ο ΟΤΕ, εγκαινιάζοντας ένα μοντέλο που δίνει στους εργαζομένους περισσότερες επιλογές ως προς τον τρόπο οργάνωσης του χρόνου και του τόπου εργασίας τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τετραήμερη εργασία, ευέλικτη τηλεργασία, δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προσωρινή μείωση του ημερήσιου ωραρίου με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου για τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού μοντέλου και την ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και ανθρωποκεντρικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και συνεργασίας.
Σε πρώτη φάση, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις Επιχειρησιακές Μονάδες Πληροφορικής (IT) και Ανθρώπινου Δυναμικού (HR). Τα αποτελέσματα της εφαρμογής θα αξιολογηθούν έως το τέλος του έτους, προκειμένου η διοίκηση να αποφασίσει εάν το μοντέλο μπορεί να επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Ομίλου.
Οι νέες επιλογές που αποκτούν οι εργαζόμενοι
Στο επίκεντρο του νέου πλαισίου βρίσκεται η δυνατότητα κάθε εργαζομένου να επιλέγει, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις προσωπικές ή οικογενειακές του ανάγκες, διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της εργασίας του.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες αφορά την εθελοντική προσωρινή μείωση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας έως και κατά τέσσερις ώρες. Η επιλογή αυτή συνοδεύεται από αναλογική μείωση των αποδοχών και απευθύνεται σε εργαζομένους που επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποχωρήσουν από την εργασία τους ή να αλλάξουν το καθεστώς απασχόλησής τους.
Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας. Το μοντέλο προβλέπει εργασία τεσσάρων ημερών διάρκειας δέκα ωρών ημερησίως, με διατήρηση του συνολικού εβδομαδιαίου ωραρίου στις 40 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι αποκτούν μία επιπλέον ημέρα ανάπαυσης κάθε εβδομάδα, χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης.
Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα πιο ευέλικτης κατανομής των ωρών εργασίας μέσα στην εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν, όπου αυτό είναι λειτουργικά εφικτό, να συσσωρεύουν επιπλέον ώρες εργασίας, οι οποίες θα αξιοποιούνται μεταγενέστερα ως πρόσθετος χρόνος άδειας, διευκολύνοντας έτσι τον προγραμματισμό προσωπικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων.
Ευέλικτη τηλεργασία και εργασία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το νέο πλαίσιο διευρύνει σημαντικά και τις δυνατότητες τηλεργασίας. Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα συνδυασμού φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως εργασίας ακόμη και μέσα στην ίδια εργάσιμη ημέρα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ξεκινούν ή να ολοκληρώνουν την εργασία τους από το σπίτι, καλύπτοντας το υπόλοιπο ωράριο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, χωρίς να μεταβάλλεται το συμβατικό οκτάωρο ή το εβδομαδιαίο 40ωρο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη για εργασία εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυνατότητα αυτή επεκτείνει σημαντικά το ισχύον καθεστώς τηλεργασίας, δίνοντας στους εργαζομένους μεγαλύτερη ελευθερία να εργάζονται προσωρινά εκτός Ελλάδας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η εταιρεία και δεν επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των ομάδων.
Εθελοντική συμμετοχή και εφαρμογή με βάση τις ανάγκες της εταιρείας
Η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθαρίζει ότι όλες οι νέες μορφές εργασίας έχουν αποκλειστικά προαιρετικό χαρακτήρα και δεν επιβάλλονται μονομερώς στους εργαζομένους. Η εφαρμογή τους θα γίνεται για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, κατόπιν συνεννόησης, ενώ κάθε αίτημα θα αξιολογείται με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, τη φύση της θέσης εργασίας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών.
Παράλληλα, η εταιρεία επισημαίνει ότι το νέο πλαίσιο δεν αποτελεί αποκλειστική πρωτοβουλία της διοίκησης, αλλά προέκυψε μέσα από συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και έχει ενσωματωθεί στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γεγονός που διασφαλίζει τη θεσμική του κατοχύρωση.
Η θέση της διοίκησης για το νέο εργασιακό μοντέλο
Με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής, ο Chief People Officer του Ομίλου ΟΤΕ, Πάνος Τσιαντούλας, υπογράμμισε ότι η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την ευελιξία και τον σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων της.
Όπως ανέφερε, οι νέες δυνατότητες επιτρέπουν στους εργαζομένους να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τον χρόνο τους, χωρίς να διακυβεύονται η συνεργασία μεταξύ των ομάδων, η υπευθυνότητα και η παραγωγικότητα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η φιλοσοφία του νέου μοντέλου δεν περιορίζεται στην παροχή περισσότερων επιλογών, αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα ενισχύει την ικανοποίηση, τη δέσμευση και την ευημερία των εργαζομένων, στοιχεία που θεωρούνται καθοριστικά για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου.
Ενισχύεται και το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων
Παράλληλα με τις αλλαγές στις μορφές απασχόλησης, ο ΟΤΕ προχώρησε και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του προσωπικού. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ενσωματώθηκε στον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού η Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης, μέσω σχετικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει το πλαίσιο πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών βίας ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.
Η πιλοτική εφαρμογή των νέων μορφών εργασίας εντάσσεται στη γενικότερη μεταβολή που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας, όπου ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν ευέλικτα μοντέλα απασχόλησης. Στόχος είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς, η προσέλκυση και διατήρηση εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στο ΕΡΤnews για την 4ημερη εργασία
ολες οι ειδησεις
- Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από απόψε στη Γραμμή 3 του Μετρό
- Αγαπηδάκη: Όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγκαιρη φροντίδα ψυχικής υγείας
- Athens Move: Στην αφετηρία η δημοτική συγκοινωνία της Αθήνας
- Ο Δήμος Ρόδου παραδίδει απινιδωτές σε χώρους άθλησης και συλλόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr