30 Μαΐου 2024
Δημοσίευση: 10:00'

Θωμάς Γεράκης (Marc) για Ευρωεκλογές: «Θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές»

«Οι πολίτες αισθάνονται μικροί ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη» επισήμανε ο Θωμάς Γεράκης.

Επιμέλεια: Βασιλική Διαμάντη
Δημοσίευση: 10:00’
EUROKINISSI
Επιμέλεια: Βασιλική Διαμάντη

«Οι πολίτες αισθάνονται μικροί ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη» επισήμανε ο Θωμάς Γεράκης.

Ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτιμά ότι στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογική διαδικασία ενώ συμπληρώνει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%. Ελπίζω να διαψευστώ».

Θωμάς Γεράκης: Η εκτίμηση για την αποχή στις Ευρωεκλογές 2024

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο Θωμάς Γεράκης σημείωσε ότι «το ποσοστό συμμετοχής ενδέχεται να κινηθεί και κάτω από το 50%. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχαμε μια συμμετοχή της τάξης του 52% και κάτι.

Και ανάλογη συμμετοχή είχαμε και σε ευρωεκλογές, όπου δεν γινόντουσαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν ισχύει αυτή η συνθήκη. Έχουμε τις ευρωεκλογές να γίνονται μόνες τους, χωρίς δηλαδή το κίνητρο αυτό του να πάω να ψηφίσω τον φίλο, τον γείτονα, για δημοτικό συμβούλιο, για δήμαρχο».

Θωμάς Γεράκης: «Οι πολίτες αισθάνονται ένα δέος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα»

«Οι Ευρωεκλογές γίνονται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να φαίνεται κάποιο εξαιρετικά ουσιαστικό διακύβευμα. Επιπλέον, βλέπουμε ότι οι πολίτες αισθάνονται ένα δέος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα.

Αισθάνονται μικροί δηλαδή, ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Βλέπουμε τα κόμματα και τις καμπάνιες των κομμάτων, και ιδίως της αντιπολίτευσης, να γίνονται με όρους βουλευτικών ή εθνικών εκλογών.

Και βλέπουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια φράση που ανέφερε ο πρωθυπουργός, να σηκώνει το γάντι και να μιλάει για σταθερότητα. Θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά θέματα είναι δευτερεύοντα.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, και αν προσθέσουμε και ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας μας που δεν είναι τόσο ικανοποιημένο από την Ευρώπη, όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η αποχή ίσως να είναι μεγαλύτερη (…).

Ενδέχεται, λοιπόν, η συμμετοχή να κινηθεί και στα επίπεδα του 43% ή του 45%. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε τέτοια νούμερα. Αυτό όμως θα το δούμε όταν κλείσουν οι κάλπες και από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές

Ο Θωμάς Γεράκης έκανε τις εκτιμήσεις του και για το πού θα κυμανθούν τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις Ευρωεκλογές.

«Αυτή την στιγμή, αν δούμε τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται πάνω από 30, δηλαδή θα γράφει 3 μπροστά. Αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις.

Εγώ θα σας έλεγα από ένα εύρος 30 έως 35%. Το ίδιο περίπου για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από 13, 14 έως και 17 ή και πάνω από το 17%, το ΠΑΣΟΚ από 10,3 έως 14, η Ελληνική λύση από 6,7 έως 10, το ΚΚΕ από 6,5 έως 9,5. Βλέπετε ότι εκεί περίπου τα ψάχνουν τα κόμματα. Και θα ήθελα επίσης να πω ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν και μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια τις τάσεις της στιγμής, αλλά δεν είναι ερευνητικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν αποτελέσματα (…)».

Ο Θωμάς Γεράκης ρωτήθηκε και για το ποσοστό που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. «Βλέποντας και τις χρονοσειρές όπου το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική τάση. Τον ΣΥΡΙΖΑ ή να το πω καλύτερα, τον κ. Κασσελάκη δεν τον έχουμε μετρήσει ποτέ σε κάλπη. Μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε κάλπη δεν έχει μετρηθεί.

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, έχει ένα ίσως μεγαλύτερο ερωτηματικό από εκείνο που έχουν οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο αλλάζει λίγο την εκλογική του βάση και όπως και να την αλλάζει έχει μια εκλογική βάση με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απ’ ό,τι τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο πιστό από τα υπόλοιπα κόμματα.

Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό. Αυτή τη στιγμή όμως, θεωρώ ότι οι κάλπες αδειανές είναι και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτε».

Θωμάς Γεράκης: Διψήφιο το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων

Όσο για το ποσοστό των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι και θα πάρουν την τελική απόφαση πάνω από την κάλπη, ο κ. Γεράκης ανέφερε ότι «το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέμα της αποχής.

Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική, θα έχουμε διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν λοιπόν, και βεβαιότητες αλλά υπάρχουν και ανοιχτά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα ποια και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει απαντηθεί ακόμη».


TOP NEWS

uncached