current views are: 105

26 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:53

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέοι κατηγορούμενοι στο κατώφλι του ανακριτή – Τι ισχυρίζονται οι σταθμάρχες που έφυγαν πριν τη λήξη της βάρδιας

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα απολογηθούν οι δύο σταθμάρχες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από τη βάρδια τους, για την τραγωδία στα Τέμπη

Δημοσίευση 07:53’
Τέμπη

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα απολογηθούν οι δύο σταθμάρχες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από τη βάρδια τους, για την τραγωδία στα Τέμπη

Η τραγωδία στα Τέμπη «έστειλε» στο κατώφλι του ανακριτή διάφορα πρόσωπα τα οποία γνώριζαν στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με βάση αυτές τις καταθέσεις ανοίγει ο κύκλος των ερευνών και αναμένεται να μπουν και άλλα πρόσωπα στο κάδρο.

Εκτός από τις κλήσεις που έστειλε στους δύο σταθμάρχες, ο εφέτης ανακριτής έχει εξετάσει μάρτυρες, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και συνδικαλιστές της Hellenic Train, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ασφάλεια των τρένων.

Βάσει των καταθέσεων και το απολογιών που θα δοθούν στο προσεχές διάστημα, ο εφέτης ανακριτής θα κρίνει ποιους θα καλέσει ως κατηγορούμενους στην επόμενη φάση.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα απολογηθούν οι δύο σταθμάρχες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από τη βάρδια τους, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία τους θα προσπαθήσουν να ελαφρύνουν τη θέση τους, με τον συμβασιούχο σταθμάρχη να αναμένεται να υποστηρίζει ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να μείνει στη βάρδια μέχρι τις 23:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο επιθεωρητής που θα καταθέσει υπόμνημα 80 σελίδων αναμένεται να υποστηρίξει πως οι δύο σταθμάρχες δεν τήρησαν το ωράριό τους, πως ήταν υποχρεωμένος να αξιοποιήσει και τους άπειρους σταθμάρχες και πως είχαν όλοι οι σταθμάρχες πιστοποίηση. Αναμένεται επίσης να επικαλεστεί την ολιγωρία στην εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης.

Από τα Τέμπη στη φυλακή: Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη όσοι κλέβουν σιδηροδρομικό υλικό

Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη θα είναι όσοι κλέβουν σιδηροδρομικό υλικό εφόσον από την πράξη αυτή αποδειχτεί ότι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Η νομοθεσία αυστηροποιείται στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και πλέον προβλέπεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης είτε προκληθεί ο θάνατος ενός μόνο ανθρώπου είτε περισσότερων.

Η σχετική ρύθμιση που μετατρέπει σε κακούργημα την κλοπή, τον βανδαλισμό σιδηροδρομικού υλικού και την κλεπταποδοχή τους, εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και τα μέτρα στήριξης στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειές τους.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ποινικοποιείται αυτοτελώς, σε βαθμό κακουργήματος, η αφαίρεση πράγματος κρίσιμου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, με την προσθήκη αντίστοιχης περίπτωσης στο άρθρο 374 ΠΚ περί διακεκριμένης κλοπής.

Επιπλέον η κλεπταποδοχή τέτοιου υλικού θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών και χρηματική ποινή.

Η ρύθμιση, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας εκτελών χρέη υπουργου Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλυτικά ορίζει ότι για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών (άρθρο 291 ΠΚ), στις οποίες προστίθεται η αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας των εγκαταστάσεων ή των συγκοινωνιακών μέσων, προβλέπεται η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης εάν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Εως σήμερα η ισόβια κάθειρξη επιβαλλόταν μόνον εφόσον είχε προκληθει ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Επίσης ορίζεται ότι η διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374 ΠΚ) και διακεκριμένη αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (άρθρο 394Α ΠΚ), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αφαίρεση και η διάθεση πράγματος που προορίζεται για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, προβλέπεται η επιβολή ποινής κάθειρξης έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.

w11 100052w1184747grammi 1

Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών με την προσθήκη και της περίπτωσης της αφαίρεσης εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η πρόβλεψη ως διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής της αφαίρεσης πράγματος κρίσιμου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, της κατ’ επάγγελμα τέλεσης κλοπής, αλλά και η πρόβλεψη ως διακεκριμένης αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος της περίπτωσης κατά την οποία το προς αποδοχή ή διάθεση αντικείμενο προέρχεται από την εγκληματική πράξη της συγκεκριμένης κακουργηματικής κλοπής.

«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δίωξης και ποινικής μεταχείρισης της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών είναι ατελές. Τα περιστατικά βανδαλισμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κυρίως, αλλά και των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης ηλεκτροδότησης και ασφάλειας, είναι εκτεταμένα και συχνά χωρίς να υφίσταται αποτρεπτικό και αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή τους νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, είναι πλείστες οι περιπτώσεις που ακόμη και μεμονωμένα άτομα, έχοντας διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, προβαίνουν σε κλοπές αντικειμένων κρίσιμων για τη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, είτε αυτοβούλως είτε καθοδηγούμενοι από τρίτους», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Απώτερος σκοπός του φυσικού αυτουργού είναι η ιδιοποίηση υπέρ τρίτου, η διάθεση δηλαδή του προϊόντος του εγκλήματος προκειμένου να αποκομίσει όφελος. Μάλιστα, ισάξια είναι και η απαξία της αποδοχής τέτοιων προϊόντων εγκλήματος από οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος προκειμένου να προμηθευτεί σε χαμηλή τιμή πρώτη ύλη καταφεύγει στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών.


σχετικα αρθρα