«Το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο»: Το πάθος του Πάπα Φραγκίσκου για το ποδόσφαιρο
Η αγάπη που ξεκίνησε από τους δρόμους του Μπουένος Άιρες
Η αγάπη που ξεκίνησε από τους δρόμους του Μπουένος Άιρες
Η Δευτέρα του Πάσχα ξημέρωσε με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα στο μικρό κράτος του Βατικανού. Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την τελευταία του πνοή και βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα από τα χαρακτηριστικά, του Πάπα Φραγκίσκου ήταν η αγάπη του, για το ποδόσφαιρο. ν
Παρά το ψευδώνυμο «pata dura»—δύο αριστερά πόδια αντί για δεξί—ο Χόρχε Μπεργκόλιο έπαιζε μπάλα στα στενά σοκάκια της πατρίδας του. Όπως αφηγείται στην αυτοβιογραφία του “Espero” (2025), το ποδόσφαιρο τον συντρόφευσε από παιδί, όχι για διακρίσεις, αλλά για το αίσθημα κοινότητας και χαράς.
Οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις στο Βατικανό

Κατά τη 12ετή θητεία του, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε στο Βατικανό λαμπερά αστέρια:
-
Λιονέλ Μέσι: Πρώτος από τους Αργεντινούς, απέτισε φόρο τιμής με συγκινητικό μήνυμα στο Instagram.
-
Ντιέγκο Μαραντόνα: Ένα αστείο για το «Χέρι του Θεού» έφερε γέλια μαζί με γκρίνιες—ιδανικό ρεπορτάζ για τους λάτρεις της ντρίμπλας.
Το επίσημο σάιτ των Ειδήσεων του Βατικανού έγραψε για τον θάνατο του Μαραντόνα στην πρώτη του σελίδα με έναν τίτλο που τον αποκαλούσε «ποιητή του ποδοσφαίρου».
Μιλάει για «έναν εξαιρετικό παίκτη αλλά και έναν εύθραυστο άνθρωπο», κάνοντας μία αναφορά στη μάχη του με τα ναρκωτικά.
-
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Τζανλουίτζι Μπουφόν: Δύο χαρακτήρες που μαζί με τον Πάπα μοιράζονταν «το πάθος της νίκης» και την αγωνία της ήττας.
Σαν Λορέντζο: Η ομάδα της καρδιάς του
Την ημέρα της πρώτης ομιλίας του (31 Μαρτίου 2013), δέχτηκε φανέλα της Σαν Λορέντζο – την ομάδα που ποτέ δεν ξεχνούσε. Το 2023, όταν η Σαν Λορέντζο σήκωσε το Copa Libertadores, αντιπροσωπεία μετέφερε το τρόπαιο στο Βατικανό, όπου ο Πάπας, παρά το… ωράριο Προηγιασμένης, σηκώθηκε στις 4 π. μ. για να μάθει το αποτέλεσμα.

Όρκος στην Παναγία και η απουσία τηλεόρασης
Ως καρδινάλιος, έδωσε όρκο στην Παναγία της Καρμήλης να μην ξαναδεί ποδοσφαιρικό αγώνα από τηλεόραση. Αντίθετα, προτιμούσε το ραδιόφωνο—μια «νοσταλγική live μετάδοση» που σήμερα φαντάζει… vintage streaming.
Το ποδόσφαιρο ως όχημα ειρήνης και εκπαίδευσης
Για τον Φραγκίσκο, το ποδόσφαιρο δεν ήταν μόνο γκολ και θεαματικές ντρίμπλες. Το 2014 οργάνωσε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης αγώνα διαθρησκειακής συνύπαρξης, ενώ το 2019 δήλωνε δημόσια: «Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο, και το πιστεύω κι εγώ.»
Με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να μιλά χθες (21 Απριλίου 2025) για «πάθος που καλλιεργήθηκε από τη νεότητά του», γίνεται φανερό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε «ανεξίτηλο στίγμα» τόσο στις καρδιές των πιστών όσο και στις κερκίδες.
ολες οι ειδησεις
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Επεκτείνεται το δίκτυο – 20 μονάδες από Σεπτέμβριο 2026
- Ακόμα μια τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης – Πέθαναν 22 από τις κακουχίες
- Κακοκαιρία Deborah: Συνεχίζονται οι βροχές σε όλη τη χώρα – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες και χιόνια
- Κακοκαιρία Deborah: Συνεχίζονται οι βροχές σε όλη τη χώρα – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες και χιόνια
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr